Otvoreni radovi na gradnji novih proizvodnih pogona TŽV-a Gredelj

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/otvoreni_radovi_na_gradnji_novih_proizvodnih_pogona_tzv_a_gredelj.jpg
ZAGREB, 30. siječnja 2008. (Hina) - Polaganjem kamena temeljca za tri objekta površine 45 tisuća četvornih metara danas je u zagrebačkoj industrijskoj zoni Vukomerec započela gradnja novih proizvodnih objekata Tvornice željezničkih vozila Gredelj.

Kamen temeljac položili su predsjednik Vlade Ivo Sanader i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Gradnjom novih objekata započelo je preseljenje preostalih Gredeljevih pogona iz centra grada, koje bi trebalo završiti 2009. godine, dok bi danas započeti objekti trebali biti gotovi krajem ove godine.

Ukupna površina lokacije na kojoj će se realizirati projekt preseljenja je 350 tisuća četvornih metara na kojima se planira izgradnja i modernizacija 82 tisuće četvornih metara površine natkrivenih objekata.

Vrijednost ugovorenih radova na danas započetoj gradnji je 193 milijuna kuna, dok je predviđena vrijednost cjelokupne investicije veća od 640 milijuna kuna.

Premijer Sanader ocijenio je da su gradnjom Gredeljevih pogona svi uključeni na dobitku - Vlada kao vlasnik čuva radna mjesta i otvara mogućnost za otvaranje novih, grad oslobađa atraktivno zemljište u centru, a Gredelj dobija mogućnost za tehnološki i poslovni iskorak.

Naglasio je da je prioritet Vlade očuvanje radnih mjesta te ocijenio da je riječ o velikom zajedničkom projektu koji će, kako je rekao, osobno nadzirati.

Prema riječima predsjednika Uprave Gredelja Antuna Fabeka, današnja svečanost jedna je od najvažnijih u 114-godišnjoj povijesti tvrtke.

"Polaganje kamena temeljca je temelj budućnosti Gredelja i njegovih zaposlenika", rekao je Fabek.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je koristi preseljenja Gredelja, koje će, kako je rekao, omogućiti rješavanje nekih gorućih prometnih problema Zagreba i urbanistički razvoj prostora između stare Branimirove i Vukovarske ulice.

Preseljenje Gredelja iz centra grada ideja je stara nekoliko desetaka godina.

Prva faza je ostvarena 1967/68. godine kada je u Vukomercu izgrađen pogon lokomotiva i niz pratećih objekata.

Sredinom 2006. godine država i Grad Zagreb potpisali su sporazum kojim su iskazali potporu preseljenju ostatka tvornice u Vukomerec.

Ubrzo je potpisan ugovor o kupoprodaji zemljišta u Trnjanskoj ulici između Grada Zagreba i TŽV-a Gredelj u kojem se Grad za 130 tisuća četvornih metara zemljišta TŽV-a Gredelj obvezao platiti 88 milijuna eura s namjerom da taj i prostor bivšeg Paromlina uredi u jedinstvenu urbanističku cjelinu.

TŽV Gredelj utemeljen je 1894. godine kao glavna radionica za popravak parnih lokomotiva tadašnjih Mađarskih državnih željeznica. Danas je u vlasništvu Hrvatskih željeznica. Ima više od 1.600 zaposlenih.

Oko 40 posto svojih proizvoda i usluga plasira na tržište izvan Hrvatskih željeznica, dok je ostatak proizvodnih kapaciteta rezerviran za brigu o HŽ-ovom voznom parku.



Pisane vijesti