Priopćenje sa zatvorenoga dijela 96. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara i to Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu (FAC Trade), koje će se održati 22. svibnja 2018. godine; Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu (FAC Development), također 22. svibnja 2018. godine, te Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS), 22. i 23. svibnja 2018. godine.
 
Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Europskoga vijeća i Vijeća ministara, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju.  Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je odgovorila na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 22. ožujka 2018. godine, broj 2018/0075, u vezi s platnim uslugama na unutarnjem tržištu. Odgovor koji je Vlada utvrdila bit će proslijeđen Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Dana je suglasnost ministru zaštite okoliša i energetike te Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Točka je označena stupnjem tajnosti „povjerljivo“, te je nismo u mogućnosti objaviti.

Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2018. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Materijale za ovu točku možete preuzeti na sljedećim poveznicama:
 
Zakonski prijedlozi - https://bit.ly/2rLPznI
Podzakonski prijedlozi - https://bit.ly/2wQn65I
 
Vlada je razriješila dosadašnju članicu Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dr. sc. Aleksandru Anić Vučinić. Novim je članom Upravnog odbora Fonda, kao predstavnik iz redova stručnjaka iz područja zaštite okoliša, imenovan prof. dr. sc. Neven Voća.
 
Razriješena je dosadašnja zamjenica članice Savjeta za mlade Koraljka Hruškar. Novom je zamjenicom članice Savjeta, kao predstavnica Ministarstva pravosuđa, imenovana Ivana Kodrić.
 
 

Pisane vijesti | Priopćenja