Pelješki most i pristupne ceste u prometu sredinom 2022.

  • Slika /Vijesti/2021/veljača/15 veljače/Pelješki most_1.jpg

Premijer Plenković najavio je danas da će cjelokupna izgradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta biti završena do lipnja 2022. godine, čime će se završiti strateški projekt prometnog povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje te poručio da je osigurati integritet državnog teritorija ključni cilj. Dodao je da izgradnja Pelješkoga mosta predstavlja ostvarenje generacijskog projekta.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koji je započeo obilaskom gradilišta Pelješkog mosta i pristupnih cesta. Danas se postavlja jedan od elemenata rasponske konstrukcije koji će spojiti kopnenu stranu mosta u Komarni s ostalim stupovima mosta. 

Premijer Plenković najavio je da će cjelokupna izgradnja mosta i pristupnih cesta biti završena do lipnja 2022. godine.

"To je važan korak u izgradnji Pelješkog mosta za koji očekujemo da bude spojen do kraja godine, a dovršetak svih pristupnih cesta očekujemo do lipnja 2022.", rekao je premijer Plenković.

"Otprilike smo godinu i pol dana do završetka cjelokupnog projekta povezivanja juga Hrvatske, a to je naš ključni cilj: osigurati integritete državnog teritorija", istaknuo je.

Stoga je, kako je dodao, projekt povezivanja hrvatskoga juga s ostatkom zemlje vrijedan 550 milijuna eura i sufinanciran iz EU-a iznosom od 357 milijuna eura, "zaista od strateškog značaja i veseli da će biti završen i realiziran za godinu i pol dana".

"Taj projekt će zaista biti generacijski projekt svih nas", poručio je.

Studentski dom u Dubrovniku vrijedan 219 milijuna kuna snažan iskorak u ulaganju u obrazovanje

Posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji premijer Plenković nastavio je u Dubrovniku, gdje je  sudjelovao na otvorenju studentskog doma, s 253 smještajne jedinice.

"Sjajan projekt vrijedan 219 milijuna kuna, sufinanciran europskim sredstvima, sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada, Županije i Sveučilišta", istaknuo je i dodao da je time riješen i problem smještaja studenata u privatnim kapacitetima tijekom sezone.

Unatoč činjenici da se nastava trenutno odvija on-line, već sada je u studentskom domu 170 studenata, kazao je premijer i dodao da će novi dom biti mogućnost i za razmjenu studenata iz drugih zemalja kroz program Erasmus.

"Nakon vrtića 2019. i osnovne škole na Montovjerni 2020., ovaj studentski dom u Dubrovniku predstavlja snažan iskorak kvalitete i ulaganja u obrazovanje i u mlade generacije, što je ključ razvoja Hrvatske", poručio je.

Istaknuo je da se, i kod Pelješkog mosta i kod studentskog doma, ali i kod Zračne luke Dubrovnik i Centra za gospodarenje otpadom te ostalim ulaganjima u infrastrukturu, radi o kontinuitetu rada na razvoju grada i županije. 

Nakon sastanka s gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem i županom Dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem, premijer Plenković nazočio je potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020. godine.
 
Uz prethodno ojačan zakonski okvir o zaštiti od nasilja u obitelji, dubrovačkom sigurnom kućom zaokružen proces uspostavljanja sigurnih kuća u svim županijama
 
Govoreći o konkretnom projektu, sigurnoj kući u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Plenković je naglasio kako je riječ o važnoj političkoj i društvenoj temi te podsjetio na susret članova Vlade sa županima 2019. godine na kojem je donesena odluka o financijskoj potpori utemeljenju sigurnih kuća u šest hrvatskih županija u kojima ih dotad nije bilo; u Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
 
Plenković je podsjetio da je u prošlom mandatu ratificirana konvencija Vijeća Europe o zaštiti od nasilja u obitelji, te ojačan zakonski okvir o zaštiti od obiteljskog nasilja.
 
"Ovim proces zaokružujemo sigurne kuće u svih šest županija. U međuvremenu smo promijenili tri zakona, Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Postrožili smo zakonske odredbe i sankcije, ubrzali procedure i uspostavili kvalitetne mehanizme koordinacije svih nadležnih resora, a sve u dijalogu s udrugama koje se više desetljeća bave pitanjem zaštite od nasilja u obitelji, s Caritasom, građanskim inicijativama, kazao je Plenković.
 
Naglasio je da je ovakav  dijaloški put pridonio da se fenomenu nasilja u obitelji u hrvatskom društvu pokuša stati na kraj ili ga barem značajno smanjiti s obzirom na negativne posljedice koje nanosi obitelji kao nukleusu društva.
 
"Drago mi je da smo ovih 12 milijuna kuna kanalizirali u pravom smjeru!", zaključio je Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković