Pismo namjere o ustupanju vojarne "Kralj Tomislav" katoličkoj crkvi

Pismo namjere o ustupanju vojarne "Kralj Tomislav" u Zagrebu Nadbiskupiji zagrebačkoj za potrebe budućega Katoličkog sveučilišta u Zagrebu potpisali su danas u Vladi nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i premijer Ivo Sanader.

ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Pismo namjere o ustupanju vojarne "Kralj Tomislav" u Zagrebu Nadbiskupiji zagrebačkoj za potrebe budućega Katoličkog sveučilišta u Zagrebu potpisali su danas u Vladi nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i premijer Ivo Sanader.

Tim se pismom Vlada obvezuje da će do kraja godine dovršiti proces zamjene imovine i stupanja Zagrebačke nadbiskupije u posjed vojarne "Kralj Tomislav" .

Svrha toga pisma namjere je provedba Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima kojim se Republika Hrvatska obvezala da će Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj u razumnome roku vratiti imovinu koja joj je nasilno oduzeta nakon Drugoga svjetskog rata.

Ugovorom je utvrđeno da će se imovina vratiti u naravi kada je to moguće prema zakonskim odredbama, kao i da će se, u dogovoru s mjerodavnim vlastima Katoličke crkve, izvršiti prikladna zamjena za dio dobara koja se ne mogu vratiti i to prema rokovima koje će utvrditi mješovito povjerenstvo.

Za imovinu koja pak neće biti vraćena, Republika Hrvatska obvezala se isplaćivati primjerenu novčanu naknadu u četiri godišnja obroka.

Svečano potpisano Pismo namjere potvrda je da su se Vlada Republike Hrvatske i Zagrebačka nadbiskupija sporazumjele da u ispunjavanju preuzetih ugovornih obveza Republika Hrvatska prenese u vlasništvo nekretninu - vojarnu "Kralj Tomislav" - ukupne površine 25.510 četvornih metara kao prikladnu zamjenu za dio dobara Zagrebačke nadbiskupije za koje se procjenjuje da njihovo vraćanje u vlasništvo Zagrebačke nadbiskupije nije ostvarivo sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

U Pismu namjere navodi se da se time "Crkvi ne daje nikakva nova vrijednost nego je riječ o zamjeni, a nakon stupanja u posjed, Crkva će slobodno odlučiti o namjeni imovine i potpuno slobodno njome raspolagati".

Nakon potpisivanja, premijer Sanader istaknuo je da hrvatska Vlada u potpunosti podupire projekt uspostave Katoličkoga sveučilišta što znači da će Vlada i posredstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa podupirati Katoličko sveučilište, kao i druga sveučilišta u Hrvatskoj.

Jer, rekao je Sanader, "želimo Hrvatsku utemeljenu na znanju, odnosno napredak Hrvatske u gospodarskom i svakom drugom smislu treba biti utemeljen na znanju".

Nadbiskup Bozanić rekao je da Katolička crkva prima nekretninu u zagrebačkoj Ilici kako bi ju upotrijebila u službi građana, odnosno kao važan korak u osnivanju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Istaknuo je kako Crkva želi iskoristiti svoja dobra za opće dobro hrvatskoga društva u kojemu djeluje.



Pisane vijesti