Osijek: Martens i Kosor vjeruju u završetak pregovora tijekom mađarskog predsjedanja

OSIJEK, 17. studenog 2010.(Hina) - Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Wilifried Martens izjavio je u srijedu u Osijeku kako vjeruje da će Hrvatska pozitivno završiti pristupne pregovore prije kraja mađarskoga predsjedanja Europskom unijom, odnosno prije kraja lipnja 2011. godine.

U stanci konferencije "Hrvatska u EU" Martens je izjavio novinarima kako se Hrvatska nalazi u razdoblju donošenja ključnih odluka te kako EPP ima veliki utjecaj u EU, budući da iz redova ove političke skupine dolaze predsjednik Europskog vijeća, Europske komisije i Europskog parlemanta.

Učinit ćemo sve što možemo kako bismo podupli premijerku Jadranku Kosor i njezinu vladu, u naporima da pozitivno završe pristupne pregovore, i vjerujem da će premijerka Kosor biti prvi čelnik hrvatske vlade, koji će sjediti u Europskom vijeću, poručio je Martens.

Premijerka Kosor kazala je novinarima kako je poruka Wilifrieda Martensa "nova snažna potpora HDZ-u, vladajućoj koaliciji i njoj osobno, u nastavku provedbi svih, vrlo zahtjevnih reformi, kako bi završili pregovore, i postali 28. članica EU".

"Dodatno nas osnažuje izjava gospodina Martensa, kako je cijeli taj posao moguće završiti do kraja mađarskoga predsjedanja Europskom unijom, i, što se nas tiče, to će biti tako", kazala je Kosor dodavši kako je iznimno važno da takva potpora, na ovakav način, "dolazi u posljednjim metrima pregovora" i to od EPP-a, kao najjače grupacije u Europi.

Ocijenila je kako su u posljednjem izvješću Europske komisije prepoznati napori i rad hrvatske vlade, jer, kako kaže, izvješće govori "o apsolutnom napretku u svim poglavljima".

Dodala je da će Hrvatska opravdati potporu EPP-a, ne samo do završetka pregovora, nego i kao 28. članica EU.



Pisane vijesti