Otočanima pružamo ruku suradnje u daljnjem razvoju i boljoj povezanosti

Slika /Vijesti/2018/10 listopad/26 listopada/Izjava_Hvar.JPG

Razgovarajući nakon Vladine sjednice s novinarima predsjednik Vade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što je u Hvaru održana sjednica u povodu 150. obljetnice hrvatskoga turizma obilježena dvjema ključnim temama - razvojem hrvatskih otoka i rezimiranjem najuspješnije turističke godine u povijesti Hrvatske.

Sa sjednice su u Sabor, uz konačni prijedlog zakona o otocima, upućeni prijedlog zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, kao i prijedlog zakona o članarinama u turističkim zajednicama te o turističkoj pristojbi, a potom su potpisani brojni ugovori i uručene odluke o financiranju projekata na otocima.

"Ukupna vrijednost tih projekata iznosi oko 5,6 milijardi kuna, a dio tih projekata odvijat će se u elektroenergetskom sektoru u sljedećih deset godina", istaknuo je premijer.

Ocijenio je da je sjednica na Hvaru sigurno referentna za razvoj hrvatskih otoka te da će pridonijeti razvoju, demografskoj revitalizaciji i boljoj povezanosti otoka.

Bit će investicija i omogućit će se kvalitetniji život na otocima

Istaknuo je da 25 posto turističkih prihoda dolazi s otoka pa otočanima treba pružiti ruku u daljnjem razvoju. "To je bio smisao sjednice", poručio je Plenković.

Naglasio je brojke ovogodišnje turističke sezone: 12 milijardi eura prihoda, milijardu eura investicija, 19,5 milijuna turista, 106 milijuna noćenja.

"One govore o tome koliki je turizam zamašnjak razvoja hrvatskoga gospodarstva"

Upitan hoće li zakoni označiti povratak i bolji život na otocima premijer je potvrdno odgovorio. 

"Mislim da je koncepcija pametnih otoka s nizom projekata koji su već organizirani na nekoliko naših najrazvijenijih otoka jako dobra ideja koju treba nastaviti. Zakon će sigurno dobiti potporu u Hrvatskom saboru", uvjeren je premijer. 

Dodao je da će oživljavanju otoka pridonijeti sve odluke vezane uz prometnu infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, kao i odluke o godinama neaktiviranim nekretninama koje sada suradnjom Ministarstva državne imovine i brojnih općina i gradova ulaze funkciju.

"Bit će investicija i omogućit će se kvalitetniji život na otocima", zaključio je Plenković. 

Na pitanje o prometnoj povezanosti otoka premijer je odgovorio da se novim katamaranskim linijama uspostavljenim između Splita i Hvara dodatno produljila sezona u Hvaru izrazivši uvjerenje da nacionalni brodar Jadrolinija i ostali rade na tome da otoci budu bolje i redovitije povezani.

Složni smo u zahtjevu za jednakopravnom institucionalnomzastupljenošću Hrvata u BiH

Upitan na Hvaru za komentar reakcije hrvatskih europarlamentaraca o provedbi izbora u Bosni Hercegovini predsjednik Vlade je odgovorio kako je njihova reakcija u cijelosti kompatibilna s njegovim izlaganjem o toj temi na Europskom vijeću. 

"Ovo pismo treba dodatno senzibilizirati čelnike europskih institucija o potrebi legitimne zastupljenosti u svim institucijama Bosne i Hercegovine, a naročito u Predsjedništvu jer nije smisao provedbe Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma da njegov temeljni duh, jednakopravnost i konstitutivnih naroda, budu izigrani."

Upitan hoće li se uskoro sastati s Komšićem, premijer je kazao da to nije planirano.

"On je član predsjedništva i njegova glavna sugovornica je predsjednica, nismo uopće tako nešto još planirali", kazao je Plenković.

Na pitanje u vezi incidenta s migrantima na graničnom prijelazu Maljevac, premijer je kazao da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u dnevnom kontaktu s europskim povjerenikom za migracije i unutarnje poslove Dimitrisom Avramopulosom te da Komisija prati sve što se događa glede sprečavanja nezakonitih migracija.



Pisane vijesti