Plenković i Szijjártó o političkoj i gospodarskoj suradnji Hrvatske i Mađarske

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/30 svibnja/Foto-1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Pétera Szijjártóa. Uz predsjednika Vlade bio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Predsjednik Vlade Plenković i ministar Szijjártó naglasili su kako su odnosi Hrvatske i Mađarske u proteklom razdoblju poboljšani, dodavši kako trgovinska razmjena između dvije zemlje iznosi preko 2,2 milijarde eura, dok je bilateralna suradnja u okviru EU-a i NATO-a vrlo dobra. Predsjednik Vlade podsjetio je i da je posjet premijera Orbana Hrvatskoj u prosincu 2018. nakon sedam godina pridonio unaprjeđenju odnosa između dvije zemlje.
 
Istaknuli su važnost jačanja gospodarske suradnje, osobito u energetici, vodeći računa o sigurnosti opskrbe energijom na cijelom području srednje i istočne Europe. Razgovarali su i o realizaciji LNG projekta.
 
Govoreći o predsjedanju Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., Plenković je najavio održavanje sastanka na vrhu zemalja jugoistoka Europe i država članica EU-a u Zagrebu, što pozdravlja i mađarska strana. Szijjártó je izrazio punu potporu Mađarske ulasku Hrvatske u Schengen.
 
Obojica su izrazila zadovoljstvo položajem i pravima hrvatske manjine u Mađarskoj, kao i mađarske manjine u Hrvatskoj.

Pisane vijesti | Andrej Plenković