Plenković: Bez mjera Vlade cijena struje za kućanstva bila bi dvostruko veća, a cijena plina za 70 posto

  • Slika /Vijesti/2023/Ožujak/16 ožujka/VRH_5934.jpg

Predstavljajući ključnu temu današnje sjednice Vlade, kojoj je posvećeno više od 20 točaka -  četvrti paket mjera za zaštitu građana i gospodarstva od rasta cijena uslijed prehrambene i energetske krize te inflatornih pritisaka, vrijedan 1,7 milijardi eura - premijer Plenković istaknuo je da je taj paket, kao i svi do sada, sveobuhvatan, snažan i kalibriran. Sastoji se od tri temeljna cilja: ublažavanje rasta cijena energenata, zaštita od inflacije te posebne potpore i poticaji.

Otvarajući današnju, 201. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.
 
Istaknuo je da će se ovaj tjedan u Saboru izglasati nekoliko važnih zakona koji se tiču ispunjavanja Programa Vlade.
 
Tako će sutra Sabor izglasati Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, što je okvir za daljnju reformu zdravstva.
 
Tu je i Zakon o trgovini, predstavljen prošloga tjedna, koji regulira dan nedjeljom, a od 1. srpnja na snagu će stupiti režim sa 16 radnih nedjelja.
 
Usvojit će se i izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čime će se nastaviti najniža stopa PDV-a na plin, sječke, ogrjev, brikete i pelete, a izmjenama Zakona o doprinosima anulirat će se antiresecijska mjera iz 2009. godine te će oko 32 tisuće umirovljenika imati veće mirovine. 
 
Četvrti paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu
 
Osvrnuo se potom na ključnu temu današnje sjednice Vlade kojoj je posvećeno više od 20 točaka, a odnosi se na četvrti paket mjera za zaštitu građana i gospodarstva od rasta cijena zbog energetske, prehrambene i inflatorne krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.
 
"Kao odgovorna Vlada koja vodi računa i o društvenoj solidarnosti i o kvalitetnoj redistribuciji sredstava koja se prikupe od naših poreznih obveznika, djelujemo kako bi se u hrvatskom društvu održala socijalna kohezija, kako bi se izbjegla socijalna fraktura i kako bi kroz ovu krizu naši građani, svi gospodarski subjekti i sve institucije prošli sa što manje rizika i kako bi svi ostali na nogama, a država ispunila svoju ključnu ulogu da je uz radnike i uz gospodarstvo na maksimalan mogući način", poručio je premijer Plenković.
 
Stoga je, naglasio je premijer, ovaj paket mjera vrijedan 1,7 milijardi eura ponovno sveobuhvatan, snažan i kalibriran.
 
Dodao je da je paket, koji ima tri temelja cilja, naišao na široku potporu svih aktera kojima je predstavljen, od parlamentarne većine, sindikata i poslodavaca, do udruga umirovljenika, raznih komora te lokalne i područne samouprave. 
 
Prvi cilj je ublažavanje rasta cijena energenata, za što će država osigurati milijardu i 181 milijun eura. Zatim zaštita od inflacije, paket vrijedan gotovo 170 milijuna eura. Treći dio su posebne potpore i poticaji ciljnim skupinama.
 
Od covid krize do danas paketi pomoći vrijedni 6,8 milijardi eura
 
Predsjednik Vlade podsjetio je da je ovo već treća godina politike državnog intervencionizma, koja je započela mjerama u vrijeme covid krize, a sada se nastavlja zbog ove trenutne, globalne prehrambene i energetske krize.
 
U vrijeme covid krize paket pomoći iznosio je 1,6 milijardi eura, a spašeno je 800 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru i 130 tisuća poslodavaca.
 
U kontekstu ove krize do sad su donesena tri paketa – u travnju, rujnu i prosincu – ukupne vrijednosti 3,6 milijardi eura.
 
Kada se svi ti paketi zbroje, i covid paket i ova četiri u kontekstu energetske krize, ukupno su vrijedni 6,8 milijardi eura.
 
S obzirom da je ovaj četvrti paket mjera prekjučer detaljno predstavljen javnosti, premijer Plenković naveo je samo nekoliko najvažnijih naglasaka.
 
Ista cijena struje i plina za građane
 
Istaknuo je da će biti zadržana ista cijena električne energije za kućanstva, odnosno 0,059 eura po kilovat satu, što će se  Zadržat će se cijena od 62 eura po MWh za električnu energiju za javni i neprofitni sektor, a sve što se potrošilo do 31. ožujka neće se računati u novom paketu, već se kreće od nule.
 
Na taj se način osigurava priuštiva cijena energije za vrtiće, škole, bolnice, fakultete, muzeje, zdravstvene ustanove, vjerske zajednice, općine, gradove, županije i sve druge koji su nelukrativni korisnici.
 
Što se tiče cijene električne energije za poduzetnike, ona je fiksirana na 180 za potrošnju do 250 kWh, a nakon toga na 230 za najveće potrošače.
 
Vodili smo računa o 80 tisuća malih gospodarstvenika koji idu po tarifi 0,062 eura po kWh.
 
Isto tako, cijena plina ostaje ista za građane, nastavlja se aktivnost za grijanje iz toplinskih stanica za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječki, zadržava se cijena plina za poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh.
 
"Najvažnije je da se Vladinim mjerama praktički sprječava da od 1. travnja cijena struje za kućanstva ne bude dvostruko veća, dakle za 100 posto, a cijena plina za 70 posto", naglasio je poručivši da mjere Vlade izravno koriste građanima i gospodarstvu.
 
Poruka ovog paketa jasna – proći kroz krizu zajedno, uz očuvanje socijalne kohezije
 
Dodao je da se nastavlja politika reguliranja cijena naftnih derivata.
 
Za umirovljenike, dodao je, donosi se poseban, sada već peti paket kojim je obuhvaćeno 700 tisuća umirovljenika, a tu je i jednokratna novčana naknada za nezaposlene, za ugrožene kupce energenata, osobe s invaliditetom, hrvatske branitelje, zatim naknade za troškove stanovanja, komunalne naknade, grijanje, vodne usluge i nabava ogrjevnog drva.
 
Spriječeno je poskupljenje hrane za studente, osigurana posebna novčana naknada za obitelji koje primaju doplatak za djecu, čime je obuhvaćeno 230 tisuća djece.
 
Usvojene su i manje izmjene u košarci proizvoda s fiksiranom cijenom, pružaju se potpore javnom prijevozu putnika, zatim potpore za 55 tisuća poljoprivrednih proizvođača, potpore za korištenje obnovljivih izvora energije i tako dalje.
 
"Poruka ovog paketa je vrlo jasna – proći kroz krizu svi zajedno, uz očuvanje socijalne kohezije i veliku socijalnu osjetljivost Vlade Republike Hrvatske u ovim okolnostima", zaključio je predsjednik Vlade.


 
 
 
 
 
 
 
 

Pisane vijesti