Plenković i dr. Dragan Čović: Zaštita prava Hrvata u BiH i postizanje legitimne zastupljenosti zajednički prioritet

Slika /Vijesti/2021/srpanj/20 srpnja/2.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragana Čovića.

Razgovarali su o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na ostvarivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH te zaštiti prava hrvatskoga naroda, a teme su bile i borba protiv COVID-19, proces cijepljenja te nastavak gospodarske suradnje Hrvatske i BiH.
 
Predsjednik Vlade Plenković poručio je da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta Bosne i Hercegovine, te je izrazio i podršku približavanju BiH prema članstvu u NATO-u. Pritom je važno osnažiti reformski proces koji jamči gospodarsku stabilnost te boljitak čitave zemlje.
 
U kontekstu suzbijanja COVID-19, dr. Dragan Čović izrazio je zahvalnost premijeru Plenkoviću na snažnoj pomoći Hrvatske koja je, kao partner i susjedna zemlja, donirala BiH ukupno 240 tisuća doza cjepiva. Predsjednik Vlade naglasio je da će se, slijedom odluke Vlade, u Hrvatskoj moći besplatno cijepiti i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje, što je važna poruka Hrvatima u BiH, kao i Bošnjacima i Srbima i svim ostalim građanima BiH.
 
Dr. Čović je naglasio važnost trenutnih reformskih procesa za europski put i unutarnju stabilnost i razvoj BiH. Iskazao je uvjerenje u postizanje konačnog dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama tijekom 2021., naglašavajući kako se temeljne pretpostavke BiH ne smiju dalje dovoditi u ugrozu. Poručio je da konstitutivni narodi moraju biti legitimno i primjereno zastupljeni u vlasti.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. Kazao je da je konzistentna politika Vlade pružanje snažne potpore postizanju jednakopravnosti hrvatskog naroda te da Hrvati budu legitimno zastupljeni u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH.  Poručio je da Hrvatska želi konstruktivno pomoći da se postigne konsenzus svih političkih aktera o reformi izbornog zakona u BiH. O tome je na nedavno održanom Dubrovnik forumu predsjednik Vlade razgovarao s novoimenovanim predstavnikom za BiH Schmidtom te američkim izaslanikom za BiH i jugoistočnu Europu Palmerom.

Pisane vijesti | Andrej Plenković