Paketom mjera stat ćemo iza hrvatskog radnika i iza hrvatskoga gospodarstva, svi moramo biti solidarni

  • Slika /Vijesti/2020/04 travanj/03 travnja/HN20200403523079.JPG

Premijer Andrej Plenković predstavio je danas Hrvatskom saboru Vladin travanjski paket pomoći gospodarstvu, naglasivši kako se država i društvo nalaze u razdoblju koje zahtijeva zajedništvo, odgovornost, samodisciplinu i strpljivost svih, od najmlađih do najstarijih. "Sve što radimo, radimo da bi u hrvatskom društvu u izvanrednim okolnostima poslali poruku solidarnosti svih“, poručio je premijer zastupnicima.

Naglasio je kako će ožujak ove godine po mnogo čemu biti mjesec koji ćemo dugo pamtiti.

"Promijenio je tijek naših planova i postignuća, označio početak nekog 'novog normalnog' s kojim ćemo živjeti", dodao je premijer.

Podsjetio je kako je Vladin paket pomoći gospodarstvu iz ožujka, razrađen u 63 mjere i financijski težak 30 milijardi kuna, bio predložen u kontekstu suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

Ovaj novi dolazi ne samo u kontekstu borbe protiv koronavirusa, nego i potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, rekao je.

Izabrali smo život i zdravstvenu sigurnost hrvatskih građana

Poručio je da je Vlada izabrala život i zdravstvenu sigurnost hrvatskih građana te je zbog toga poduzela mjere koje su, dodao je, kada se komparativno pogleda dinamika širenja virusa s drugim zemljama u Europi i svijetu, za sada prilično uspješne u limitiranju brzine širenja zaraze.
 
Dodao je da se, kada se usporedi dinamika širenja zaraze u Hrvatskoj i drugim zemljama Europe i svijeta, može zaključiti da su za sada ostvareni dobre rezultate.
                                                    
"To govorim stoga što nakon niza konzultacija s liječnicima i stručnjacima, znanstvenicima, moram ponoviti i vama i hrvatskoj javnosti da će se bitka protiv koronavirusa u ovoj fazi, kada još nemamo pouzdano ni lijeka ni cjepiva, niti smo stekli imunitet, voditi prije svega načelima medicine nekih ranijih stoljeća.
 
A to znači odvajati one koji su bolesni od onih koji su zdravi. Stoga upravo naša strategija smanjivanja broja socijalnih kontakata polučuje ovakve rezultate", istaknuo je uzevši za primjer Švedsku koja je izabrala nešto drukčiju strategiju proteklih tjedana, a bilježi nagli porast i zaraženih i umrlih.
 
"Prema tome ovo što radimo sada je ispravno i opravdano. I vodit ćemo se kao Vlada preporukama stručnjaka, prije svega epidemiologa jer to je njihova zadaća u ovakvim okolnostima", dodao je.
 
Novim paketom mjera osnažuje se paket iz ožujka koji je već zaživio
 
Premijer je kazao da novi paket mjera dolazi nakon paketa iz ožujka, koji je već zaživio, iznijevši podatak da je Porezna uprava jučer do 14 sati zaprimila čak 64.939 zahtjeva, od kojih je već riješeno 64 posto.
 
"Ministarstvo rada je u ovoj mjeri koju smo osigurali – naknada poslodavcima za radnike od 3250 kuna po radniku, kao potpora za očuvanje radnih mjesta – do jučer zaprimilo 70.000 zahtjeva za 420.000 radnika. A jučer je već isplaćeno 400 milijuna kuna za oko 123.000 radnika i 40.000 poslodavaca", izvijestio je i dodao da su u provedbi i mjere Ministarstva regionalnoga razvoja, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva kulture.
 
Podsjetivši da je prije 20-ak dana pred Hrvatskim saborom rekao da će se mjere kalibrirati ovisno o razvoju situacije, kazao je da je Vlada, prateći neizvjesnost koju Hrvatska dijeli s ostalim državama Europe i svijeta, odlučila izaći s još jednim paketom mjera.
 
Nove mjere za gospodarstvo, uz rezanje državnih rashoda
 
Tim će se paketom, između ostaloga, osnažiti mjere iz ožujka, podignuti naknada s 3250 kuna na 4000 kuna, preuzeti na teret države davanja to jest doprinosi.

"Donijeli smo odluku da onima kojima će pasti prihod između 20 i 50 posto u odnosu na prošlu godinu omogućimo beskamatnu odgodu i obročnu otplatu poreza, a one kojima prihod padne od 50 do 100 posto, jer ima onih koji uopće ne mogu raditi trenutno, u cijelosti oslobodimo poreza i to i na dobit i na dohodak.
 
Sve one tvrtke, a ima ih oko 93 posto, koje imaju prihod do 7,5 milijuna kuna obuhvaćene su ovom mjerom, a one velike, ukoliko imaju pad prihoda između 50 i 100 posto, oslobodit ćemo proporcionalno", rekao je predsjednik Vlade.
 
Naglasio je da se plaćanje poreza na dodanu vrijednost može odgoditi sve dok se ne naplate izdani računi, ali to ne znači, dodao je,  da se oslobađa od plaćanja obveze PDV-a.
 
Rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja pomaknut je na 30. lipnja, a ukida se i obveza plaćanja naknade FINA-i.
 
Što se tiče državnih rashoda, premijer je kazao da sva ministarstva i svi korisnici državnoga proračuna rade na rezanju rashoda i na uštedama te najavio razgovore sa socijalnim partnerima.
 
Mirovine se neće dirati
 
"Još jednom ću ponoviti, osobito za naše umirovljenike, kako god se bude razvijala ova situacija u mirovine se neće dirati. Niti za ožujak, niti za travanj, niti za svibanj, niti za lipanj. Za mirovine ćemo uvijek naći sredstva, da nema nikakvih dilema", poručio je premijer Plenković.
 
Govoreći o poljoprivredi, kazao je da će Vlada osigurati otkup viškova kod malih mljekara te najavio potpore u biljnoj proizvodnji i sektoru stočarstva.
 
"Ministarstvo gospodarstva ide s programom mikro i malih zajmova za ruralni razvoj, novi program COVID-19 zajam za obrtna sredstva, iznos zajmova od 750.000 kuna s kamatnom stopom od 0,25 posto, poček 12 mjeseci, rok otplate od 5 godina", kazao je.
 
Radi operativnosti promijenit će se i neki zakoni koji su u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova.
 
600 milijuna kuna za likvidnost u turizmu
 
Premijer Plenković naglasio je da Vlada paketom zakona u turizmu ima izrazito dobru namjeru učiniti iskorak prema sektoru koji trenutno pati najviše te najavio da će se za turizam osigurati likvidnost u iznosu od 600 milijuna kuna.
 
Vladine mjere, rekao je premijer, poduzete su čak i prije nego što je jučer Europska komisija gotovo istovjetan napor napravila za cijelu Europsku uniju. Njihov paket odnosi se upravo na osiguravanje radnih mjesta, zaposlenosti, potporu gospodarstvu, fleksibilnost u korištenju europskih sredstava, realokaciju, a čak po prvi puta, bez presedana i namjeru da se ukine komponenta nacionalnoga financiranja.
 
"Sve ovo što radimo, radimo da bismo u hrvatskom društvu u ovakvim izvanrednim okolnostima poslali poruku solidarnosti. Solidarnosti svih", poručio je Plenković.
 
"Vidjeli ste da je jedna od agencija za kreditni rejting jučer ostavila Hrvatskoj investicijski kreditni rejting, ali je izglede iz pozitivnih pretvorila u stabilne. Dakle, to je prva poruka onih koji prate kakve će biti posljedice ove krize na Hrvatsku", dodao je.
 
Razgovori s međunarodnom financijskim institucijama
 
U tom je kontekstu kazao kako bi Hrvatskoj danas jako pomoglo da je članica europodručja, poručivši da se u pravo sada na primjeru ove krize dokazuje korisnost toga članstva.
 
"Međutim, kako smo na putu za Europski tečajni mehanizam II, vodimo intenzivan dijalog i s Europskom središnjom bankom i nastojat ćemo postići posebne dogovore koji će se odnositi na potporu Hrvatskoj i njenoj financijskoj stabilnosti", dodao je premijer Plenković.
 
Na kraju je rekao da će se financiranje ovih mjera i novih okolnosti odvijati u koordinaciji s Hrvatskom narodnom bankom i s komercijalnim bankama, prije svega ovdje na domaćem tržištu, dodavši da se razmišlja i o međunarodnim financijskim tržištima, a razgovara i s međunarodnim financijskim institucijama.
 
"Sve to činimo kako bismo prebrodili ovu krizu i mi ćemo, kao što sam još na početku rekao, ovim paketom mjera stati iza hrvatskog radnika i stati iza hrvatskoga gospodarstva, kao što smo to radili odgovorno u našem mandatu i do sada. U tom pogledu očekujemo i vašu potporu", zaključio je predsjednik Vlade.

Foto: Hina



Pisane vijesti | Andrej Plenković