Pavić: nezaposlenost najniža od 1990., prvi put ispod 150.000, uz treći najviši rast zaposlenosti u EU-u

  • Slika /Vijesti/2018/05 svibanj/16 svibnja/press/IMG_2902.JPG

Nakon današnje sjednice Vlade Republike Hrvatske, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić za medije je dodatno predstavio upravo usvojene točke iz njegovog resora i to Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu,  Izvješće o provedbi Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2017. godine, za 2017. godinu te Godišnje izvješće o radu Agencije za osiguranje radničkih tražbina za 2017. godinu.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštitu na radu poslan je u Hrvatski sabor na prvo čitanje, u skladu s Akcijskim planom Vlade za administrativno rasterećenje gospodarstva, čija je jedna od komponenti zaštita na radu. Ovim se prijedlogom neće utjecati na smanjenje stupnja sigurnosti i zaštite zdravlja radnika, a istodobno će se administrativno  rasteretiti poslodavce, prvenstveno  obrtnike i one koji zapošljavaju samo jednu osobu, koji će biti izuzeti od primjene zakona. Smanjuje se dinamika održavanja redovnih  sjednica Odbora zaštite na radu, smanjuje se potreban broj osposobljenih radnika u tvrtkama za pružanje prve pomoći, sa jedne takve osobe na 20 zaposlenih, na jednu takvu osobu na pedeset zaposlenih  te se  redefinira odredba o ozljedama na radnom mjestu kod poslodavaca. „Napominjem da je ova mjera upravo  u cilju rasterećenja gospodarstva istodobno balansirana na način da ne utječemo na povećanje rizika od nastanka ozljeda na radu“, naglasio je ministar Pavić.

Druga točka bilo je Godišnje izvješće Agencije za osiguranje radničkih tražbina za 2017. godinu. „Agencija osigurava,  odnosno, država jamči tri minimalne plaće u slučaju blokade i tri minimalne plaće u slučaju stečaja, zajedno sa svim pravima iz Kolektivnog ugovora. U prošloj godini bilo je relativno malo takvih zahtjeva -  940 radnika isplaćeno je za slučaj stečaja i 2676 za slučaj blokade. Realizacija financijskoga plana bila je samo 61%, odnosno, za stečaj je isplaćeno 18,7 milijuna kuna a za blokade 20 milijuna kuna“, kazao je ministar Pavić.

Posebno je istaknuo da bi, u slučaju da Vlada nije donijela Zakon o izvanrednoj upravi za Agrokor, iznosi koje bi morala isplatiti Agencija, iznosili više od  milijarde kuna, zajedno sa naknadama za nezaposlene i zajedno sa 56.000 ljudi koji rade u sustavu Agrokora i dobavljača. „Ukupni efekt proračuna bio bi dvije milijarde kuna, od kojih bi agencije morale isplatiti više od milijardu kuna, što bi značilo rebalans proračuna. Prema tome, Vlada je Zakonom o izvanrednoj upravi osigurala da se to ne dogodi, i do sada iz proračuna nije isplaćena niti lipa za pitanje Agrokora, a 500 milijuna kuna o kojima se priča, novac je vjerovnika, gdje su vjerovnici sami spremni investirati u restrukturiranje tvrtke“, napomenuo je Pavić.

Pod trećom točkom bilo je  Izvješće o provedbi Smjernica za rad i provedbu aktivne politike zapošljavanja u 2017. godini. „Isto tako, da nije bilo Zakona o izvanrednoj upravi, ne bismo imali tako  odlične brojke koje su iznesene u Izvješću. Smjernice se odnose na period od 2015.-2017., a Izvješće se odnosi na 2017. Što se tiče aktivne politike zapošljavanja, Vlada Andreja Plenkovića ostvarila je apsolutno sve brojke i ciljeve koje smo si postavili za prošlu godinu“, kazao je ministar Pavić i dodao:  „Investirano je više od dvije milijarde kuna u aktivnu politiku zapošljavanja, od čega milijardu i pol kuna u mjere aktivne politike - paket mjera „Od mjere do karijere“ koje smo prošle godine lansirali i preko 500 milijuna kuna za specijalizirane projekte. Ove godine imamo osigurano više od dvije i pol milijarde kuna  za takvu politiku“, poručio je ministar.

„Veseli da smo imali rekordno niske stope nezaposlenosti, ali istodobno i povećanu zaposlenost. Na današnji dan, nezaposlenost je pala ispod 150.000. Današnja brojka je 149.606. Istodobno, prošle godine smo imali treću najveću stopu rasta zaposlenosti u Europskoj uniji, 3,8%. U zadnjem kvartalu 2017. imali smo 60.000 zaposlenih više nego godinu dana ranije. Najviše veseli da smo smanjili udio dugotrajno nezaposlenih. U zadnjem kvartalu 2016. polovica nezaposlenih bila je dugotrajno nezaposlena, a krajem 2017., trećina, dakle 32,9%. Smanjili smo i stopu nezaposlenosti mladih.

Podsjećam da smo u 2013. imali stopu nezaposlenosti mladih preko 50% Danas je ona na 22%“, naglasio je.

Podsjetio je da je u ponedjeljak potpisano 73 milijuna kuna vrijednih projekata lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, kojima se na terenu, kapilarno, investira u 55 projekata poput klubova za zapošljavanje mladih, programa zapošljavanja osoba s invaliditetom i različitih drugih inovativnih programa zapošljavanja.

Ministar je kazao da će se na toj alokaciji do ljeta ugovoriti dodatnih 50 milijuna kuna za 62 projekta te je naglasio da su njemu i osobno iznimno bitni lokalni programi za poticanje zapošljavanja, jer je i sam  prije dvije godine vodio jedan od tih projekata, Poslovni klub Črnkas Črnomerec, u kojem se bavio upravo nezaposlenošću mladih.

„Na kraju bih rekao da je Vlada pokrenula inicijativu „Zaposli se u Hrvatskoj“,  inicijativu kojom želimo upravo aktivirati ovih 149.000 nezaposlenih. Spotovima koje ste već mogli vidjeti u medijskom prostoru, želimo promovirati ljude koji su iskoristili mjere aktivne politike zapošljavanja, prvenstveno samozapošljavanja.  Vlada je od prvog siječnja povisila naknade sa 35.000 na 55.000 kuna; može se dobiti 15.000 kuna za mentoring, ukoliko se uzimaju do dvije osobe na stručno osposobljavanje i akumulirati, udruživanjem u zadruge, do 275.000 kuna. Time smo postigli da je u  prva tri mjeseca ove godine, broj zahtjeva za samozapošljavanje bio veći nego što je bilo ukupno odobrenih zahtjeva za samozapošljavanje u cijeloj prošloj godini, dakle više od 3, 5 tisuće“, naveo je ministar Pavić.

„Kampanjom „Zaposli se u Hrvatskoj“  Vlada želi  aktivirati domaću radnu snagu, proaktivniji Zavod za zapošljavanje, individualizirani pristup mladima i svim ciljanim skupinama“, pojasnio je ministar Pavić, te najavio  lansiranje kampanje sljedećega tjedna, zajedno s premijerom „ kako bismo bolje informirali i poslodavce i nezaposlene da u Hrvatskoj ima radnih mjesta, i da svoju budućnost mogu naći ovdje. Isto tako veseli i rast plaća, osobito u sektorima gdje imamo deficitarnih zanimanja, u turizmu, građevini.  Prema tome, vjerujemo da ovim paketom mjera i programima iz Europskog socijalnog fonda, osiguravamo prilike mladima i svim ostalima da ostanu u Republici Hrvatskoj“, zaključio je ministar rada i mirovinskoga sustava Pavić.



Pisane vijesti | Govori i izjave | Marko Pavić