Plenković: Jačanje dijaloga i suradnja Bošnjaka i Hrvata važna za boljitak Bosne i Hercegovine

  • Slika /Vijesti/2021/rujan/24 rujna/Photo 24.09.2021., 10 05 38.png

Veliki muftija Islamske zajednice Bosne i Hercegovine dr.sc. Husein ef. Kavazović izrazio je zadovoljstvo kvalitetnim statusom islamske zajednice u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima dr.sc. Huseina ef. Kavazovića, velikog muftiju Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, uz kojeg je na sastanku bio i muftija zagrebački akademik dr.sc. Aziz ef. Hasanović predsjednik Mešihata  Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Razmijenjena su mišljenja o položaju i djelovanju islamske zajednice u Hrvatskoj kao i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Veliki muftija naglasio je svoje veliko zadovoljstvo kvalitetnim statusom islamske zajednice u Hrvatskoj, za koju je ocijenio da u Europi uživa najviša prava i da su odlično integrirani u Hrvatskoj.

Dr.sc. Husein ef. Kavazović je istaknuo da je za Bosnu i Hercegovinu Hrvatska zemlja od najveće važnosti te se založio za što bolju suradnju i nastavak pomoći Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom euroatlantskom putu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je važnost pronalaska zadovoljavajućih rješenja glede izbornog zakona kako bi se Hrvatima u BiH osigurala njihova demokratska prava te legitimna politička zastupljenost u institucijama Bosne i Hercegovine na svim razinama, u duhu Daytonsko-pariškog sporazuma, što je ključno za njenu stabilnost i napredak.

Ponovio je punu podršku Hrvatske europskoj integraciji Bosne i Hercegovine i spremnost na produbljivanje bilateralne suradnje, uz puno poštovanje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Konstatirano je da je jačanje dijaloga Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini i produbljivanje njihove suradnje i izgradnja partnerskih odnosa od najveće važnosti za boljitak Bosne i Hercegovine.

Pisane vijesti | Andrej Plenković