Osnažujemo suradnju Vlade i Europske komisije u pogledu ostvarivanja ciljeva zelene tranzicije

  • Slika /Vijesti/2024/Srpanj/12_srpnja/VRH_6888.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je izvršnog potpredsjednika Europske komisije Maroša Šefčoviča danas u Banskim dvorima.

Uz predsjednika Vlade bili su ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

Razgovaralo se o provedbi Zelenog plana EU-a, mogućnostima povezivanja zelene tranzicije i gospodarskog rasta i jačanja konkurentnosti te o budućim prioritetima Europske komisije u tom smislu, s naglaskom na cijene energije, korištenje obnovljivih izvora energije te trgovinsku i industrijsku politiku.

Istaknut je i doprinos provedbi ciljeva zelene tranzicije kroz Mehanizam za oporavak i otpornost EU-a, koji Hrvatska putem NPOO-a kvalitetno koristi.

Predsjednik Vlade Plenković upoznao je izvršnog potpredsjednika EK-a Šefčoviča s pozitivnim gospodarskim trendovima u Hrvatskoj te naglasio kako su prioriteti Vlade, uz zelenu i digitalnu tranziciju, rješavanje demografskih izazova te pitanja priuštivog stanovanja.

Dvojica sugovornika složili su se da je potrebno daljnje djelovanje na učinkovitoj komunikaciji vezano za zelenu tranziciju i gospodarske prilike koje ona donosi. U razgovoru je istaknuto  zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Europske komisije i Vlade te se očekuje još tješnja suradnja, pogotovo s obzirom na nove izazove uzrokovane geopolitičkim i sigurnosnim aktualnostima u Europi i svijetu.

Pisane vijesti