Plenković: Hrvatskoj na raspolaganju 24,2 milijarde eura, moramo učiniti maksimalne napore da ih što bolje iskoristimo

  • Slika /Vijesti/2020/11 studeni/16 studenog/Izložba_15.jpg

Premijer Andrej Plenković kazao je danas da je Hrvatskoj, kada se zbroje sredstva iz VFO-a, Instrumenta EU iduće generacije te Europskog fonda solidarnosti, na raspolaganju 24,2 milijarde eura. "Sredstava je zaista jako puno. Poluge za ekonomski i društveni razvoj Hrvatske nakon ove Covid-19 krize su veće nego ikada, šansa je pred nama i na svima nama je da učinimo maksimalni napor i da to što bolje iskoristimo", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je danas će izložbu fotografija EU projekata "EU fondovi mijenjaju Hrvatsku". Pojasnio je da se ove godine zbog epidemiološke situacije umjesto klasičnih Dana otvorenih vrata održava ova izložba na Zrinjevcu.
 
Izdvojio je pet najvrjednijih, u financijskom smislu, projekata koji se financiraju iz europskih fondova: Pelješki most, LNG terminal na Krku, širokopojasni Internet, Zračna luka Dubrovnik i otvorena znanstvena istraživačka platforma na Institutu Ruđer Bošković.
 
Istaknuo je da je Hrvatska u ovome trenutku na 106 posto ugovorenih sredstava iz aktualnog Višegodišnjeg financijskog okvira, dok je isplaćeno 46 posto sredstava, a ovjereno 36 posto.
 
"Naša je Vlada prije nešto više od 4 godine preuzela tek 9 posto ugovorenih sredstava i došla na 106 posto. Isplatili smo ogromna sredstva, u plusu smo za 28 milijardi, u odnosu na plaćenu članarinu s obzirom na sredstva koja smo povukli", dodao je.
 
Kazao je da se približavaju kraju pregovori između Europskog vijeća, Europskog parlamenta i Europske komisije o novom Višegodišnjem financijskom okviru i Instrumentu EU iduće generacije.
 
Podsjetio je da je Hrvatskoj, kada se zbroje sredstva iz VFO-a, Instrumenta EU iduće generacije te Europskog fonda solidarnosti, na raspolaganju u idućih deset godina 24, 2 milijarde eura, ne računajući u to sredstva koja će se moći povlačiti još iduće tri godine iz prošlog financijskog okvira zbog roka N+3.
 
"Sredstava je zaista jako puno. Poluge za ekonomski i društveni razvoj Hrvatske nakon ove Covid-19 krize su veće nego ikada, šansa je pred nama i na svima nama je da učinimo maksimalni napor i da to što bolje iskoristimo", poručio je predsjednik Vlade.
 
U Vukovaru i potpredsjednik Milošević, to je važna poruka počasti žrtvama

Premijer Plenković odgovarao je potom na pitanja novinara o ostalim aktualnim temama.
 
Govoreći o Koloni sjećanja u Vukovaru, koja će se ove godine zbog epidemije koronavirusa održati u posebnim epidemiološkim uvjetima, kazao je da će u Vukovaru uz njega ove godine biti potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević, te ministri Mario Banožić, Nataša Tramišak i Josip Aladrović, koji dolaze iz slavonskih županija.
 
Na komemoraciji u Škabrnji sudjelovat će ministri Gordan Grlić Radman, Marija Vučković i Ivan Malenica, najavio je premijer Plenković.
 
Upitan koja se poruka šalje odlaskom potpredsjednika Vlade Miloševića u Vukovar, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je riječ o izrazito važnoj poruci počasti žrtvama Domovinskog rata na tragu politike pomirbe, suživota i okretanja budućnosti.
 
"S obilježavanjima koja su krenula njegovim dolaskom u Knin, odlaskom potpredsjednika Vlade Medveda u Grubore, mojim odlaskom u Varivode, dolaskom predstavnika SDSS-a koji je član i potpredsjednik Vlade gospodina Miloševića u Vukovar zaista smo zaokružili geste koje su važne i vrijedne za Hrvatsku u četvrtom desetljeću njene demokracije, poštivanja vrijednosti Domovinskoga rata, prisjećanja žrtve hrvatskih branitelja, osobito onih koji su dali svoj život u Vukovaru, u Škabrnji, ali i drugim dijelovima Hrvatske", poručio je.  
 
Podsjetio je da je upravo na prijedlog njegove Vlade Hrvatski sabor izmijenio Zakon o blagdanima i 18. studenoga proglasio neradnim danom.
 
Naglasio je da je iz istraživanja jasno da velika većina hrvatskih građana podržava tu politiku Vlade.
 
Ako se svi budu pridržavali mjera, i ova Kolona sjećanja obilježit će se dostojanstveno s pijetetom prema žrtvama
 
Novinare je zanimalo i kakvu poruku predsjednik Republike šalje ukoliko se ne pojavi u ovogodišnjoj Koloni sjećanja, premijer Plenković kazao je kako zaista ne zna hoće li predsjednik Republike sudjelovati ove godine u obilježavanju u Vukovari te da to treba pitati njega.
 
S obzirom na epidemiju koronavirusa i mogućnost da se zbog velikog broja ljudi u Koloni sjećanja pogorša epidemiološka situacija, premijer je istaknuo da postoji zahtjev Stožera civilne zaštite da ne rade ugostiteljski objekti, "čime se sprječavaju  situacije u kojima može doći do širenja zaraze".

Dodao je da je Kolona sjećanja vani, na otvorenom, uz intenciju da se hoda u skupinama od po 25 ljudi.

"Ako se svi budu pridržavali razumnog razmaka mislim da ćemo napraviti sve što je potrebno da i ova Kolona sjećanja prođe na dostojanstven način, s pijetetom  prema žrtvama Vukovara i Škabrnje", dodao je.

Pisane vijesti | Andrej Plenković