Pelješki most ostat će najvidljiviji projekt prvih godina članstva u EU, a promijenio je i pogled Kine prema Hrvatskoj

  • Slika /Vijesti/2018/08 kolovoz/31 kolovoza/5.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u radnom posjetu Dubrovniku. Po dolasku je obišao radove na projektu „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“, sastao se s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem i županom Nikolom Dobroslavićem te prisustvovao potpisivanju Ugovora „Nabava autobusa za Libertas – Dubrovnik d.o.o.“

 

Predsjednik Vlade sutra će otvoriti trinaestu po redu međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum  2018, pod nazivom „Jačanje otpornosti – Mediteran, Europa i Zapadni Balkan“, a danas je, nakon sastanka s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem, županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnicima i načelnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije prisustvovao potpisivanju Ugovora „Nabava autobusa za Libertas – Dubrovnik d.o.o.“ te obišao radove na projektu „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“.

Lazareti, prvi projekt u gradu Dubrovniku financiran europskim novcem
 
Projekt obnove i opremanja kulturne baštine Lazareti vrijedan je 3,8 milijuna kuna. Trenutno se obnavljaju tri lađe tog povijesnog kompleksa, a obnovom će se povećati njegova atraktivnost. 

To je, prema riječima gradonačelnika Frankovića, prvi projekt u gradu Dubrovniku financiran iz europskih fondova.

U Gradu su upoznali premijera s projektom Održivog upravljanja gradom Dubrovnikom, odnosno dubrovačkim turizmom, te je potpisan i iznimno važan ugovor za Grad Dubrovnik, nabava 11 autobusa vrijednih 18 milijuna kuna za tvrtku Libertas.

Bolja usluga prijevoza svim Dubrovčanima i njihovim gostima

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je u izjavi medijima kako je riječ o još jednom odlično organiziranom europskom projektu. "Projektu koji će modernizirati poduzeće koje se bavi prijevozom Libertas. Novi autobusi, moderni, štedljivi, ekološki prihvatljivi smanjit će troškove poduzeća, modernizirati postojeći sustav i u konačnici omogućiti bolju uslugu svim Dubrovčanima i gostima Grada", izjavio je premijer Plenković, istaknuvši izrazito dobro partnerstvo s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

"Drago mi je da je ovaj projekt, uz projekt Lazareta koji smo maloprije posjetili i koji će biti dovršen do  Feste svetog Vlaha, znak da Grad Dubrovnik, zahvaljujući aktivizmu Odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju i zahvaljujući podršci Županije Gradu - napreduje u onome što se zove apsorpcija europskih sredstava. Mislim da je to jako dobro i to ćemo u svakom slučaju kao Vlada podupirati", rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je kako će  nabavkom novih gradskih autobusa biti bolje organiziran javni prijevoz u Gradu Dubrovniku, naglasivši kako su boljom organizacijom smanjene gužve u dubrovačkoj starogradskoj jezgri.

Turistički rezultati premašili projekcije Strategije razvoja hrvatskog turizma

To je izuzetno važno tijekom turističke sezone koja je u Dubrovniku na tragu podataka koji vrijede za cijelu Hrvatsku -– otprilike 4 do 5 posto više dolazaka turista i isto toliko povećanje broja noćenja.

"To govori da je riječ o još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni i za Hrvatsku i za Grad Dubrovnik, a siguran sam i za Dubrovačko-neretvansku županiju", kazao je premijer, podsjetivši da smo već prošle godine premašili projekcije Strategije razvoja hrvatskog turizma. "A to će ove godine biti još i više. Možemo očekivati, otprilike, 105 milijuna noćenja i, siguran sam, skoro 19 milijuna turista," rekao je Plenković.

"To je ogroman broj za Hrvatsku," nastavio je, dodavši kako vjeruje u još veće prihode zahvaljujući investicijama u turizmu od milijardu eura ove godine i 840 milijuna eura prošle godine. "Radimo na održivosti i kvaliteti usluge i boljoj ponudi", zaključio je predsjednik Vlade.


Pelješki most promijenio odnos i pogled Kine prema Hrvatskoj

Naglasio je da je prometna povezanost jedna od uvijek aktualnih tema razgovara u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i gradu Dubrovniku. "Činjenica je da se krenulo s projektom izgradnje Pelješkoga mosta, strateškim projektom koji će ostati glavni, najvidljiviji projekt ove financijske perspektive prvih godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji," istaknuo je premijer, dodavši da je taj projekt uvelike i strateški promijenio odnos i pogled Kine prema Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Plenković najavio je veliki sastanak na razini premijera: Jedan pojas, jedan put, koji će se iduće godine održati u Hrvatskoj. "Zadovoljstvo mi je da smo u Sofiji, nakon mog razgovora s premijerom Li Kequiangom dogovorili dolazak kineskoga premijera i 16 premijera srednjeistočne Europe u Hrvatsku", kazao je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da se u Dubrovniku za dvadesetak dana održava sastanak ministara turizma, kazavši da smo otvorili jednu veliku, novu komunikaciju. "To, kao što znate, može biti simbolično s obzirom na afinitet Kineza prema Korčuli i za razvoj Korčule", zaključio je.

Župan Dobroslavić upoznao je premijera Plenkovića o projektu višenamjenskog Kongresnog centra te zahvalio Vladi na povratu Porezne uprave te Trgovačkog suda u Dubrovnik i Općinskog suda u Metković, kao i zadržavanju Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Predsjednik Vlade ocijenio je da je kongresni centar jedan ogroman projekt za razvoj Dubrovnika koji je već kongresna destinacija te obećao rješavanje povrata i drugih državnih institucija. "Naravno, u svrhu racionalizacije, bolje dostupnosti usluge državnih institucija građanima županije," rekao je Plenković.

Radnici Uljanika i 3. maja dobili su plaće

Predsjednik Vlade izjavio je kako je Europska komisija obaviještena o odluci Vlade RH kojom je omogućena plaća radnicima Uljanika i 3. maja.

 Plenković je istaknuo kako Vlada nastoji pronaći rješenje o svim ključnim temama, bez obzira jesu li u programu Vlade ili nisu. "Baš kao što sam im rekao na sastanku prije nekoliko dana, radnici Uljanika i 3. maja dobili su plaće", rekao je Plenković.
 
Svjetski dužnosnici o ključnim globalnim, ekonomskim, migracijskim i sigurnosnim pitanjima

Plenković je naveo kako je Dubrovnik Forum tradicionalni i najveći diplomatski događaj u smislu međunarodne konferencije koju organizira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Prvu bilateralu imamo s kosovskim premijerom Haradinajom, potom s potpredsjednikom EBRD-a i, ono što je posebno važno, uoči pripreme neformalnoga sastanka Europskog vijeća u Salzburgu, s našim glavnim pregovaračem za izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU, Michelom Barnierom", najavio je Plenković raspored planiranih bilateralnih sastanaka tijekom održavanja Dubrovnik foruma, napomenuvši da će na Forumu brojni europski i mediteranski dužnosnici raspraviti teme koje se odnose na ključna globalna, ekonomska, migracijska i sigurnosna pitanja, a Hrvatska će i ovu prigodu iskoristiti za kvalitetno međunarodno pozicioniranje.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković