Osnovica za javne i državne službe raste za 4 posto od 1. svibnja, zahvaljujem sindikatima na spremnosti na kompromis

  • Slika /Vijesti/2022/04 travanj/26 travnja/VRH_2454 (2).jpg

Premijer Andrej Plenković kazao je nakon pregovora sa sindikatima da će osnovica plaća zaposlenim u javnim i državnim službama porasti za četiri posto od 1. svibnja, a novi pregovori uslijedit će početkom jeseni.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon pregovora sa sindikatima državnih i javnih službi.

Premijer je podsjetio da je pregovarački tim Vlade na čelu s ministrom Aladrovićem vodio razgovore sa sindikatima protekla četiri i pol mjeseca, a na današnjim pregovorima sudjelovao je i on sam.

"I nakon ovih pregovora, rekao bih, unaprijedili smo prije svega razinu socijalnog dijaloga, učvrstili smo međusobno povjerenje i unaprijedili postignuća oko kojih smo se zajednički usuglasili proteklih godina", kazao je Plenković.

Mi smo, rekao je, u proteklih nekoliko godina napravili zaista veliki iskorak. Podsjetio je da u mandatu ranijih Vlada od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016., osnovica se nije dizala i ona je tada iznosila 5108,84.

Poboljšanje ekonomskog i socijalnog standarda svih zaposlenika u državnim i javnim službama

"Mi smo kroz naš dijalog, zajedničke dogovore, u okvirima ekonomskih i financijskih mogućnosti države dizali tu osnovicu nekoliko puta da bi je ukupno digli do sada na 18,31 posto", kazao je Plenković.

To je sada, naglasio je, naše zajedničko postignuće u cilju poboljšanja ekonomskoga i socijalnog standarda svih zaposlenika u državnim i javnim službama gdje ih je sve skupa 240.000.

Premijer je naveo da su se osim rasta osnovice postizali dogovori i o rastu koeficijenata, kao i dodacima.

Podsjetio je i da je Vlada kroz poreznu reformu omogućila rast plaća. Dodao je da je okvir prosječnog rasta plaća između 25 i 40 posto, ovisno o sektoru.

"I s time smo izrazito zadovoljni. To govori da je naš cilj bio kroz međusobno poštovanje i razumijevanje raditi velike korake naprijed na način da postignemo dogovor koji će omogućiti kvalitetniji život i veću kupovnu moć naših građana", naglasio je Plenković.  

Naveo je da je Vlada uvećavala i jednokratna materijalna prava. Tako su regres i nagrada za božićne blagdane uvećani s 1250 na 1500 kuna, dar u prigodi sv. Nikole s 500 na 600 kuna, a dnevnica i terenski dodatak sa 170 na 200 kuna.

"Bilo je tu i posebnih sporazuma. Sve je to dio postignuća koji su prilično različiti od razdoblja prije nego smo preuzeli odgovornost za vođenje Vlade", dodao je.

Premijer je izvijestio da je danas bio 14. krug pregovora i da su uspjeli postići dogovor oko tri točke, te je zahvalio sindikatima na spremnosti na kompromis.

Povećava se iznos sredstava za sistematske preglede sa 500 na 1.200 kuna

"Povećali smo iznos sredstava za sistematske preglede sa 500 na 1.200 kuna. Mi smo, isto tako, postigli dogovor oko povećanja troška za prijevoz. Do sada je taj trošak bio jednu kunu, a danas smo postigli dogovor da on ide na 1,35 kuna, plus korektivni mehanizam od 10 posto, u varijanti da se poveća cijena goriva, a može se naravno i smanjiti. Na taj način smo omogućili da ljudi dobivaju odgovarajuću naknadu za trošak za prijevoz", rekao je Plenković.

Naglasio je i da je postignut kompromis da će osnovica plaća zaposlenim u javnim i državnim službama porasti za 4 posto od 1. svibnja.

"To će doći s plaćom za svibanj. S obzirom na okolnosti, naši će stručnjaci s predstavnicima sindikalnih organizacija tehnički dovršiti same tekstove temeljnih kolektivnih ugovora kako bi oni bili spremni za potpis", dodao je Plenković.

Nastavak razgovora temi osnovice, najavio je premijer, dogovoren je za zadnji tjedan rujna kako bismo uzevši u obzir tadašnje ekonomske okolnosti vidjeli što još možemo učiniti kako bismo poboljšali ekonomski i socijalni položaj zaposlenika.

Milanović želi iskreirati sukob HDZ-a s generalima

Predsjednik Vlade odgovarao je i na pitanja novinara o aktualnim temama.

Na početku se osvrnuo na današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića,  kazavši da on očito koristi svaku prigodu da nastavi sa svojim perfidnim laganjem.

Ustvrdio je također da se Milanović "pokriva od supstance teme".

"Što više govori, to se vidi kako je duboko uvučen u ovaj orkestar koji se odnosi na pismo koje su potpisali heroji Domovinskog rata i hrvatski generali", dodao je i naglasio kako Milanović kontinuirano nastoji izmisliti lažne teze koje su navodno rekli premijer i ministar Tomo Medved te drugi iz HDZ-a kako bi stvorio dojam da je netko od njih kazao nešto protiv generala.

"Mi smo tu temu komentirali, i nakon stranačkih tijela, i na niz upita saborskih zastupnika, dok se ovaj kukavički sakrivao i gledao što će tko reći. Tu se vidi cijeli plan, a plan je napraviti sukob, izmisliti lažne teze koje navodno izgovaram ja ili netko iz Vlade, da bi iskreirao sukob HDZ-a i generala", naglasio je Plenković.

Naveo je i da je Milanović u eter izmislio tezu da su premijer i ostali rekli da su "generali pudlice".

"Zamislite koliko podao netko mora biti, zlonamjeran, istinski u korijenu pokvaren, za tako nešto", rekao je.

"Najgnjusnijom tezom" ocijenio to što Milanović, kako je rekao, nastoji baciti tezu o Udbi i udbašima na druge, na HDZ, na njega osobno i njegovog pokojnog oca koji je umro prije nekoliko tjedana.

"Stupanj zla koji postoji u nekome tko je, nažalost ,dobio povjerenje hrvatskih birača, stupanj projiciranja na druge svih svojih malignih svojstava je neviđen na političkoj sceni", oštro je kazao Plenković.

Na ponovljeno pitanje o dnevnicama vojnika, odgovorio je da oni trebaju dobiti svoje dnevnice sukladno pravilima HV-a i MORH-a.

"To pitanje nije koje za rješavam, to će ministar rješavati u okviru svojih ovlasti, kao 'novoproglašeni kriminalac'", kazao je.

Neka sam blokira ulazak Finske i Švedske u NATO

Premijer je novinarima i kazao da predsjednik Zoran Milanović može sam na sastanku NATO-a blokirati zeleno svjetlo za ulazak Švedske i Finske u taj savez ako je „frajer“.

"Neka on odmah blokira, kao netko tko sjedi na NATO samitima, zašto pušta Sabor da to učini kad je frajer“, rekao je Plenković dodavši kako bi Milanović propustio tu temu na sastanku na vrhu u Madridu, a potom to tražio od parlamenta. 

Plenković je za Milanovića rekao da su mu prava Hrvata u susjednoj državi novootkrivena tema jer je riječ o političaru koji je „svim srcem odlazio agitirati na predizbornim skupovima Željka Komšića“, a dok je bio premijer pitanje BiH nije nikad nije bila tema na Europskom vijeću. 

„Od nekoga tko se uopće nije brinuo o toj temi postao je veliki zagovornik prava Hrvata, za razliku od nas koji tu temu kontinuirano držimo na dnevnom redu“, rekao je premijer.

Plenković je naglasio da je Vlada učinila sve za promjenu izbornog zakona, „na najbolji mogući način, bez da se antagoniziraju oni s kojima se treba postići dogovor“, dodavši da je Hrvatskoj u interesu da Hrvati opstanu u BiH te da obnove „savezništvo, partnerstvo i povjerenje“ s Bošnjacima.

„U ovom trenutku mi se čini da bošnjačke političke stranke svjesno nisu htjele postići dogovor, a bile su jako blizu tome, i u Neumu i Sarajevu napravljeni su veliki napori“, rekao je. 

Vjerujem u potporu Slovenije u pitanjima hrvatskog članstva u Schengenu i eurozoni

Upitan o izjavama Roberta Goloba, premijer smatra kako se pitanje razgraničenja između Hrvatske i Slovenije treba rješavati odvojeno od pitanja hrvatskog članstva u šengenskom prostoru i eurozoni te vjeruje da će Zagreb u tome imati podršku nove slovenske vlade. 

Rekao je da ne bi još donosio zaključke na temelju Golobovih riječi te da ne vidi razlog da se već raspravlja o mogućoj blokadi Slovenije na hrvatsko članstvo u eurozoni i šengenskom prostoru. 

„Ovo je godina isporuke i za Schengen i eurozonu, to su naši ciljevi, naše ambicije, naša zadaća. Mi činimo sve da to ostvarimo, vjerujem uz potporu Slovenije“, kazao je premijer, naglasivši kako ti politički ciljevi moraju biti odvojeni od pitanja razgraničenja. 

Za odnose Hrvatske i Slovenije naglasio je da su proteklih godina postali „izvanredni“ te da su on i bivši premijer Janez Janša „nastojali promijeniti ozračje“. 

Premijer je podsjetio je i da je Slovenija tijekom svog predsjedanja Vijećem EU-a kao jedan od svojih najvećih uspjeha izdvojila potvrdu Europske komisije da je Hrvatska ispunila sve kriterije za članstvo u šengenskom prostoru. 

"Slovenija je bila naš saveznik, prijatelj, partner i zagovaratelj našeg članstva i u Schengenu, i u eurozoni i u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj. I ne vidim zašto bi se mi ovdje bavili tom temom kao da već imamo neku novu okolnost, neki novi problem. Ja za to ne znam niti se želim dovoditi u situaciju da dovodim u pitanje odnose“ dviju zemalja, zaključio je Plenković. 

O županu Dekaniću

O navodnoj vožnji u alkoholiziranom stanju HDZ-ovog župana Damira Dekanića, Plenković je kazao da će pričekati da vidi što će biti.

"Pitao sam naše kolege o čemu se radi i rekli su kako je on kazao da nije vozilo on nego da je vozila neka druga osoba koju ne poznajem. Nadam se da je tako", dodao je.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti