Predsjednik Vlade u Sofiji: Susjedne članice EU trebaju dati ton za ubrzanje proširenja na zemlje jugoistočne Europe

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je u Sofiji izjavu za medije uoči sastanaka na vrhu Europske pučke stranke, koji se održava u povodu neformalnog sastanka Europskog vijeća i sastanka na vrhu „EU – zapadni Balkan“. 

Podsjetio je da se sastanak na vrhu između Europske unije i zemalja jugoistočne Europe održava prvi put nakon petnaest godina, što je ocijenio važnom inicijativom bugarskog predsjednika Vlade Boyka Borissova.

Predsjednik Vlade istaknuo je da Hrvatska  podržava daljnji proces proširenja i pomaže svojim susjedima. 

"Ovo predstavlja stavljanje u fokus regije koja je dugi niz godina, barem na ovoj razini, bila stavljena sa strane", kazao je.

Najavili smo, podsjetio je predsjednik Vlade, da ćemo za vrijeme hrvatskog predsjedanja 2020. ponoviti Zagrebački sastanak na vrhu iz 2000. godine kako bismo dali snažnu poruku našim susjednim zemljama na putu u Europsku uniju. 

Predsjednik Vlade kazao je da je s predsjednikom Vlade Bugarske Borissovim sudjelovao na Okruglom stolu, koji je bio posvećen dijalogu sa civilnim društvom.

"Mislim da smo poslali vrijedne i važne poruke kako i nevladine organizacije mogu pomoći boljoj međusobnoj suradnji, a i ambicijama država za približavanje Europskoj uniji", poručio je predsjednik Vlade. 

Upitan o nesuglasju zemalja članica vezano uz novo proširenje Europske unije, predsjednik Vlade smatra važnim ispunjavanje kriterija i individualnih postignuća, dodavši da je Hrvatska za jedan otvoreniji pristup. 

Ocijenio da su teme migracijske, institucionalne, gospodarske i financijske krize stavile proširenje Europske unije u drugi plan, istaknuvši da susjedne članice Europske unije, među kojima je i Hrvatska, moraju dati ton da taj proces bude brži, ali da i zemlje budu kvalitetno pripremljene.

"Ekonomski aspekti koraka nakon članstva moraju biti dovoljno jasno osviješteni prije. To je jedna od većih poruka koje je Hrvatska naučila u proteklih pet godina", poručio je. 

Istaknuo je da je izniman uspjeh postignut već samim time što se ovaj sastanak na vrhu održava, te činjenicom da na njemu sudjeluju čelnici svih članica Europske unije, što smatra važnijom porukom od nijansi same završne izjave, premda je i ona, kazao je, prilično optimistična.

Dobrim je istaknuo što je naglasak sastanka stavljen na puno bolju povezanost na prometnim koridorima, s obzirom da glavni gradovi u regiji nisu najbolje povezani. 

„Poruka bolje povezanosti je ona poruka između redaka na kojoj treba raditi i investirati financijska sredstva“, rekao je. 

Novinare je zanimao osvrt predsjednika Vlade na aktualne političke teme u Hrvatskoj. Što se tiče oporbene inicijative za raspuštanje Hrvatskog sabora i raspisivanje prijevremenih izbora, poručio je da se radi o još jednoj inicijativi koja neće uspjeti. 

„Ono što je važno, ponavljam još jednom, je da smo u tako kratkom roku učinili sve, posegnuli za ekspertizom onih koji su mogli dati svoj stručni doprinos. Sve što se napravilo bilo je u cilju spašavanja hrvatskog gospodarstva i našeg financijskog sustava. Kao što vidite, prijeteći tsunami na gospodarstvo se nije dogodio, proces restrukturiranja ide, treba osigurati da dionici koji su uključeni postignu nagodbu i to je ono što je s mog aspekta, kao predsjednika Vlade, najbitnije“, poručio je Plenković. 

Ponovio je kako je u tome procesu trebalo biti obazriviji i transparentniji kako se jedan izvrstan iskorak koji je napravljen lani danas ne bi dovodio u pitanje zbog određene pogreške. 

Podsjetio je da je Ustavni sud potvrdio da je Zakon o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja u skladu s Ustavom, što je ocijenio najvažnijim, te da bi nedjelovanje Vlade u takvim okolnostima bilo neustavno. 

Upitan koji će biti glavni kriteriji za izbor novog ministra gospodarstva, predsjednik Vlade kazao je da će to biti preuzimanje odgovornosti za važne zadaće koje su na dnevnom redu, a to je prije svega provedba Nacionalnog programa reformi, jačanje hrvatske industrije, izvoza, konkurentnosti, smanjenje opterećenja na poduzetnike i provođenje svih aktivnosti koje je Vlada zacrtala.  

Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković