Sabor će u petak glasati o novim ministrima

Slika /Vijesti/2022/04 travanj/04 travnja/FPhXGx0XsAMsFO5.jpg

U izjavi za medije nakon zajedničke sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio da će prijedlog imena novih ministara u Vladi biti pred Hrvatskim saborom u petak, najavivši da će se znati o kome se radi nakon sastanka stranaka parlamentarne većine.

"Imali smo i izvješće o sastancima Europskog vijeća. Tu smo imali zanimljive rasprave. Razgovarali smo o drugim aktivnostima, Danu planeta zemlje, evocirali smo izbore u Francuskoj i Sloveniji te glasanju o novim ministrima u petak. O detaljima ćemo nakon sastanka s parlamentarnom većinom", izjavio je Plenković ne želeći potvrditi hoće li za nove ministre, kako što to nagađaju mediji, predložiti Davora Filipovića i Marina Piletića.
 
Predsjednik Vlade naveo je da će od sutra cijene goriva u Hrvatskoj biti više.
 
"To je sve dio onog što se zbiva na tržištima, ali smo zahvaljujući limitiranju marži, smanjivanju trošarina i smanjivanju biokomponente utjecali na to da su cijene manje i do dvije kune od onih koje bi inače bile", rekao je Plenković.
 
O izborima u Francuskoj i Sloveniji
 

Plenković je komentirao rezultate predsjedničkih izbora u Francuskoj, na kojima je slavio trenutni predsjednik Emmanuel Macron, i parlamentarnih izbora u susjednoj Sloveniji, gdje je Slovensku demokratsku stranku sadašnjeg premijera Janeza Janše porazio Pokret Sloboda Roberta Goloba.
 
"Nama je jako dobro što je pobijedio Macron, njegova pobjeda dobra je za Francusku, Europu i francusko-hrvatske odnose'', rekao je.
 
Što se tiče implikacija Golobove pobjede za hrvatsko-slovenske odnose koji su zatoplili u vrijeme Janšine vlade, Plenković je kazao da je "to u ovom trenutku jako teško reći".
 
"Rano je na temelju jedne takve izjave u izbornoj noći zaključivati kakva će biti politika nove vlade'', kazao je Plenković. "Ne bih zaključivao ništa posebno", dodao je.
 
Hrvatski je premijer na izborima javno podržao Janeza Janšu, a danas je kazao da bi to ponovno učinio te da je Janša njegov prijatelj i u njegovu su se mandatu hrvatsko-slovenski odnosi znatno poboljšali, a "relaksirali su se i odnosi između dvaju naroda".
 
Slovenija je dala "snažnu podršku" Hrvatskoj za ulazak u Schengen, eurozonu i OECD, podsjetio je Plenković.
 
„Ne bi bilo dobro da neka promjena političke konfiguracije u Sloveniji dovede do promjene političkih stajališta“, dodao je.
 
Plenković je kritizirao i predsjednika SDP-a Peđu Grbina za "grubo kritiziranje pa čak i vrijeđanje" Janeza Janše, čime "priziva valjda da Slovenija blokira Hrvatsku ili što?"
 
Hrvati su frustrirani jer ne mogu izabrati svog člana predsjedništva
 
Plenković se osvrnuo i na situaciju u Bosni i Hercegovini i ponovio da Hrvati po postojećem izbornom zakonu nisu ravnopravan konstitutivni narod jer brojniji Bošnjaci mogu izabrati formalno hrvatskog člana predsjedništva.
 
Na izborima koji bi se trebali održati ujesen, "nerealno" je da bude izabran "Hrvat koji zastupa legitimne interese Hrvata", zbog čega su bosanskohercegovački Hrvati "frustrirani", a time se i "ruši povjerenje između Hrvata i Bošnjaka", kazao je.
 
„Mi smatramo da je to loše, da je to rušenje temelja kuće koja se zove BiH“, poručio je Plenković.
 
Ipak, istaknuo je da Hrvatska želi "da se uspostavi povjerenje između Hrvata i Bošnjaka".
 
Trenutno, kod bošnjačkih političkih stranaka "ne postoji politička volja" da se postigne dogovor o izbornom zakonu "s kojim bi svi bili zadovoljni", smatra Plenković.
 
Hrvatski je premijer ponovio da je međunarodna zajednica formirala svoje mišljenje o BiH pod utjecajem diplomata "koji godine provedu u Sarajevu i slušaju godinama samo bošnjački narativ", što za posljedicu ima favoriziranje koncepta "građanske" BiH.
 
"Na temelju toga su se gotovo petrificirali stavovi, prolaze godine i generacije, a slabo je sluha za ono što je bit", kazao je Plenković.
 
Ruski diplomati napustili su Zagreb, nema rusofobije, to je propaganda
 
Hrvatski premijer odbacio je kao "propagandu" optužbe ruskog ministarstva vanjskih poslova da Hrvatska u činu "militantne rusofobije" navodno nije dopustila humanitarni let za evakuaciju ruskih diplomata.
 
„Koliko ja znam ti ljudi su napustili Hrvatsku. Mislim da su letjeli preko Beograda ili nešto slično. Nema tu nikakve rusofobije", kazao je.
 
Hrvatska je odgovorila slično kao većina zemalja na "ničim izazvan" napad na Hrvatskoj prijateljsku zemlju Ukrajinu, rekao je Plenković i dodao da Rusija "nastavlja granatirati gradove, ubijati civile, vojnike, ženu i djecu".
 
Istaknuo je da je Hrvatska dala puno veći rok za evakuaciju ruskih diplomata nego druge zemlje.
 
"Ne vidim da je to problem. Tu propagandu kremaljsku... To možete ovima koji su za Kremlj postaviti pitanje je li to dobro ili nije", istaknuo je Plenković, aludiravši vjerojatno na predsjednika Zorana Milanovića za kojeg je kasnije rekao da "iznosi proruske i antiukrajinske stavove te čini veliku sramotu međunarodnoj reputaciji Hrvatske".
 
Hrvatska se 11. travnja pridružila nizu europskih zemalja i zbog ruske agresije na Ukrajinu odlučila protjerati 18 ruskih diplomata i šestero članova administrativnog osoblja. Dobili su rok do 25. travnja da napuste zemlju.
 
Milanović udbaškim metodama napada i destabilizira institucije

 
Na pitanje novinara hoće li u nedjelju, 1. svibnja, na obljetnici "Bljeska" biti zajedno u protokolu s predsjednikom, Plenković je rekao da je Milanović bezobzirno izvrijeđao cijelu Vladu i HDZ, dodavši da Milanović projicira svoja svojstva na druge.
 
"On je tu sada u funkciji nekakvog orkestriranog udbaškog poslušnika u kojem optužuje HDZ, mene, mog pokojnog oca koji je umro prije nekoliko tjedana, da je udbaš, a da sam ja udbaš 'druge generacije'. Patološki laže, optužuje mene da sam ja rekao da su 'generali udbaši'; sve stvari koje ne stoje, koje nikad nisam izgovorio niti mislim", rekao je Plenković.
 
Sve to, dodao je, Milanović je "sasuo  u medije u Jasenovcu", kada se obilježavala 77. obljetnica proboja iz logora.
 
Ocijenio je, u kontekstu zahtjeva za pomilovanje Perkovića i Mustača, da se Milanović našao u poziciji za koju je očito htio da se nađe, ali sada ne zna kako da se iz toga izvuče. "I onda prokušanom udbaškom metodom napada druge. Napada HDZ, napada mene, napada one koji mu nešto kaže i to je ozbiljan problem", rekao je Plenković.
 
Istaknuo je kako je uloga predsjednika Republike, prema Ustavu, brinuti o skladnom funkcioniranju institucija, a ne da ih destabilizira svojim ponašanjem.
 
Plenković je podsjetio i da je prije 61 dan Milanoviću uputio pismeni dopis da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost. No, upozorio je, Milanović cijelo vrijeme bojkotira dogovor o sastanku Vijeća u vremenu kada je ruska agresija na Ukrajinu dovela do više od pet milijuna izbjeglica diljem Europe, enormnih ratnih razaranja i ratnih zločina.
 
"On bojkotira, iznosi proruske i antiukrajinske stavove i čini veliku sramotu međunarodnoj reputaciji Hrvatske", upozorio je premijer.
 
Smatra i da je prostor za komunikaciju sužen ako se netko tako ponaša i "patološki lažno" vrijeđa.
 
Plenković je ponovio da će država funkcionirati. "Niti se ovako puno sastajemo. Sada ćemo se sastajati još manje", poručio je.
 
Naveo je i da ga je već dvoje novinara pitalo "lažno pitanje" temeljem Milanovićevih laži što, poručio je, neće dopustiti. "Nećemo dopustiti da laži postaju istine", kazao je. 
 
O ministru Paladini
 
Plenković je negativno odgovorio na novinarski upit zabrinjavaju li ga detalji vezani uz Uskokove izvide temeljem kaznene prijave, oko ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine, naglasivši da to nema veze s najavljenom rekonstrukcijom Vlade.
 
"Čovjek je rekao da ima neke sporove s bivšim poslodavcima, ja sam ga pitao može li to argumentirano objasniti kada mu se postave pitanja, rekao je da može. Imamo situaciju da nam je trebala osoba koja će dinamizirati proces obnove, smatrali smo da je dobro da to drži netko tko je u privatnom sektoru", objasnio je Plenković.
 
Ponovio je kako će sve što se tiče njegovog privatnog posla prije nego što je postao ministar, on rješava kako smatra da je najbolje. Istaknuo je da je posao Paladina dinamizirati proces obnove.
 
Ponovno upitan kakva je poruka upućena javnosti ako u Vladi sjede dva čovjeka pod kaznenim progonom, Plenković je kazao da će vidjeti što će na kraju biti od tih procesa. "Kako znate da će oni biti krivi", upitao je.
 
'Kad je riječ o dvojici ministara o kojima je riječ, oni u vrijeme njima atribuiranih djela nisu bili ministri. To je vrlo važan detalj. Što će sud odlučiti, to ćemo tek vidjeti', naglasio je.
 
Podsjetio je i da je, za razliku od tih slučajeva, predsjednik SDP-a Peđa Grbin nezakonito užasno dugo vremena primao  naknadu za odvojeni život - i kasnije se pravi nevješt. "Što je tu veći krimen, što njega ne pitate za ostavku", upitao je premijer.   
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti