Pejčinović Burić: Članstvo u NATO-u jamči mir i sigurnost

Hrvatska ovih dana obilježava deset godina članstva u NATO-u, sa svečane večere tim povodom u Temu dana uključila se ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Ovih 10 godina članstva je pokazalo da je onaj razlog zbog kojeg je Hrvatska i željela uči u NATO se ostvario. NATO je danas najmoćniji vojno-politički savez članstvo u kojeg jamči svojim državama-članicama mir i sigurnost. Danas je teško govoriti o očuvanju mira i sigurnosti na granicama jedne zemlje i stoga je iznimno važno da kroz prisutnost u NATO-ovim operacijama Hrvatska diljem svijeta čuva i svoje granice i svoju sigurnost - izjavila je Pejčinović Burić.
 
Sjevernoj Makedoniji otvorio se put ulaska u NATO, Hrvatska snažno zagovara širenje NATO-a prema istoku, podržali smo akcijski plan za BiH.


"Mislimo da su sve članice NATO-a otvorene za članstvo država u okruženju u NATO savezu. NATO je sidrište koje je vrlo važno za našu sigurnost u Hrvatskoj, za širu regiju ali i za svjetski mir. Utoliko je važno da ostane otvoren, da sve države koje žele ući u njega i poštuju osnovne vrijednosti koje NATO zagovara imaju tu mogućnost. Sjeverna Makedonija je na dobrom putu, nadamo se da će i druge države u okruženju doći do toga da se odluče za članstvo", rekla je ministrica.



Od 28 zemalja članica Hrvatska se po izdvajanju za obrambeni sustav nalazi na desetom mjestu s 1,7 posto BDP-a, značajno smo napredovali, u prvom redu zahvaljujući drugačijem obračunu, iako budžet za obranu zaista i raste. Ministrica je objasnila što nas je gurnulo tako visoko, ispred mnogih imućnijih zemalja.



"Razgovarali smo o tome kako naše braniteljske mirovine mogu biti uključene u računanje za ovo izdvajanje za sigurnost, napravili smo dobre kalkulacije i Savez je prihvatio takve vrste izračuna i time smo došli visoko do ovu kategoriju. Želimo još popraviti i onih 20 posto koji predstavlja nabavku opreme. Ostajemo posvećeni tome da zadržimo sve naše sposobnosti koje imamo, to uključuje i zrakoplovnu sposobnost, kada se stvore uvjeti, ići ćemo u novi natječaj, taj cilj ostaje i Vlada će na njemu ustrajati", ustvrdila je.



Prag od dva posto BDP-a za obranu koji su si saveznici sami zadali 2014. ministrica vjeruje da možemo dostići 2024. Naglasila je da su hrvatski vojnici prepoznati kao izvrsni u NATO misijama, te izdvojila možda najdužu misiju - onu u Afganistanu gdje je sudjelovalo preko 5 tisuća vojnika, policajaca i diplomata.



Zamoljena da komentira prolazak u uži krug izbora za glavnu tajnicu Vijeća Europe, Pejčinović Burić je rekla kako je to za nju osobno velika stvar i iznimna čast.



"No, nije gotovo dok nije gotovo, sada treba puno raditi kako bih što više predstavila svoj pogled koji imam kao eventualni budući glavni tajnik na Vijeće Europe", naglasila je i dodala:

 "Kako se Vijeće Europe u ovom trenutku susreće s određenim problemima - financijske održivosti i članstva nekih organizacija, bit će jako važno pozabaviti se s ta dva važna pitanja odmah.

"

Također, kaže, treba poraditi i na afirmiranju Vijeća Europe kao paneuropsku organizaciju koja obuhvaća sve države Europe i rad na temeljnim vrijednostima - ljudska prava, demokracija i vladavina prava. Ono što predstavlja nove izazove su umjetna inteligencija i njezin utjecaj na ljudske živote, rad na većem uključivanju civilnog društva i svakako većem uključivanju mladih.

Kako je dosad samo jedna žena obnašala tu dužnost, bit će joj, kaže velika čast biti druga žena na čelu te važne velike paneuropske organizacije.



"Bilo bi mi draže da je više žena bilo do sada, no i to samo pokazuje da bi trebalo raditi i na spolnoj ravnopravnosti", zaključila je.


Pisane vijesti | Marija Pejčinović Burić