Plenković i Morawiecki: Poljska snažno podupire ulazak Hrvatske u Schengenski prostor; poljsko-hrvatski odnosi izvrsni

  • Slika /Vijesti/2021/studeni/23 studenoga/56-min.png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Vlade Republike Poljske Mateusza Morawieckog koji je boravio u posjetu Hrvatskoj. Razgovarali su među ostalim o bilateralnim odnosima Hrvatske i Poljske, članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru te krizi na granici Poljske i Bjelorusije. 

U izjavi za medije, po završetku sastanka, premijer Plenković je istaknuo da su bilateralni odnosi između dvije zemlje izvrsni te da su Poljaci i Hrvati dva prijateljska naroda.

"Imamo puno poveznica kao dva slavenska naroda u povijesnom, političkom, gospodarskom i kulturnom smislu, i svaki ovakav susret prigoda je da vidimo kako unaprijediti i našu gospodarsku suradnju", kazao je Plenković, dodavši da je trgovinska razmjena na razini od 1,2 milijarde eura.

Više od milijun Poljaka posjetilo Hrvatsku tijekom turističke sezone

"Isto tako izrazito smo zadovoljni da je i ove godine, u ovoj COVID krizi, više od milijun Poljaka posjetilo Hrvatsku tijekom turističke sezone", rekao je premijer, dodavši da je samo više Nijemaca i Slovenaca posjetilo Hrvatsku.

Predsjednik Vlade Plenković kazao je da su razmotrili i druge teme od zajedničkog interesa, a to je prije svega sigurnosno stanje na istoku i jugoistoku Europe.

Rekao je da je Poljska suočena s organiziranim priljevom nezakonitih migranata iz Bjelorusije, dodavši da se radi o orkestriranom pokušaju destabilizacije Poljske, ali i Litve i Latvije.

"Hrvatska je, možemo reći, ponekad suočena s ne istim, ali sličnim pokušajima nezakonitih migracija", dodao je.

Zbog toga Hrvatska zna, istaknuo je Plenković, koliko je važno čuvati granice Poljske i Hrvatske, čime se doprinosi sigurnosti naših građana te poštivanju europskih i međunarodnih normi. 

Premijer Plenković naglasio je da su razgovarali i o stanju u jugoistočnoj Europi, a osobito u Bosni i Hercegovini, kazavši da je za Hrvatsku posebno važno pitanje postizanje dogovora o izbornom zakonu kako bi Hrvati, kao konstitutivan, ravnopravan narod, sukladno pravičnom izbornom zakonu, birali svoje legitimne predstavnike u najviša tijela BiH. 

Snažna podrška Hrvatskoj za ulazak u Schengen, zahvalni smo na prisutnosti hrvatskih vojnika u Poljskoj

Predsjednik Vlade Poljske Morawiecki je istaknuo da Poljska snažno podupire ulazak Hrvatske u Schengenski prostor te se zahvalio premijeru Plenkoviću na neprestanoj podršci, podršci Inicijativi triju mora te na prisutnosti hrvatskih vojnika u Poljskoj.

Morawiecki je kazao kako su razgovarali o prijetnjama sigurnosti i tome kako ih riješiti.

"Svi dobro znamo što znači migrantska kriza i svjestan sam da i vi to dobro znate. Međutim, htio bih samo istaknuti da ovo što se trenutno događa na poljsko-bjeloruskoj granici nije jedna obična kriza, nego je riječ o korištenju stvarnih ljudi kao svojevrsnog alata za izazivanje destabilizacije na našem, ali ne samo na našem teritoriju", rekao je Morawiecki.

Kazao je i kako mu je premijer Plenković uoči dolaska na konferenciju pokazao fotografije Banskih dvora na kojima se vide tragovi rata, koji, dodao je zapravo i nije bio tako davno. Rekao je to da treba imati na umu kada se govori o porastu različitih destabilizacijskih procesa, bilo na prostoru bivše Jugoslavije, ili u širem smislu na Balkanu, te da režimi poput bjeloruskog potiču takva djelovanja i dalje od svojih granica.

"Imamo posla s prijetnjama stabilnosti, demokraciji, miru i razvoju. Vidimo što se događa gleda pritisaka na bjelorusko-poljskoj granici, na bjelorusko-litavskoj granici, vidimo kako se energenti iskorištavaju od strane Rusije za pritisak na Ukrajinu, Moldaviju, pa čak i na neke druge zemlje iz ove regije", kazao je Morawiecki.

Kao jednu od prijetnji istaknuo je i dezinformacijsku kampanju koja treba naštetiti stabilizaciji te europskom jedinstvu i viziji razvoja.

Hrvatska želi dobru suradnju sa svim zemljama i poštuje suverenitet drugih država

Poljski je premijer govorio i o plinovodu Sjeverni tok 2. "Rusija putem Sjevernog toka 2 vrši pritisak na Poljsku i cijelu Europsku uniju. Jedan dio EU-a je jako ovisan o ruskim energentima, a ako Sjeverni tok 2 počne funkcionirati, možemo zaključiti da će biti još ovisniji", kazao je Morawiecki, dodavši da Rusija koristi plin kao političku monetu za potkusurivanje.

Premijer Plenković je kazao da Hrvatska po tom pitanju ima nekoliko bitnih načelnih stavova.

Hrvatska, dodao je, želi dobru suradnju sa svim zemljama, sa zemljama u okruženju Hrvatske i dobru suradnju s najvećim i najutjecajnijim zemljama svijeta.

"Istodobno Hrvatska vodi računa o tome da se poštuju neka temeljna načela, a to su načela poštivanja suvereniteta drugih država, njihove teritorijalne cjelovitosti", poručio je Plenković.

Dodao je da je Hrvatskoj važno da suradnja ne bude takva da netko tko ima neku vrstu energenata može utjecati na rast cijena energenata u drugoj državi.

"Stoga smo realizirali LNG terminal na Krku koji je omogućio diverzifikaciju pravaca opskrbe plinom", kazao je Plenković.




Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković