Ostvarili smo sva strateška postignuća, povećali plaće i mirovine, uz najveću zaposlenosti i najnižu nezaposlenost ikad

Slika /Vijesti/2024/Rujan/19_rujna/PVRH_HTV_Intervju.jpeg

Politička stabilnost temeljni je preduvjet za konzistentno provođenje politika Vlade i u trećem mandatu. To je potvrdila i agencija S&P koja je  Hrvatskoj dodijelila A- razinu kreditnog rejtinga, što je pet stepenica više nego 2016., poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

Komentirao je jučerašnje aktualno prijepodne na početku jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora koji svoj rad nastavlja u prostorijama vojarne i Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman. Kazao je da su članice i članovi Vlade ogovorili na sva zastupnička pitanja, bilo pozicije ili opozicije.
 
„Nekad s malo više političke dinamike i možemo reći zanosa ili agilnosti, ali sve skupa mi djeluje je očekivano. Mislim da je hrvatska javnost mogla doznati sve ono što je u ovom trenutku politički važno“, ocijenio je premijer.
 
Zahvalio je Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci te čestitao predsjedniku Sabora i stručnim službama koji su u dva mjeseca organizirali preseljenje s Markovog trga na Črnomerec.
 
Odbacio je optužbe oporbenih zastupnika da nije odgovorio na sva pitanja, kazavši da je sve bilo na razini. 
 
„O nama sve govore izbori, podrška hrvatskog naroda, tri puta smo osvojili izbore. U konačnici to potvrđuju i oni koji su malo dalje od nas, a to su organizacije za kreditni rejting. Naših je postignuća puno, a oporba nastoji ukazati nam možda na neke stvari koje nisu perfektne, ali nerijetko vrlo paušalno, generalno i neuvjerljivo“, ustvrdio je Plenković.
 
Kreditni rejting dignut za više od pet stepenica
 
Podsjetio je da je kreditni rejting u vrijeme SDP-ove vlade bio jako nisko, u smeću, a sada je dignut za više od pet stepenica - na razinu A- s pozitivnim izgledima. Preduvjet za to je politička stabilnost koja omogućuje konzistentnost i kontinuitet politike, kazao je premijer, nabrojavši brojna postignuća - od gospodarskog rasta, odgovornog upravljanja javnim financijama, sveobuhvatnih mjera koje su u krizi očuvale socijalnu koheziju te apsorpciju europskih sredstava ulaganje u ravnomjerni regionalni razvoj kao i povećanje plaća i mirovina.
 
„Mislim da smo učinili sve ono što je trebalo u ovom trenutku i ostvarili strateške ciljeve. Iza nas su i europodručje, Schengen, europski stabilizacijski mehanizam i Global Entry program sa SAD-om, pred vratima smo OECD-a, Pelješki most će ostati, druga cijev tunela Učka će ostati, koridor 5C će ostati, za koji dan autocesta do Siska će ostati“, nabrojao je premijer.
 
Upitan je li, unatoč svemu navedenom, pogodan trenutak za 10-postotni rast cijena plina i struje, Plenković je odgovorio da građani, društvo, gospodarstvo i institucije moraju osvijestiti da je Vlada, u zadnje tri godine, u vrijeme najveće svjetske energetske krize, svojim mjerama održala na nogama 130.000 poduzeća te isplatila plaće za 800.000 radnika u privatnom sektoru.
 
Osim toga, podsjetio je premijer, Vlada od jeseni 2021. limitira i smanjuje cijene naftnih derivata.
 
„Intervencionističkim mjerama osigurali smo da cijene energenata budu ispod tržišnih. Sada su cijene na razini cijele EU stabilizirane i postepeno se moramo vraćati tržištu“, poručio predsjednik Vlade.
 
Na pitanje hoće li to opet vratiti inflaciju u neke neželjene sfere, Plenković je odgovorio kako bi to bilo neopravdano, dodavši da su plaće realno rasle oko 30 posto, a sveukupna prosječna mirovina iznosi 620 eura.
 
„Brinemo o najranjivijima, što potvrđuje i sedmi paket mjera pomoći za pružatelje socijalnih usluga, nezaposlene, hrvatske branitelje, studente, ugrožene kupce energenata, kao i deveti . paket za umirovljenike“, naglasio je.
 
Mladim ljudima i mladim obiteljima osigurati priuštivu cijenu stanovanja 
 
Plenković je najavio skorašnje predstavljanje porezne reforme, podsjetivši da programu Vlade stoji kako će se akcent s oporezivanja rada prebaciti na oporezivanje imovine.
 
„Mi vidimo enorman rast prihoda jedinica lokalne samouprave jer je prihod od poreza na dohodak njihov prihod. Rekao sam jučer u Saboru da je samo u gradu Zagrebu u prvih osam mjeseci prihod od poreza na dohodak narastao za 141 milijun eura“, rekao je, dodavši da je procijenjeno da postoji za smanjenje te stope.
 
„I da ljudima direktno povećamo plaću“, naglasio je premijer.
 
Što se tiče poreza na nekretnine, Plenković je istaknuo da taj porez već postoji, no zove se porez na kuće za odmor.
 
U ovom trenutku vode se završne konzultacije uoči sastanka GSV-a na kojem će se socijalnim partnerima, prije puštanja u javno savjetovanje,  predstaviti cjelokupna reforma.
 
„Porez na nekretninu neće nitko plaćati u kući ili u stanu u kojem živi niti u kojem ima najmoprimca u dugoročnom najmu, mi to radimo jedino i isključivo zato što, prema procjenama ministarstva, imamo enorman broj praznih stanova i nekretnina, čak oko 600.000, poručio je Plenković.
 
Naglasio je da se na taj način želi pomoći mladim ljudima i mladim obiteljima i osigurati im priuštivu cijenu stanovanja, i omogućiti im da samostalno krenu u svoj privatni ili poslovni život.
 
Podsjetio je da danas društvo ima ozbiljan problem prirodnog priraštaja i ne smijemo se dovesti u situaciju da će nam mlade obitelji biti limitirane s priuštivnih 50 kvadrata stana.
 
„Ostavit ćemo prostora da delegiranjem ovlasti lokalnim jedinicama učinimo taj porez primjerenim, a ostvarimo ovaj temeljni cilj, niža cijena nekretnina i za kupoprodaju i za najam“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Na predsjedničkim izborima prevladat će zdrav razum hrvatskih birača
 
Osvrnuo se na predsjedničke izbore, podsjetivši da je tijekom kampanje za parlamentarne Milanović kršio Ustav, glumeći da je kandidat za premijera.
 
„Milanović ima jedan isprazni mandat u kojem je bilanca njegovog doprinosa hrvatskom čovjeku nula, to jest pridonio je imidžu Hrvatske da je jedan dio vlasti je proruski orijentiran. To je njegovo postignuće i naslijeđe“, ocijenio je Plenković.
 
Poručio je da Dragan Primorac ima političku zrelost, iskustvo izvršne vlasti, prozapadno je orijentiran, zagurava poštivanje Ustava, vladavinu prava te kulturni i civilizirani dijalog.
 
„Mislim da on ima sve preduvjete da pobjedi, da će kako kampanja bude odmicala, on biti uvjerljiviji, vidljiviji i da će na kraju prevladati zdrav razum hrvatskih birača“, zaključio je Plenković.
 
Premijer je naglasio da je parlamentarna većina sigurna, što će se vidjeti već na prvom ovotjednom glasanju u Hrvatskom saboru.
 
Radni posjet SAD-u: govor na Općoj skupštini UN-a i samit o budućnosti
 
Predsjednik Vlade uskoro putuje u SAD gdje će govoriti na Općoj skupštini UN-a, sudjelovati na velikom sastanku o budućnosti na kojem će se usvojiti pakt koji će naznačiti ključne teme i izazove iz globalne perspektive - od sigurnosnih pitanja, ekonomskih pitanja pa do pitanja klimatskih promjena i energetske sigurnosti. Osim toga, posjetit će i razgovarati s hrvatskom zajednicom u više američkih gradova.
 
„Posjet je vrlo sadržajan“, poručio je Plenković, najavivši telefonsku sjednicu Vlade na kojoj će donijeti odluku o cijenama naftnih derivata koja će, ocijenio je, biti povoljna za građane.


Pisane vijesti