Otkriven spomenik Nikoli Tesli u Zagrebu

U sklopu obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog znanstvenika Nikole Tesle danas su na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice u Zagrebu predsjednici Republike, Sabora i Vlade Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otkrili Teslin spomenik, rad akademskog kipara Ivana Meštrovića.

ZAGREB, 7. srpnja 2006. (Hina) - U sklopu obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog znanstvenika Nikole Tesle danas su na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice u Zagrebu predsjednici Republike, Sabora i Vlade Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otkrili Teslin spomenik, rad akademskog kipara Ivana Meštrovića.

Premijer Sanader istaknuo je da je to jedan u nizu događaja koji će se tijekom 2006. održati u Hrvatskoj u prigodi obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog hrvatskog znanstvenika Nikole Tesle, podsjetivši da je na Vladin prijedlog Hrvatski sabor 2006. proglasio Godinom Nikole Tesle.

"Siguran sam da bi svijet danas bio daleko siromašniji da nije bilo Tesle i da bez njega ne bi bilo mnogih dobrobiti koje danas uživamo u suvremenoj tehnologiji", ustvrdio je dodavši kako je ponosan što je upravo naš naraštaj smogao snage da se, unatoč svim našim razlikama i različitostima, objedini oko obilježavanja 150. obljetnice Teslina rođenja, a središnja će svečanost biti 10. srpnja na njegov rođendan u Smiljanu kod Gospića.

Tesla za života nije bio toliko priznat i afirmiran koliko je zaslužio i jednom je rekao "...neka sadašnjost misli što god hoće, ali budućnost za koju radim odlučit će o svima nama, tko smo, što smo i koliko smo napravili", rekao je Sanader.

Tesla je bio velikan svijeta i ljudskog roda, kazao je Sanader čestitavši gradskim vlastima na doprinosu obilježavanju obljetnice Teslina rođenja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ocijenio je da su brojni Teslini pronalasci i izumi označili novu eru čovječanstva koju je kao genijalni vizionar i čovjek osmislio na dobrobit čovječanstva. Podsjetio je i na poznatu Teslinu rečenicu koja odiše humanizmom i patriotizmom - "da se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom".

Tesla je imao i gorku sudbinu da je gotovo zaboravljen i napušten napustio ovaj svijet, ali njegovo djelo je ostalo i živi, poručio je, među ostalim, predsjednik Sabora Šeks.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić naveo je kako su neki smatrali da je Teslin spomenik prevelik za taj prostor i da se ne uklapa, no moramo reći da se ni Tesla nije uklapao u prostor, bio je veći od svih prije i poslije njega. U tome je i simbolika da odskače od svoje okoline i da predstavlja više, onda, sada i nakon nas, istaknuo je Mesić.

Njegove ideje, djelo i inovacije pomogle su danas da imamo visok standard življenja u svijetu, ustvrdio je predsjednik Mesić naglasivši da Tesla pripada među najveće svjetske umove i genije.

Zagreb postavljanjem spomenika Nikoli Tesli želi odati zahvalnost za njegova djela, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, naglasivši da je Tesla bio uzor za sve one koji žele nešto napraviti za Zagreb i Hrvatsku. Također je zahvalio čelništvu Instituta Ruđer Bošković koje je omogućilo prenošenje Teslina spomenika u središte grada .

Svečanosti su bili nazočni saborski zastupnici, članovi Vlade, predstavnici političkih stranaka, zagrebačkog Gradskog poglavarstva, Srpske pravoslavne crkve, znanstvenog i kulturnog života i drugi.



Pisane vijesti