Otvorena druga cijev tunela Učka: Velik dan za Istarsku i Primorsko-goransku županiju, velik dan za Hrvatsku

  • Slika /Vijesti/2024/Rujan/13_rujna/VRH_1755.JPG

„Do kraja ovog desetljeća, kada je riječ o cestovnim pravcima, riješit ćemo sve ono što je Hrvatskoj strateški prioritet i dovesti u jednaku razvojnu poziciju sve krajeve Hrvatske. To je cijela bit ovog ogromnog investicijskog ciklusa“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti otvaranja druge cijevi tunela Učka.

U svome govoru premijer je istaknuo da je infrastrukturni projekti koji se dovršavaju na našim prostorima stvaraju velike pretpostavke infrastrukturnog razvoja.

Podsjetio je da je 13. rujna značajan i po tomu što je na taj datum, na Vladinoj sjednici u Puli, donesena politička odluka da se u potpunosti dovrši puni profil Istarskog ipsilona, da se izgradi druga cijev tunela Učka.

„Odlučili smo da ovaj vrlo uspješan model javno-privatnog partnerstva, kakvo već desetljećima imamo kroz funkcioniranje Bina Istre, u potpunosti realizira“, kazao je Plenković.

Razvoj hrvatske države i demokracije osjeća se u svim našim krajevima

"On je samo dio velikih infrastrukturnih projekata koje realiziramo u ovom razdoblju punog sazrijevanja Hrvatske, demokracije i razvoja, pa ja bih rekao i brzine tog razvoja, koja se sada vidi i osjeća u svim našim krajevima", rekao je premijer. 

Govoreći o Istarskoj županiji, premijer je poručio kako je riječ o najrazvijenijem dijelu Hrvatske, o županiji koja je naš predvodnik u turizmu, u kojoj radišni ljudi daju velik doprinos hrvatskom gospodarstvu.

"Vlada nije imala ni trunke dileme da Istarska i Primorsko-goranska županija te cijela Hrvatska zaslužuju dovršetak ovog projekta. Do početka iduće sezone obnovit ćemo staru cijev, a godinu dana kasnije izgradit će se puni profil na mostu Mirna i vijaduktu Limska draga te autocesta do Matulja", naglasio je Plenković, dodavši da kada je dolazio s riječke strane kroz dio nove cijevi pa kroz prolaz ušli u staru cijev, kako je rekao, čovjek zaista dobije puni dojam značaja ovako velikog projekta.

„Na taj način Istarska županija će biti u potpunosti integrirana u sustav hrvatskih autocesta“, ocijenio je predsjednik Vlade.

U međuvremenu će, nastavio je, biti gotov naš dio koridora 5C, bit će gotova autocesta do Siska, probijen novi tunel Kozjak, uznapredovat će obilaznica Splita od Trogira do Omiša.

Uz to, dovršit će se autocesta do Dubrovnika, brze ceste do Koprivnice i Požege, od Bjelovara prema Virovitici te brza cesta koja će spojiti Varaždin, Lepoglavu, Ivanec i Krapinu.

Do kraja desetljeća svi krajevi Hrvatske imat će jednaku razvoju poziciju

„Na taj način do kraja ovoga desetljeća, kada je riječ o cestovnim pravcima, riješit će se sve ono što je Hrvatskoj strateški prioritet i dovesti u jednaku razvojnu poziciju sve krajeve Hrvatske. To je cijela bit ovog ogromnog investicijskog ciklusa“, naglasio je premijer.

S odmorišta Kvarner s druge strane tunela, vidjet će se Krk i naš naftni te LGN terminal u Omišlju koji predstavljaju simbole velikog infrastrukturnoga razvoja države koja je teškom mukom stvorena u Domovinskom ratu te u ova tri desetljeća čvrsto, konzistentno, snažno i s puno konsenzusa, realizirala sve svoje strateške ciljeve, nastavio je Plenković, posebno zahvalivši hrvatskom braniteljima na našoj slobodi.

Uz zahvalu izvođačima radova, naglasio je da su, kao podizvođači radova, najvećim dijelom bile angažirane domaće tvrtke, što dokazuje da imamo visoka tehnološka znanja i mogućnosti.

„Ovo je jedan od velikih projekata koji smo izvukli od početka do kraja, a nema ljepše stvari, kada se netko puno trudi i radi, da jedan projekt uspije realizirati od početka do kraja“, poručio je Plenković. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković