Osnivamo Upravu za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja jer otoci su važni, kazao je na Lošinju predsjednik Vlade

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/studeni/25 studenoga/PVRH_HOP.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas u Malom Lošinju na svečanosti dodjele oznake Hrvatski otočni proizvod.

U pratnji predsjednika Vlade bili su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar turizma Gari Cappelli.

Projekt Hrvatski otočni proizvod pokrenut je s namjerom poticanja otočnih proizvođača da samozapošljavanjem stvaraju  proizvode natprosječne kvalitete ostajući tako  na našim otocima.

Radi se o prehrambenim, kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini.

Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je ovaj projekt koji predstavlja „dodanu vrijednost ukupnoj ponudi hrvatskog turizma, hrvatskog priobalja, Istre, Primorja, Dalmacije i, osobito, otoka.“

Odmah na početku svoga govora predsjednik Vlade je najavio da će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije uskoro dobiti Upravu za otoke te da će iduća godina biti posvećena izradi strategije i novog Zakona o otocima. „I sami znate da aktualni propisi datiraju otprije gotovo dvadeset godina. Smatramo da je vrijeme da ih se ažurira, da uvažimo sav onaj kvalitetni doprinos i sugestije koje nam dajete vi, kao i drugi dionici procesa boljeg i kvalitetnijeg zakonodavnog okvira. Otoci su iznimno važni, ne samo za turizam, nego prije svega za ljude koji žive na njima.

Zadaća je svake hrvatske Vlade, a sigurno  će to biti prioritet moje vlade, da otoke učinimo bolje povezanima, da pomognemo ne samo turizam, nego i  gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo, poljoprivredu,  ribarstvo,“ kazao je predsjednik Vlade i dodao: „Također,  želim čestitati svima koji će večeras dobiti priznanja. Znam koliko mojih prijatelja u Zagrebu, kad god su na Trgu izloženi hrvatski otočni proizvodi, sa velikom voljom i velikom željom hrle da nešto kupe, da nešto vide.  Vidim da to cijene i želim vas sve skupa pohvaliti, zahvaliti se i našim umjetnicima, našim folklornim društvima koji su sada ovdje sa nama i koji tako lijepo prikazuju hrvatsku baštinu, hrvatsku tradiciju koja oplemenjuje i ponudu naših otoka, našeg turizma i, naravno, u prvi plan stavlja hrvatsku kulturu.  Zahvaljujem svima, drago mi je da sam večeras sa vama.

Ovo je prije svega poruka ohrabrenja, poruka podrške poruka poštovanja prema svemu što radite i onome što kao ljudi sa hrvatskih otoka, kvalitetom vaših proizvoda pridonosite turizmu, gospodarstvu  i hrvatskoj promociji u svijetu.“

Pisane vijesti | Andrej Plenković