Slijedi provedba nagodbe oko Agrokora, očekujemo kvalitetno poslovanje kompanije i zadržavanje radnih mjesta

Slika /Vijesti/2018/10 listopad/26 listopada/Screen Shot 2018-10-26 at 19.26.04.png

Gostujući u Dnevniku HRT-a, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da će novi Zakon o otocima, čiji je prijedlog usvojen na sjednici Vlade u Hvaru, omogućiti otočanima dodatna sredstva EU-a i kvalitetniji život uz koncept pametnih otoka. 
 

''Novi zakon o otocima, nakon 20 godina, omogućit će svim otočanima kvalitetniji život - uz koncept pametnih otoka i dodatnih sredstava EU-a", kazao je premijer Plenković u razgovoru za HTV s novinarkom Dajanom Šošić.
 
Naglasio je kako je na današnjoj sjednici potpisan niz ugovora i sporazuma koji se tiču projekata  za otoke i obalne županije u vrijednosti od 5,6 milijardi kuna.

Osvrnuo se i na turističku sezonu od koje se očekuje prihod od 12 mlrd. eura. "Ova sezona je najbolja u povijesti Hrvatske, povećali su se kapaciteti, kvaliteta i investicije. Možemo biti ponosni na hrvatski turizam", rekao je Plenković. 
 
Na pitanje zna li odluku predsjednice Republike hoće li ona biti kandidat HDZ-a za novi predsjednički mandat, Plenković je odgovorio kako je to na njoj da kaže. ,,Kad dođe vrijeme, ona će se očitovati", rekao je.
 
"Nismo još usuglasili termin sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, o tome ćemo razgovarati početkom idućeg tjedna, kad se vratimo u Zagreb, nakon toga slijedi put u Kinu, ako bude vremena možda će to biti sljedećeg tjedna ili za petnaestak dana," kazao je Plenković na pitanje je li usuglašen datum sjednice koju saziva predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.
 
Na pitanje o migrantima, u povodu situacije na graničnom prijelazu Maljevac, premijer je rekao da Hrvatska jača kapacitete zaštite granica i poštuje dogovor u Europskoj uniji. 
 
,,Priljev migranata nakon velikoga vala 2015/16. smanjio se za 98 posto. Hrvatska je zajedno s partnerima u EU ojačala zaštitu vanjske granice, prije svega granice Grčke i Turske uz jasan čvrsti dogovor, koji Hrvatska poštuje i koji podrazumijeva i financiranje troškova izbjeglica koje se nalaze u Turskoj. Mi ćemo početkom ove godine do kraja isplatiti tranšu od šest milijuna eura koja je hrvatski dio, s obzirom na našu veličinu i ekonomsku snagu'', poručio je Plenković.
 
Istaknuo je da Hrvatska jača svoje kapacitete kontrole granica i  sprečavanja ilegalnih migracija, s više od 6300 graničnih policajaca koji čuvaju državnu granicu.
 
,,U okviru priprema za ulazak u Schengen podigli smo našu sposobnost u tehničkom smislu na puno višu razinu, surađujemo s policijama susjednih država, kao što je trenutačno slučaj s BiH na prijelazu Maljevac. Ministar unutarnjih poslova Božinović u konstantnom je kontaktu s kolegom u BiH, ali i s nadležnim povjerenikom Europske komisije," rekao je.
  
Komentirajući odluku Visokog trgovačkog suda koji je potvrdio nagodbu vjerovnika Agrokora, rekao je da proces sada ide u fazu provedbe. 
 
"Proces sada ide u novu fazu, a to je provedba nagodbe, dakle transformacija starog Agrokora u novi Agrokor. Uz novu strukturu vlasništva, cilj je kvalitetno poslovanje i dalje restrukturiranje kompanije sa zadržavanjem radnih mjesta, s dobrim poslovnim rezultatima. Prije dva dana ministar(gospodarstva Horvat predstavio je na Vladi izvješće o radu grupacije u proteklih nekoliko mjeseci i mislim da su svi ti indikatori prilično pozitivni," kazao je premijer Plenković u intervjuu koji je za HTV dao na Hvaru.
 
Izrazio je zadovoljstvo što ima priliku dati intervju u hvarskom kazalištu, koje je starije od 400 godina.





Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti | Andrej Plenković