Plenković gospodarstvenicima: Država i Vlada bit će podrška, a ostalo će napraviti vaš entuzijazam i poduzetnost

  • Slika /Vijesti/2022/06 lipanj/30 lipnja/VRH_3559 (2).jpg

Rezultati koje je hrvatsko gospodarstvo postiglo u 2021. ohrabruju i pokazuje da je, u trenutku kada smo obilježili devetu godinu članstva Hrvatske u EU, snažnije i otpornije nego prije, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti dodjele godišnje nagrade "Zlatna bilanca". 

Izrazio je veliko zadovoljstvo da uime cijele Vlade može čestitati Fini na 14 godina dodjeljivanja Zlatne bilance najboljim hrvatskim kompanijama kazavši da će kompanije koje su u prijelazu s jedinstvene 2020. u 2021. godinu bile agilne, sposobne, poduzetne, otporne, i prilagodljive okolnostima, pokazati  realnu sliku, ali i snagu hrvatskoga gospodarstva.
 
"Nalazimo se u specifičnom i izazovnom vremenu kada se prelijeva nekoliko kriza", kazao je premijer, podsjetivši na pandemiju koja je, osim što je stubokom promijenila naše živote, utjecala i na naše gospodarstvo, financije, način rada, obrazovanja, prometa te izazvala veliku zdravstvenu krizu.
 
Velike posljedice na globalno gospodarstvo izazvala pandemija i agresija na Ukrajinu
 
"Ta pandemije uzrokovala je i pad BDP-a. U 2020. Hrvatska je pala nešto više od 7 posto. Međutim, zahvaljujući angažmanu hrvatskih poduzetnika, radu hrvatskih radnika  i mjerama koje je vlada poduzimala brzo smo skočili na 10,2 posto u 2021.", rekao je.
 
Napomenuo je da je ruska agresija na Ukrajinu, koja se dogodila kada smo polako počeli izlaziti iz pandemijskog procesa, prouzročila tragediju za ukrajinski narod, no isto tako prouzročila je i velike posljedice na globalno gospodarstvo.
 
"Ovako velik rast cijena energenata pokazuje koliko je svijet povezan, koliko se zbivanja u jednom dijelu našeg planeta reflektiraju na sve ono što se zbiva u Hrvatskoj i u hrvatskom gospodarstvu", nastavio je Plenković, istaknuvši da to dovodi do inflatornih pritisaka i čini okolnosti još složenijima.  
 
Hrvatsko gospodarstvo snažnije i otpornije nego prije
 
"Zbog cijelog konteksta u kojem se nalazimo, podaci koje je hrvatsko gospodarstvo postiglo u 2021. ohrabruju. Hrvatski poduzetnici u 2021. ostvarili su u odnosu na 2020. rast prihoda od 20 posto, rast dobiti od 36 posto, dok su investicije u dugotrajnu imovinu povećane za 20 posto", rekao je premijer, naglasivši da to sve pokazuje da je hrvatsko gospodarstvo u trenutku kada smo obilježili devetu godinu članstva Hrvatske u Europskoj uniji snažnije i otpornije nego prije.
 
Istaknuo je da u ovako izazovnim vremenima potrebno poduzimati poteze koje jedino država može poduzimati i tako stvoriti  okvir koji će pomoći svima da premoste krize i izazove, dodavši da je upravo ta činjenica vodila politiku ove Vlade kroz zadnjih nekoliko godina.
 
"Mi ćemo inspirirani postignućima koja smo ostvarili do sada to činiti i dalje. Intervenirati koliko i kada god treba, jer smatramo da je to jedini način da omogućimo pozitivne trendove u hrvatskom gospodarstvu i općenito da osiguramo adekvatan napredak zemlje", naglasio je Plenković.
 
Kazao je da svi gospodarstvenici žele imati imidž kompanije koja dolazi iz zemlje "koja je načelno govoreći ok", no da se to događa tek sada s ovom dubljom integracijom u europodručje i u Schengen.
 
Podsjetio je kako se efekti članstva u europodručju vide i kroz svjetsku agenciju za kreditni rejting Moody's koja će nam podići rejting za dvije stepenice, na investicijsku razinu te će Hrvatska po sve najveće svjetske kreditne agencije biti na najvišem investicijskom rejtingu ikad. 
 
Naglasio je da će Hrvatska vrlo brzo, 1. siječnja iduće godine, isti dan kada i u europodurčje, ući u schengenski prostor.
 
Država i Vlada bit će potpora gospodarstvenicom
 
"Te dvije činjenice kvalificiraju nas u onaj uži krug članica EU koje su ispunile sve kriterije, a naš imidž može biti još bolji još snažniji s pouzdanim i učinkovitim pravnim sustavom, s predvidljivim poreznim sustavom, koji gleda kako da olakša posao poduzetnicima, s jako dobrim radno-pravnim okvirom na kojem također radimo i na svim mjerama koje činimo za gospodarstvo. Naravno, smanjujemo sve moguće administrativne barijere i snažno se borimo protiv korupcije", istaknuo je Plenković.
 
Kazao je da će sada raditi sve na reformama i mjerama da Hrvatskoj svakih šest mjeseci stigne ček kao što je stigao iz EU prije dva dana, na 700 milijuna eura. 
 
Rekao je da će se nastaviti s još 25 mjerila te da će se ista situacija dogoditi i u prosincu.
 
"Država i Vlada će učiniti sve što može, što joj je zadaća i za što je dobila povjerenje, bit ćemo vam podrška, a ovo dugo napravit će vaš entuzijazam, ideje, hrabrost i poduzetnost", kazao je Plenković, čestitavši svima na ostvarenim rezultatima u 2021. godini te izrazivši uvjerenje da će i u ovoj godini naši rješenje  za prepreke i izazove koji su pred nama.
 
"Imamo svi zajedno snage da ih zajedno riješimo", zaključio je predsjednik Vlade.
 

Pisane vijesti