Ova Vlada vodi odgovornu fiskalnu politiku i povećava plaće u skladu s mogućnostima

Vlada RH drži potpuno neprimjerenom izjavu gospodina Branimira Mihalineca, predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, koji je na današnjoj konferencija za medije izjavio kako „Vlada u reformskom procesu nijednu lipu nije uložila u ljude.“ odnosno kako je  “uloženo u zgrade, žice, pametne ploče, ali ne i u ljude”.

Koji je motiv gospodina Mihalineca da tako olako daje neutemeljene izjave nije jasno, no brojke su lako utvrdive. A one kažu da povećanje proračuna MZO-a u mandatu ove vlade iznosi cca 2,9 mlrd kuna, od čega najvećim dijelom za materijalna prava zaposlenika - cca 2 mlrd kuna. 
 
Kumulativno za mandata ove Vlade u proračunu je, samo za materijalna prava zaposlenika u javnim i državnim službama, osigurano gotovo 10 mlrd kuna (otprilike 4 mlrd kn godišnje u punoj primjeni za javne i državne službe).
 
Za razliku od Vlade SDP-a koja je u svom mandatu zaposlenima u obrazovanju smanjila plaće, ukinula božićnicu i regres, smanjila prava za troškove prijevoza, visinu dnevnice, visinu osnovice za izračun jubilarnih nagrada, ova je Vlada u svom mandatu:
 
-        2017. godine osigurala rast osnovice 2+2+2
 
-        vratila regres i božićnicu za javne i državne službe 600 milijuna kuna godišnje (samo MZO otprilike 225 milijuna kuna)
 
-        povećala prava za troškove prijevoza (na razini javnih službi ukupno povećanje od 150 milijuna kuna godišnje)
 
-        povećala visinu dnevnice s 150 na 170 pa sad na 200 kn
 
-        povećala visinu osnovice za izračun jubilarnih nagrada
 
-        zaključila GKU-ove za osnovno i srednje obrazovanje te za sustav visokog obrazovanja i znanosti kojim su ugovorena nova prava (50 milijuna kuna na godišnjoj razini)
 
-        samo u 2019. godini 3+2% rebalansom za plaće osigurala otprilike 300 milijuna kn, odnosno na godišnjoj razini otprilike 550 milijuna kn u sustavu znanosti i obrazovanja.
 
Ova Vlada od početka svojeg mandata vodi odgovornu fiskalnu politiku, a paralelno s tim radi i na povećanju plaća državnih i javnih službenika u granicama mogućnosti. U kratkom vremenskom roku usmjerili smo trendove u pozitivnom smjeru i paralelno s tim radili na čitavom nizu prioriteta koje smo označili kao važne za financiranje iz proračuna, a jedan od tih prioriteta je i politika plaća. Osnovica plaće do današnjeg dana porasla je za više od 11 posto, a Vlada je paralelno s konsolidacijom javnih financija dizala plaće svim državnim i javnim službenicima. Ujedno, Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine.


Pisane vijesti