Plenković: Ako se utvrde propusti u domu za starije i nemoćne u Splitu, župan će donijeti odgovarajuće odluke

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/09 travnja/sjednica-VRH-2.jpg

Premijer Plenković sažeo je na početku današnje sjednice Vlade sve aktivnosti u proteklome tjednu vezane uz suzbijanje epidemije koronavirusa i saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolici. Izvijestio je da se Vladine ekonomske mjere provode dobro i dinamično te poručio da će isplata mirovina tijekom cijele krize biti osigurana. Apelirao je na građane da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera, pogotovo tijekom uskrsnih blagdana.

Otvarajući današnju, 223. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na slučaj zaraze koronavirusom u jednom domu za starije i nemoćne osobe u Splitu. Kazavši da je Vlada preksinoć dobila informaciju o tom slučaju, istaknuo je da su ministar Beroš i ministrica Bedeković jučer u
Splitu obavili razgovore sa svim nadležnima.

Dodao je da je u  tijeku izrada epidemiološkoga izvješća o tome što se zaista dogodilo, s obzirom da je nekoliko zaraženih štićenika ovoga doma, i to ljudi koji su inače slaboga zdravstvenog stanja i u visokoj su životnoj dobi.

"Ukoliko budu utvrđeni neki propusti u provođenju mjera koje su vrlo jasno bile upućene i precizirane svim čelnicima  domova za starije, tada će župan koji je nadležan donijeti odgovarajuće odluke za one za koje se utvrdi da su odgovorni", poručio je predsjednik Vlade.

Gospodarske mjere iz ožujka provode se jako dobro i dinamično

Ujedno, nadležni će ministri, u dogovoru s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, još jednom, uz već upućene i precizirane upute za poduzimanje mjera u domovima za starije, pružateljima usluga za djecu, za osobe s invaliditetom, s intelektualnim i ostalim poteškoćama, dodatno podići svijest o rizicima
koronavirusa i mogućim opasnostima.

Osvrnuo se i na provođenje vladinih gospodarskih mjera, kazavši da se mjere iz prvoga, ožujskog, paketa provode jako dobro i dinamično.

"Prema informacijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje čak oko 563.000 radnika je već prijavljeno za mjere koje smo uspostavili. Isplaćeno je oko 294.000, a kada je riječ o odgodama ili drugim aktivnostima vezano uz poreze, od 92.000 zahtjeva više od 76.000 je već riješeno", izvijestio je premijer
dodavši da su i Porezna uprava i Hrvatski zavod za zapošljavanje vrlo promptno i učinkovito reagirali u provedbi mjera.

Govoreći o programu državnih potpora za HBOR-ov model kredita za likvidnost, premijer Plenković istaknuo je da ga je u vrlo brzom roku odobrila i Europska komisija.

Hrvatska zasada ima dobre rezultate u borbi protiv koronavirusa

Jučer je održan sastanak Koordinacije sustava domovinske sigurnosti, a premijer Plenković istaknuo je da je koordinirano djelovanje Stožera civilne zaštite i sustava domovinske sigurnosti vrlo važno u svim aktivnostima u borbi protiv epidemije koronavirusa i sanaciji posljedica potresa u Zagrebu.

Ranije ovoga tjedna održana je još jedna video konferencija s hrvatskim znanstvenicima iz raznih disciplina na temu suzbijanja epidemije koronavirusa na kojoj su, kazao je predsjednik Vlade, iznesene vrlo vrijedne spoznaje i analize iz globalne i europske perspektive koje Hrvatskoj omogućuju
prilagođavanje svoje strategije i mjera.

"Zasada smo, i iz njihovog kuta gledanja koji je dovoljno odmaknut od naših aktivnosti da može biti objektivan, polučili dobre rezultate", poručio je premijer.

Apel građanima da se i u vrijeme Uskrsa pridržavaju svih propisanih mjera

Pritom je apelirao na sve građane da se i dalje pridržavaju vrlo precizno propisanih mjera, usprkos činjenici da je uoči Uskrsa dopušten vrlo precizno definirani i ograničen rad tržnica, a od danas do subote produžen je i rad dućana do 20 sati.

Mirovine će biti osigurane koliko god bude trajala ova kriza

Predsjednik Vlade izvijestio je danas i o sredstvima dobrovoljnih uplata u akcijama za saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolici te za borbu protiv koronavirusa. U prvoj akciji, Zajedno za Zagreb, prikupljeno je više od 7 milijuna kuna, a za borbu protiv koronavirusa više od 10 milijuna kuna.

Jučer su, kao što je najavljeno prošloga tjedna, izvršene uplate mirovina u iznosu od 3,1 milijarde kuna.

"Još jednom ponavljam, koliko god bude trajala ova kriza mi ćemo nalaziti načine da sredstva za isplatu mirovina budu osigurana", naglasio je predsjednik Vlade.

Na kraju je zaželio svima sretne uskrsne blagdane, apelirajući još jednom na ozbiljno pridržavanje mjera i tijekom blagdana kako bi se smanjili rizici širenja zaraze koronavirusa.

Pisane vijesti | Andrej Plenković