Ostvaren je cilj slobodne države, danas jačamo gospodarski rast i institucije koje moraju ulijevati povjerenje građanima

  • Slika /Vijesti/2018/10 listopad/8 listopada/30238819277_f0e857509d_o.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Uz predsjednika Hrvatskoga Sabora Gordana Jandrokovića i izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Vladu Galića, položio je zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske na Gradskom groblju Mirogoj: kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu dr. Franje Tuđmana, prvoga hrvatskog predsjednika te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata na Krematoriju.

Potom je sudjelovao na svečanosti u povodu Dana neovisnosti na Trgu svetog Marka, ispred zgrade Vlade, a prisustvovao je i Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora. 

Nakon polaganja vijenaca na Gradskom groblju Mirogoj, predsjednik Vlade podsjetio je da se danas prisjećamo vremena kada je Hrvatski sabor donio odluku o raskidanju svih državnopravnih sveza s bivšom državom. To se dogodilo, istaknuo je, samo dan nakon što je agresorska JNA raketirala Banske dvore. "Ta je odluka bila prijelomna u procesu osamostaljivanja Republike Hrvatske i ključni preduvjet za njeno međunarodno priznanje koje je uslijedilo samo tri mjeseca kasnije", rekao je. 

Ostvaren je ključni cilj slobodne, samostalne i neovisne države

Premijer je istaknuo da je u to vrijeme državništva prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, uz potporu cijeloga hrvatskoga naroda, posebno hrvatskih branitelja, ostvaren ključni cilj slobodne, samostalne i neovisne države.  

"Taj cilj nastavljamo danas, skoro tridesetak godina kasnije, ovaj puta čvrsto ukorijenjeni i u europski i transatlantski kontekst. Strateške ciljeve koje je Hrvatska ostvarila prije pet, odnosno skoro deset godina. U tom pogledu, danas su pred nama zadaće: jačanje gospodarskog rasta, boljeg standarda života svih hrvatskih ljudi te jačanje hrvatskih institucija, njihove neovisnosti i samostalnosti. Da budu snažne, bez bilo kakvih upliva, da ulijevaju povjerenje hrvatskim građanima", rekao je predsjednik Vlade, dodavši da je na tom tragu sve ono što radi ova Vlada i parlamentarna većina.

"Nastojimo osnažiti gospodarske trendove. U čemu svi vidimo – korake unaprijed. Naravno da puno toga još treba napraviti i u toj zadaći ćemo biti ustrajni u vremenu koje je pred nama", zaključio je Plenković.



Pisane vijesti | Andrej Plenković