Piletić za Novu TV: Reformu plaća u državnom i javnom sektoru odlučili smo provesti do kraja

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/22 siječanj/62726652-marin-piletic-ministar-rada.jpg

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao razgovore sa sindikatima o uredbama o koeficijentima. Dotaknu se i aktualnih tema iz mirovinskog sustava te zapošljavanja stranih radnika.

Nakon predstavljanja prijedloga uredbe o koeficijentima za obračun plaća zaposlenih u državnim i javnim službama kazao je kako je njezin učinak 880 milijuna eura, a nezadovoljstvo prijedlogom izrazili su sindikati javnih službi.

"Ovo su razgovori koje kontinuirano vodimo sa sindikatima otkad smo rekli da krećemo u reformu plaća u državnim i javnim službama. Uključili smo ih i u samu izradu zakona, a sada smo rekli da razgovaramo po resorima i usklađujemo ono što želimo predstaviti kao konačan nacrt", poručio je.

Kazao je da se ne može očekivati da svi budu zadovoljni, no da svima onima koji će primiti uvećanju plaću u travnju poručuju da je Vlada reformu odlučila provesti do kraja.

Osnovica plaća rasla je u ovom mandatu za 40 posto

„I u javnom i državnom sektoru te plaće rastu u prosjeku nešto više od 13 posto, i to na ime osnovice, a ne koeficijenta", ustvrdio je Piletić.

Podsjetio je da je prošle godine osnovica povećana dva puta te je, u mandatu ove Vlade rasla za 40 posto, a u razdoblju od 2011. do 2015. nije rasla uopće te je realna vrijednost plaća padala.

„Sada na dignutu osnovicu dižemo koeficijente. Te dvije varijable u konačnici čine plaću i ja mislim da će, bez obzira na izjave o nezadovoljstvu, ovime biti najzadovoljniji 244.000 radnika u javnom i državnom sektoru", dodao je Piletić.

Upitan plaši li ga mogućnost štrajka, ministar je kazao da cijelo vrijeme razgovaraju sa sindikatima, štrajk ga ne plaši, no to je uvijek opcija.

"Ona se često izgovara kada sjedimo za stolom. Naravno da je sindikalno djelovanje nešto što sindikati uvijek spominju, ali mislim da smo u dosadašnjem radu Vlade postigli velike rezultate, a evidentan je i porast plaća na temelju porezne reforme", rekao je.

Dosadašnjih 900 radnih mjesta sveli smo na 400 i smanjili velike razlike u plaćama

U novoj uredbi konsolidirali su oko 900 radnih mjesta i sveli ih na 400 kako bi se smanjile velike razlike, a samim time i generirane nepravde, jer smo na istim poslovima imali različite plaće u državnom i javnom sektoru, kazao je ministar.

„One će jednakim koeficijentom biti poništene i za jednak rad dobit će se jednaka plaća", ocijenio je.

Odgovorio je i na pitanje vrši li se na nezadovoljne politički utjecaj.

"Ako ima, mi ćemo ih prepoznati, ali duboko vjerujemo da ih nema. Naravno da među sindikatima postoje aktivisti drugih političkih opcija koji će se sasvim sigurno naći u izbornoj utrci. Zaista vjerujem da velika većina sindikata radi u korist 244.000 zaposlenih, neovisno o političkim preferencijama", ustvrdio je.

Hrvatski mirovinski sustav je stabilan

Ministar se osvrnuo se i na temu stranih radnika u Hrvatskoj i doprinosa koji se za njih plaćaju.

Kazao je da treba razlikovati parametre, jedan od njih je broj izdanih dozvola.

„U prošloj godini je izdano nešto više od 170.000 radnih dozvola, ali na kraju prosinca imali smo registriranih nešto manje od 90.000 stranaca koji rade u Hrvatskoj", pojasnio je.

"Dio od tih 170.000 radili su tijekom sezone i njihovi ugovori su nakon nje prestali te oni više ovdje ne rade. Broj radnih dozvola nije jednak broju osiguranika. Neki s dozvolama ne rade, a neki nakon isteka ugovora više ne rade", dodao je Piletić.

Odbacio je tezu da je hrvatski mirovinski sustav pred krahom, podsjetivši da je prošle godine izmijenjen čitav niz zakona koji se tiču mirovinskog osiguranja.

„Povećali smo obiteljske mirovine, ukinuli smo krizni namet iz 2010. i time smo omogućili veće mirovine za skoro 100.000 umirovljenika, a posljednjim izmjenama smo omogućili da mirovine iz drugog stupa od ove godine budu veće", zaključio je ministar Marin Piletić.

Izvor: Vlada / Nova TV

Pisane vijesti | Rad i mirovine