Vukovar: otkriveno spomen-poprsje Jurja Njavre

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vukovar_otkriveno_spomen_poprsje_jurja_njavre.jpg

VUKOVAR, 17. studenoga 2010.(Hina) - Pokraj upravne zgrade vukovarske Opće bolnice svečano je otkriveno spomen-poprsje dr. Jurja Njavre, kirurga u vukovarskoj bolnici tijekom Domovinskog rata, rad akademskog kipara Mladena Mikulina.

U nazočnosti članova obitelji pokojnog Jurja Njavre spomen-poprsje otkrila je predsjednica vlade Jadranka Kosor, poručivši kako je Juraj Njavro bio velik čovjek i humanist. On je ljubio ljude što je, kako je navela, i pokazao u vrijeme obrane Vukovara i junačkih dana toga grada.

"Dr. Juraj Njavro bio je liječnik, zastupnik i ministar, ali najbolje od onoga što liječnik može biti, najbolje od onoga što zastupnik u Hrvatskom saboru može biti i najbolje od onoga što ministar u vladi može biti", kazala je Kosor. Dodala je kako je ne samo što je u ratu mnogima spasio život nego je u progonstvu Vukovarcima vraćao nadu u povratak.

Govorila je i ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, poručivši kako se napokon ostvario "naum da našega dr. Njavru vratimo u Vukovaru kako bi vječno bio s nama".

Juraj Njavro preminuo je u Zagrebu 2008. Tijekom srpske agresije na Vukovar 1991. bio je kirurg u vukovarskoj Ratnoj bolnici te zapovjednik ratnog saniteta bivše vukovarske općine. U tri navrata bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, a u vladi bio je ministar zdravstva te prvi ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (od 1998. do 2000.).



Pisane vijesti