Otvoreno Veleposlanstvo Republike Crne Gore u Zagrebu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/otvoreno_veleposlanstvo_republike_crne_gore_u_zagrebu.jpg

Danas je u Zagrebu, na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 1, svečano otvoreno Veleposlanstvo Republike Crne Gore.
Veleposlanstvo su simboličkim presijecanjem vrpce zajednički otvorili predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader i predsjednik Vlade Republike Crne Gore Željko Šturanović.


ZAGREB, 10. svibnja 2007. (Hina) - Odnosi Hrvatske i Crne Gore u stalnom su usponu, a uz povijesne veze oni se temelje na zajedničkom opredjeljenju dviju zemalja za euroatlantske integracije, rečeno je u četvrtak na prigodnoj svečanosti otvaranja veleposlanstva Crne Gore u Zagrebu, kojoj su nazočili hrvatski premijer Ivo Sanader i crnogorski Željko Šturanović.

Pozdravljajući goste, članove Vlade i druge hrvatske dužnosnike kao i predstavnike udruge Crnogoraca u Zagrebu, veleposlanik Branko Lutovac rekao je da su otvaranjem veleposlanstava, hrvatskog u Podgorici i crnogorskog u Zagrebu, stvoreni institucionalni okviri za daljnji razvoj dobrosusjedskih odnosa i suradnje. Bilateralni odnosi, kako je rekao, imali su uspone i padove, posebice devedesetih prvenstveno zbog tuđih osvajačkih ambicija, no uvijek je prevladala svijest o bliskosti i međuovisnosti dvaju naroda i zemalja.

Crnogorski premijer Željko Šturanović je naglasio da je za Crnu Goru glavni cilj članstvo u Europskoj uniji i dodao da Hrvatsku i Crnu Goru povezuju uz ostalo i iste demokratske vrijednosti i aspiracije ka euroatlantskim integracijama. On je spomenuo da je Crna Gora od ponovnog stjecanja neovisnosti prošle godine parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, da je ušla u projekt Partnerstvo za mir i da je postala članicom MMF-a te da će u petak postati članicom Vijeća Europe. On je čestitao hrvatskoj Vladi na rezultatima u razvoju zemlje kao i u približavanju euroatlantskim integracijama te istaknuo važnost hrvatskih iskustava za Crnu Goru. Šturanović je istaknuo i važnost hrvatsko-crnogorske suradnje za stabilnost u regiji i za ostvarenje zajedničke europske budućnosti.

Hrvatski premijer Ivo Sanader odao je priznanje Crnoj Gori za rezultate koje je postigla u kratko vrijeme i zauzeo se za daljnji napredak hrvatsko-crnogorskih odnosa. On je također ponovio da se prošlost ne može i ne smije mimoići, da se ne smiju zaboraviti napadi na Dubrovnik i Konavle. "Cijenimo izraze žaljenja s crnogorske strane", rekao je Sanader i dodao da se prošlost ne smije zaboraviti već iz nje treba učiti. "Ne želimo živjeti u prošlosti, već danas i graditi odnose za budućnost", rekao je Sanader.

On je obećao da će Hrvatska podržati Crnu Goru na europskom putu te naglasio da dvije zemlje dijele iste vrijednosti slobodnog svijeta, pri čemu je posebno naglasio socijalno-tržišno gospodarstvo.

Sanader je podržao prijedlog koji je iznio veleposlanik Lutovac, a podržava ga i hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori Petar Turčinović, da dvije vlade u suradnji s gradskim vlastima postignu rješenje o međusobnom ustupanju zemljišta u Zagrebu i Podgorici na kojem bi se podigle zgrade veleposlanstava, ali i drugih institucija, poput hrvatskog kulturnog centra u Podgorici i crnogorskog u Zagrebu. Sanader je obećao da će dvije vlade stati iza tih projekata.

Veleposlanstvo Crne Gore smješteno je u samom središtu Zagreba, na Zrinjevcu i od danas se na njemu vijori crnogorska zastava.



Pisane vijesti