Plenković i Merkel: Zagrebački summit mora imati politički karakter i odrediti pristupnu dinamiku susjednih zemalja

  • Slika /Vijesti/2020/01 siječanj/16 siječnja/Foto/EOancr-XsAEL78c.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas se u Berlinu sastao sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel nakon kojeg su sastanka o zaključcima razgovora održali konferenciju za medije.

Kancelarka Merkel istaknula je važnost svibanjskog sastanak na vrhu u Zagrebu i pitanja otvaranja pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koji bi napredak , rekla je, bio važan znak.
 
Njemačka je spremna krenuti putem proširenja za Sjevernu Makedoniju i Albaniju
 
"Njemačka je spremna krenuti tim putem i želimo zajedno njime napredovati ", istaknula je Merkel.
 
Nastavila je da će tijesno surađivati u svezi s Konferencijom o budućnosti Europe te je, kao najtežu, izdvojila temu financijskih planova Europske unije, oko koje je suradnje Hrvatskoj i svima uključenima poželjela uspjeh.
 
"Govorili smo i o međunarodnoj situaciji u svezi sa susjedstvom. Mislim da Njemačka može biti konstruktivan partner za vrijeme hrvatskog predsjedanja, ne sumnjam da ćemo dobro surađivati", zaključila je Merkel poželjevši dobrodošlicu hrvatskom premijeru.
 
Potvrđen visoki stupanj, intenzitet i otvorenost hrvatsko-njemačkog političkog dijaloga
 
Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo posjetom Berlinu kojim je potvrđen visoki stupanj, intenzitet i otvorenost hrvatsko-njemačkog političkog dijaloga, ovaj put u svojstvu dviju država članice koja jedna za drugom predsjedaju Vijećem Europske unije.
 
"U pogledu naših bilateralnih odnosa možemo konstatirati da je Njemačka već 30 godina naš najvažniji partner i u političkom i u gospodarskom pogledu. Trgovinska razmjena će vrlo vjerojatno ove godine doseći skoro 6 milijardi eura. Njemačka je među najsnažnijim ulagačima u Hrvatskoj. Veliki broj naših sunarodnjaka živi u Njemačkoj, oni su ključna poveznica u gospodarskom smislu, ali i u smislu jačanja odnosa dviju zemalja", rekao je Plenković.
 
Naglasio je da tri milijuna njemačkih turista s više od 21 milijun noćenja u rekordnoj hrvatskoj turističkoj sezoni dovoljno govori o tome koliko je odnos Nijemaca prema Hrvatskoj važan za hrvatski gospodarski razvoj.
 
Hrvatska kao zemlja partner na "Zelenom tjednu" sjajan je primjer bilateralne suradnje
 
"Nakon što smo protekle godine potpisali akcijski plan u deset područja suradnje, on se dobro provodi na svim područjima, a sjajan primjer tome je današnja uloga Hrvatske kao države partnera na velikom sajmu poljoprivrede u Berlinu, "Zelenom tjednu", gdje je Hrvatska zastupljena s pedesetak poljoprivrednih kompanija", rekao je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo što je današnjim posjetom Berlinu nakon dolaska Ursule von der Leyen i Europske komisije te predsjednika Europskog parlamenta Charlesa Michela u Zagreb, posjetima kolegama Macronu, Conteu te Europskom parlamentu na početku hrvatskog predsjedanja zaokružena priprema najvažnijeg okvira aktivnosti i konzultacija.
 
"To je dobro za provedbu našeg programa, a posebno za pravni i tehnički dovršetak Brexita u ovom mjesecu, priprema za pregovarački okvir za buduće odnose, nadamo se, u veljači, te intenzivan napor svih zajedno da postignemo dogovor oko europskog proračuna za idućih sedam godina, po mogućnosti za našeg predsjedanja u čemu ćemo dati velik doprinos, kao i pokretanju Konferencije o budućnosti Europe gdje je Hrvatska zadužena za koordiniranja stajališta svih država članica u Vijeću", naglasio je.
 
Zagrebački samit mora imati politički karakter i odrediti pristupnu dinamiku susjednih zemalja
 
"Posebno je za nas važno da Europskoj uniji damo odgovornost za zemlje našeg susjedstva, država jugoistoka Europe, stoga smo odlučili da samit u Zagrebu 6. i 7. svibnja bude samit koji će dati realnu perspektivu budućih odnosa u desetljeću koje je pred nama, koji treba biti političkog karaktera i koji te zemlje, uz osvježenu metodologiju pregovaračkog postupka, mora postupno pripremati za pristupanje na način da točno znamo kojom dinamikom će se, uz ispunjavanje kriterija, kretati prema Europskoj uniji u godinama koje su pred nama."
 
Naglasio je da je toj temi kancelarka Merkel osobno dala snažan doprinos pokrenuvši 2014. tzv. Berlinski proces, koji je omogućio da se na konkretnoj projektnoj razini da iskorak u odnosima s državama jugoistoka Europe i Europskom unijom na kojem će tragu nastaviti zajednički raditi na pripremi samita kako bi on bio važan za Hrvatsku, Europsku uniju i Hrvatskoj susjedne zemlje.
 
Merkel: Sjeverna Makedonija i Albanija pripadaju istoj skupini i drukčijem kolosijeku od Crne Gore, BiH, Srbije i Kosova
 
Odgovarajući na novinarsko pitanja o "zelenom svjetlu" proširenju Albaniji i Sjevernoj Makedoniji u paketu ili odvojeno te mišljenju o novoj metodologiji koju predlaže francuski predsjednik Macron Merkel je izrazila mišljenje da Sjeverna Makedonija i Albanija pripadaju istoj skupini i drukčijem kolosijeku od Crne Gore, BiH, Srbije i Kosova s tim da će se za svaku zemlju napredak posebno procjenjivati. U svezi s novom  metodologijom nada se postignuću napretka i sporazumu u ožujku.
 
Postoji dobra volja da se na zagrebačkom samitu napravi napredak za sve susjedne zemlje
 
Upitan o temi odnosa Srbije i Kosova Plenković je naglasio da su razgovarali o svim zemljama i dobroj volji da se u Zagrebu napravi napredak, da summit ima politički karakter  na kojem će se u otvorenoj raspravi otvoriti sve teme koji su dugi niz godina na stolu.
 
"Podržavamo projektnu i infrastrukturnu suradnju, gospodarsku ulaganja, pretpristupne fondove, želimo ono što se u kontekstu europskog semestra u Uniji zove ekonomsko upravljanje prenijeti na naše susjede", naglasio je Plenković.
 
Glede ulasku Hrvatske u Schengen Merkel je ocijenila velik i vidljiv hrvatski napredak, dok o europskom proračunu i financijskom planu imaju različite pozicije s obzirom da Njemačka više uplaćuje, a Hrvatska više dobiva. Istaknula je, međutim, razumijevanje zajedničkih interesa kohezijskih zemlja te, u konačnici, istaknula važnost zajedničkoga dogovora oko financijskih planova.
 
Hrvatska paralelno radi na dvjema pistama – Schengen i europodručje
 
Premijer Plenković je u svezi s ulaskom u Schengen rekao da je za vrijeme hrvatskog predsjedanja teško očekivati veliki progres, međutim da će Hrvatska nastaviti postupno raditi na operativnoj razini na razinama Vijeća da se približi političkoj odluci nakon jasne poruke Komisije da smo ispunili kriterije.
 
"Radimo na strategiji uvođenja eura i akcijskom planu koji se odnosi ne europski tečajni mehanizam 2, dakle radimo na dvjema pistama za Hrvatsku – Schengen i europodručje", naglasio je Plenković.
 
Plenković se složio s njemačkom kancelarkom da su glede europskog proračuna, načelne pozicije Hrvatske i Njemačke različite s obzirom da je riječ o dvjema drukčijim skupinama zemalja, no da na kraju moraju doći do kompromisa.
 
"Odabir između tradicionalnih politika, poljoprivredne i kohezijske i onog što nazivamo modernizacijom europskog proračuna da bismo odgovorili izazovima bit će takav da na kraju svi malo moraju biti nezadovoljni", zaključio je Plenković.
 
Dodao je da je i ovaj sastanak iskoristio da podsjeti da je Hrvatska ušla kao zadnja država članica, da je jedina imala rat i agresiju na svom teritoriju te nije na jednak način raspolagala predpristupnim fondovima kao druge zemlje srednjeistočne Europe.
 
"Još lovimo korak. Očekujemo određeni balans i uvažavanje te specifične hrvatske pozicije. Trudit ćemo se gledajući cjelinu i europske interese da se zajednički postigne dobar kompromis", zaključio je hrvatski premijer.
 
Plenković njemačkom zastupniku Christianu Schmidtu uručio odličje reda Ante Starčevića
 
Uoči susreta s kancelarkom Merkel, premijer Plenković uručio je odličje reda Ante Starčevića Christianu Schmidtu, zastupniku u njemačkom Budestagu na prigodnoj svečanosti u hrvatskom veleposlanstvu u znak zahvale za zauzimanje za međunarodno priznanje Hrvatske i njen europski put kao i jačanje odnosa.
 
U večernjim satima premijer će, uz prigodno obraćanje, sudjelovati na svečanom otvaranju međunarodnoga sajma "Zeleni tjedan", vodeće europske poljoprivredne manifestacije, kojoj je ovogodišnja zemlja partner Hrvatska, a koja između 17. i 26. siječnja okuplja stotine izlagača iz 60 zemalja.

Pisane vijesti | Andrej Plenković