Plenković i Janša: Važno je da epidemiološke mjere budu usklađene. Samo zajedničkim snagama možemo postići uspjeh

  • Slika /Vijesti/2020/07 Srpanj/10 srpnja/Slovenija izjava_1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas sa slovenskim premijerom Janezom Janšom u Otočcu Ob Krki, gdje su razgovarali o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i Sloveniji.

U izjavi medijima, premijer Plenković zahvalio je Sloveniji na podršci za ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam ERM II.

Kazao je da je današnji susret prigoda da se nakon izbora u Hrvatskoj ponovno krene s redovitom suradnjom i kontaktima između Hrvatske i Slovenije.

"Isključivo smo razgovarali o COVID-u 19 i zajedničkim naporima da Hrvatska i Slovenija međusobno razmjenjuju informacije na razini naših nadležnih institucija, prije svega epidemioloških", rekao je Plenković.

Premijer je izvijestio da je dogovoreno da se intenzivira razmjena podataka kako bi se pratilo kretanje novozaraženih i usklađivale mjere koje se poduzimaju u obje države.

"S obzirom na intenzivnu upućenost Hrvatske na Sloveniju i Slovenije na Hrvatsku važno je da mjere koje poduzimamo budu što više usklađene. Veliki broj slovenskih državljana ima nekretnine u Hrvatskoj i nama je u interesu da oni mogu doći", poručio je Plenković.

Slovenski premijer Janez Janša izrazio je zadovoljstvo dogovorom da se intenzivira razmjena informacija i suradnja nadležnih institucija dviju država i epidemiologa. "Samo zajedničkim snagama možemo postići uspjeh", naglasio je.

Kazao je i da ga raduju mjere koje Hrvatska poduzima na kontroli pandemije i koje je poduzela na vanjskim granicama Europske unije, kao i to da priprema aplikaciju za praćenje zareze. Smatra da je to ključan instrument kako bi se koliko-toliko mogle obavljati sve aktivnosti, osobito za vrijeme turističke sezone.

Aplikacija za praćenje zaraze bit će gotova za desetak dana

Premijer Janša ocijenio je dobrim što u najopasnije situacije i najopasnija okruženja za širenje zaraze ne spada turistička djelatnost, što pokazuju iskustava obiju zemalja.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković najavio je da će aplikacija za praćenje zaraze biti gotova za desetak dana te da će se pandemija kornavirusa biti tema i idućeg Europskog vijeća, koje će održati u fizičkom obliku. 

Upitan o mogućnosti da Slovenija Hrvatsku stavi na tzv. "crvenu listu" riskantnih zemalja u kojima je velik broj novozaraženih i loša epidemiološka slika, premijer Plenković je podsjetio da je u Hrvatskoj u petak prema podacima eVisitora boravilo 92.000 Slovenaca. Dodao je da Slovenija ima svoje kriterije i matematičke izračune.

"Na nama je da smanjimo brzinu i broj zaraženih", poručio je Plenković.

Važnim je istaknuo da sedam obalnih županija u Hrvatskoj u zelenoj zoni, što smatra porukom pouzdanja i sigurnosti svim slovenskim turistima. 

"Tri su magične riječi - higijena, dezinfekcija i distanca i ako budemo odgovorni broj zaraženih bit će manji", poručio je premjer Plenković.

O strožoj kontroli granica sa Srbijom i BiH, premijer Plenković je rekao da će o tome izvijestiti Nacionalni stožer po povratku u Zagreb.

Slovenski premijer kazao je da danas nisu razgovarali o arbitraži.

"Postoje teme koje mogu pričekati i one koje ne mogu", ustvrdio je Janša.


 

Pisane vijesti | Andrej Plenković