Pelješki most predstavlja neraskidivu vezu između Hrvatske i Kine, a izgrađen uz sredstva EU

  • Slika /Vijesti/2021/srpanj/28 srpnja/VRH_1145.jpg

"Ovo je velik događaj koji smo uspjeli ostvariti uz pomoć Europe i Kine. Ovime realiziramo strateški nacionalni interes. Ovo je najbolji dokaz kako članstvo u EU pomaže Hrvatskoj u realizaciji", rekao je predsjednik Vlade novinarima na Pelješkom mostu.

Dodao je da smo ispunili sve ono što smo dogovorili, most je na najvišoj razini 55 metara iznad mora. "Ispod njega prošao bi i Titanic. Prolazak brodova ispod mosta do Neuma je neupitan", rekao je premijer i dodao da je ovo "most koji povezuje".

Svatko je nešto dao, mi smo realizirali

"Kako vrijeme prolazi, ovaj most će biti zajedničko dobro, ali isto tako i most koji povezuje, ovo nije most koji dijeli. Trebamo ga zajednički osjećati i mi i BiH. Ovo je fizičko spajanje koje je ogroman događaj. Mnogi su doprinijeli, Vlade, zastupnici, stručnjaci, akteri. Došli smo u fazu da ga finalizira naša Vlada, ali ovo je zajednički hrvatski projekt. Ovdje je svatko nešto dao, mi smo to realizirali u trenutku kada smo bili najjači. Svi su pokušavali, ali smo mi došli u fazu kada su se stvari posložile. Ovaj most je tri  mjeseca prije roka spojen unatoč pandemiji", nastavio je Plenković.

Dodao je da se ne smije pretvoriti u onu jako zabavnu epizodu Malog mista o tom tko je više dao. "Svatko je ovdje nešto dao, to je važno napomenuti", poručio je.

"Ovo je svehrvatski projekt i, ja mislim, svegeneracijski projekt. Tako ga trebamo doživljavati, biti svi zajedno ponosni na njega. Daje ogroman impuls suradnji Hrvatske i Bosne i Hercegovine, važan je Hrvatima u BiH", istaknuo je premijer.

Predstavlja neraskidivu vezu između Hrvatske i Kine, ostvaren zahvaljujući EU

"Ovaj projekt kreira neraskidivu vezu i između Hrvatske i Kine, a sve se ovo događa zahvaljujući EU. Kad će biti otvaranje, pozvat ćemo sve naše prijatelje i iz EU-a i iz Kine. Ovo je veliki dan za hrvatski narod”, rekao je Plenković, dodavši da će na svečanom otvorenju sigurno biti i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Zahvalio je županu Dobroslaviću, zastupniku Branku Bačiću, potpredsjednici Europske komisije Dubravki Šuici, dubrovačkom gradonačelniku Frankoviću koji su, kako je kazao premijer, sustavno zagovarali da se sagradi Pelješki most jer su, s pozicije juga, znali što to strateški znači.

"Most je tu, most se sagradio, most će ostati", zaključio je predsjednik hrvatske Vlade Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković