Papa vjernicima: darujete mi vjeru življenu u obitelji

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/papa_vjernicima_darujete_mi_vjeru_zivljenu_u_obitelji.jpg

ZAGREB, 5. lipnja 2011. (Hina) - Papa Benedikt XVI. danas je na zagrebačkom Hipodromu zahvalio vjernicima na izraženoj ljubavi prema obitelji, poručivši im da mu time daruju svoju vjeru življenu u obitelji kako bi je očuvao u baštini Crkve.

Sveti Otac je, na završetku euharistijskog slavlja u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji koje je okupilo oko 400 tisuća vjernika, zahvalio na žarkom i pobožnom sudjelovanju vjernika na slavlju, kojim su izrazili i svoju ljubav prema obitelji te svoju zauzetost njoj u korist, a zahvalio je i na porukama krčkoga biskupa mons. Valtera Župana.

"Danas sam ovdje da vas učvrstim u vjeri, i to je taj dar koji vam nosim: Petrovu vjeru, vjeru Crkve! Ali istodobno, vi darujete meni tu istu vjeru, obogaćenu svojim iskustvom, radostima i trpljenjima. Napose mi darujete svoju vjeru življenu u obitelji, da bih je očuvao u baštini sveopće Crkve", poručio je Papa.

Naglasio je kako zna da okupljeni vjernici u Mariji, Kristovoj i našoj Majci, nalaze veliku snagu. "Stoga se ovoga trenutka obraćamo njoj, duhovno upravljeni prema Svetištu Marije Bistrice, te joj povjeravamo sve hrvatske obitelji: roditelje, djecu, djedove i bake, put bračnih drugova, odgojnu zauzetost, profesionalni i kućni posao. Zazivamo također njezin zagovor da bi javne ustanove uvijek podupirale obitelj, tu osnovnu stanicu društvenoga tijela", rekao je Benedikt XVI.

Vjernike je izvijestio da će se za godinu dana u Milanu proslaviti 7. svjetski susret obitelji, a pripravu tog iznimnog događaja Crkva, kazao je, povjerava Mariji.

Pozvao ih je da se u molitvi sjedine sa svima onima koji u katedrali u španjolskom Burgo de Osma slave proglašenje blaženim Ivana de Palafoxa y Mendoze, svijetli lik biskupa iz 17. stoljeća u Meksiku i Španjolskoj, koji je, rekao je Papa, bio čovjek široke kulture i duboke duhovnosti, veliki obnovitelj, neumorni pastir, branitelj Indiosa.

"Neka Gospodin svojoj Crkvi podari brojne svete pastire poput blaženoga Ivana", kazao je, te na njihovim jezicima pozdravio i blagoslovio vjernike iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Mađarske, Albanije i Njemačke.

"Drage obitelji, ne bojte se! Gospodin ljubi obitelj i blizu vam je!", poručio je Sveti Otac nakon čega je predvodio molitvu Kraljice neba te izmolio završnu molitvu na latinskom jeziku.

U trenutku Papina silaska s oltara u zrak su pušteni baloni u boji vatikanske zastave na koje je pričvršćena hrvatska zastava.

Prije zadnjeg obraćanja Papa je od više obitelji iz Hrvatske i BiH primio darove, a u znak zahvalnosti za predsjedanje Prvom nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji, na dar je dobio spomen-svijeću, repliku velike Zavjetne spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji posebno izrađene za ovaj papin pohod i predsjedanje tim susretom.

Svečanu misu na Hipodromu među ostalima su pratili predsjednik države Ivo Josipović sa suprugom, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sa suprugom, potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks i Željka Antunović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor s potpredsjednicima vlade Gordanom Jandrokovićem, Petrom Čobankovićem, Domagojem Miloševićem, Božidarom Pankretićem i Darkom Milinovićem, te ministrima.

Po završetku euharistijskog slavlja na Hipodromu Papa se uputio u sjedište Hrvatske biskupske konferencije gdje će objedovati s hrvatskim i biskupima gostima te članovima svoje pratnje.

U 17 sati Sveti Otac će u zagrebačkoj katedrali slaviti Večernju s biskupima, svećenicima, redovnicima, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca.



Pisane vijesti