Plenković: Hrvatska više nego pripravna nabaviti cjepivo Sputnjik V kada ga odobri Europska agencija za lijekove

Slika /Vijesti/2021/ožujak/04 ožujak/PVRH 46 VRH.jpg

Premijer Andrej Plenković poručio je danas da je Vlada više nego pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V kada ga Europska agencija za lijekove odobri. Dodao je da je Vlada od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V te istaknuo da je očito započeta i formalna procedura odobrenja u Europskoj agenciji za lijekove. Kazao je i da se tijekom ožujka očekuje odobrenje EMA-e za cjepivo Johnson&Johnson, što je dodatnih 900 tisuća doza za Hrvatsku.

Otvarajući današnju, 46. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.
 
Ovoga je tjedna u Pakracu obilježena 30. godišnjica početka Domovinskog rata.
 
"Riječ je o važnom događaju za modernu Hrvatsku i za još jednu važnu poruku hrvatskim braniteljima bez kojih ne bi bilo ni države ni slobode kakvu danas svi skupa uživamo. Zahvaljujem svima njima još jednom", poručio je predsjednik Vlade.
 
Izdvojio je i sastanak Europskoga vijeća, na kojem je glavna tema bila aktivnosti svih država članica te opće nezadovoljstvo dinamikom isporuke cjepiva.
 
"Daljnji je pritisak na Europsku komisiju da u razgovorima s farmaceutskim kompanijama od kojih smo na vrijeme naručili više nego dovoljan broj doza osigura ispune najave da će se ta dinamika u drugom kvartalu 2021. ubrzati", kazao je.
 
Podsjetio je da je hrvatska Vlada naručila 6,8 milijuna doza cjepiva, što je više nego dovoljno za sve građane iznad 18 godina.
 
Na Europskom je vijeću, dodao je, bilo razgovora i o sigurnosti, strateškoj autonomiji i suradnji s NATO-om.
 
Unatoč određenom rastu, epidemiološka situacija i dalje dobra, ali trebamo zadržati maksimalan oprez
 
Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj kazao je da je ona i dalje relativno dobra te je prema tjednoj incidenciji na četvrtom najboljem mjestu u Europskoj uniji.
 
"Imamo najmanju tjednu incidenciju među mediteranskim zemljama, drugu najmanju među zemljama srednje Europe te smo, premda bilježimo određeni rast proteklih dana, bili u prilici da se ponovo omogući rad ugostiteljskih objekata na terasama, da se vrate treninzi u zatvorene prostore što je također važan iskorak ka što normalnijem načinu života svih nas", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Potrebno je i dalje, dodao je, zadržati oprez koliko je to god moguće kako bi se nastavio trend smanjenja broja hospitaliziranih, onih na respiratoru i, osobito, preminulih osoba.
 
S obzirom da se u pojedinim županijama bilježe određena žarišta, u dogovoru s Nacionalnim stožerom županijski stožeri donose i neke strože mjere kako bi se obuzdalo daljnje širenje epidemije.
 
Dosad utrošeno preko 242 tisuće doza cjepiva, proces cijepljenja se intenzivira
 
Što se tiče cijepljenja, premijer Plenković izvijestio je da je dosad utrošeno preko 242 tisuće doza cjepiva – 121 tisuća ljudi je primila jednu dozu, a 60 tisuća primilo je obje doze – i taj se proces intenzivira.
 
Pokrenut je i portal cijepise.zdravlje.hr, kao i besplatni telefon 0800 001, na kojima se građani mogu prijaviti za cijepljenje.
 
U prva tri dana za cijepljenje se preko Interneta prijavilo 42,5 tisuće ljude, a preko telefona skoro 3 tisuće ljudi.
 
Premijer Plenković najavio je da se tijekom ožujka očekuje odobrenje Europske agencije za lijekove za cjepivo tvrtke Johnson&Johnson, što znači novih 900 tisuća doza za Hrvatsku.
 
"Kao što smo i najavili, hrvatska je Vlada od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V, a očito je sada pokrenuta i procedura za odobrenje od strane Europske agencije za lijekove. Učinit ćemo sve bilateralno da vidimo detalje. Kada Europska agencija za lijekove odobri ovo cjepivo, mi smo više nego pripravni da ga nabavimo", rekao je predsjednik Vlade.
 
Aplikacija e-Obnova olakšat će proceduru prijave šteta od potresa
 
Osvrnuo se i na aktivnosti Stožera civilne zaštite vezanim uz saniranje posljedica razornog potresa u Petrinji i okolici.
 
"Intenziviran je dovršetak rada na procjeni šteta, očekujemo da se okonča te da onda Vlada u rokovima podnese zahtjev za sredstvima iz Europskoga fonda solidarnosti", poručio je i najavio da će danas na sjednici Vlade ministar Horvat predstaviti novu aplikaciju e-Obnova koja će olakšati administrativnu i pravnu proceduru za sve one čija je imovina pretrpjela oštećenja.



Pisane vijesti | Andrej Plenković