Plenković: Milanović već mjesec dana huška tijela progona na zastupnika u Saboru i ministra obrane. To je nedopustivo

Slika /Vijesti/2022/05 svibanj/17 svibnja/FS936lUWAAU22SX.jpg

Premijer Plenković danas je upozorio kako je nedopustiv nevjerojatan pritisak predsjednika Republike na DORH i policiju."Ne može netko mjesec dana huškati Državno odvjetništvo i policiju na zastupnika u Hrvatskome saboru i na ministra u Vladi, a da se tijelo koje se na to huška na to ne očituje", istaknuo je. Ustvrdio je da na međunarodnom planu Milanović radi uslugu Moskvi time što sugerira da Hrvatska blokira finsko i švedsko članstvo u NATO-u, čime enormno šteti hrvatskom međunarodnom ugledu, ali i položaju Hrvata u BiH.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sastanka parlamentarne većine.
 
Razgovarali su, kazao je, o aktivnostima koje su bile na dnevnom redu prošloga tjedna, a osobito zadovoljstvo izrazili su time što je parlamentarna većina pokazala koheziju i čvrstinu u vezi inicijativom oporbe glede raspuštanja Sabora, koja je ocijenjena fijaskom.
 
"Za razliku od oporbe, parlamentarna se većina bavi bitnim pitanjima za hrvatske građane, rješava ekonomske i socijalne probleme, donosi paket za smanjivanje udara rasta cijena energenata na građane te čuva radna mjesta i nastoji stvarati preduvjete za kreiranje novih, za kvalitetnu turističku sezonu koja bi trebala pomoći rastu gospodarstva unatoč ovakvim globalno izmijenjenim okolnostima zbog brutalne ruske agresije na Ukrajinu koja je izazvala niz posljedica i prouzročila inflantorne pritiske", dodao je.
 
Razgovarali su i o rebalansu proračuna, usuglasili stavove i očekuju da se on na idućem glasanju usvoji u Hrvatskom saboru.
 
Bilo je riječi i o proljetnim prognozama Europske komisije, koja je nešto snizila prognoze rasta, s optimističnijom prognozom rasta inflacije od one Vladine, a razgovarali su i o zadnjim pripremama za članstvo u eurozoni.
 
"Raspravili smo sve ono što je bitno, što je politički na dnevnom redu koalicije i onoga što zanima hrvatske građane i zbog čega mi i imamo povjerenje i nastojimo u ovim okolnostima učiniti cijeli kontekst naših napora za poboljšanjem kvalitete života naših građana što gorim", poručio je.
 
Mjesec dana moskovski čovjek na Pantovčaku huška na saborskog zastupnika i ministra obrane, a DORH nije reagirao i dopušta taj pritisak
 
Odgovarajući na pitanja novinara osvrnuo se na nove napade predsjednika Milanovića, koji je kazao da je premijerov poziv glavnoj državnoj odvjetnici "protuustavan i za opoziv".
 
Premijer je istaknuo da smo u proteklih mjesec dana svjedoci huškanja protiv zastupnika u Hrvatskom saboru Hrvoja Zekanovića, pri čemu je Milanović radio nevjerojatan pritisak na policiju i pravosudne institucije.
 
Potom je, dodao je, u istom tonu krenuo huškati na ministra obrane Banožića govoreći da i njega treba uhapsiti.
 
"To je jedan nedopušten pritisak na tijela državnog progona koje, koliko je meni poznato, niti na jedan niti na drugi slučaj u proteklih mjesec dana nisu reagirali", naglasio je i dodao kako je upravo zbog toga nazvao glavnu državnu odvjetnicu.
 
Podsjetio je da je 4. lipnja 2020., kada je on kao predsjednik Vlade mjesec dana prije izbora, rekao kako od DORH-a, čiju neovisnost poštuje, očekuje da "gledaju i neke druge dijelove Hrvatske" gdje postoje slučajevi u nekim drugim strankama, na što je DORH reagirao odmah priopćenjem.
 
Dok, ovdje mjesec dana "moskovski čovjek na Pantovčaku" huška na saborskog zastupnika i ministra obrane, a DORH nije reagirao i dopušta taj pritisak, pojasnio je razlog poziva.
 
Treba staviti točku na dvostruke kriterije
 
"Nema dvostrukih aršina", to je poanta.
 
Istaknuo je da kao predsjednik Vlade vodi računa o tome da poštuje u potpunosti neovisnost institucija i ne bavi se protuzakonitim saznanjima o tajnim izvidima.
 
O njegovom navodnom velikom i snažnom utjecaju na DORH i policiju govore i slučajevi bivših ministara Horvata, Miloševića i Aladrovića.
 
"Pa će onda u tim okolnostima netko nama prebacivati da imamo utjecaj na Državno odvjetništvo? Ne", dodao je.
 
"Ne dolazi u obzir da netko poput njega tko radi nedopušteni pritisak na DORH huška, provodi hajku, i to u koordinaciji s nekim "zviždačima" koji dobiju posao kod političke oporbe bez problema i određenim krugovima, na ministra obrane i zastupnika u Saboru, a da ovdje nema reakcije, poručio je i upitao čemu dvostruki aršini ocijenivši da je to neobično.
 
Ne misli da je DORH pristran, odgovorio je na pitanje novinara, ali i dodao da se, ako u eteru kontinuirano mjesec dana postoji sustavna hajka, difamiranje i huškanje na saborskog zastupnika i ministra, na to mora staviti točka.
 
"Ne može netko mjesec dana huškati Državno odvjetništvo i policiju na zastupnika u Hrvatskome saboru i na ministra u Vladi, a da se tijelo koje se na to huška na to ne očituje", istaknuo je.
 
Politički igrokaz koji je izveo zastupnik Zekanović, donijevši u Sabor vrećicu s brašnom, usporedio je s onim zastupnika Bulja, koji je njemu u Saboru donio bocu prljave vode.
 
"Sad je policija išla ispitivati Zekanovića je li to brašno ili droga. Možete mislit' kako je to bila droga! A možda je Bulj donio otrov u toj vodi. Pa kako njega nitko nije ispitivao?", upitao je ilustriravši na tom primjeru dvaju političkih igrokaza dvostruke kriterije.
 
Premijer Plenković podsjetio je da Milanović kontinuirano u svojim istupima laže i insinuira – od toga da je njegov otac udbaš, da je on udbaš do toga da je rekao da su hrvatski generali udbaši.
 
Milanović kontinuirano laže i difamira, a na međunarodnom planu radi ogromnu štetu Hrvatskoj
 
"Dosta s lažima!", ustvrdio je. 
 
Danas je Milanović, dodao je, lagao o tome da je premijer Plenković "gadio" predsjednika Tuđmana.
 
"Čovjek kontinuirano laže. Ima cijelu agendu laži koje ponavlja i ponavlja, nema nikakve bitne ovlasti, nema ništa pametno za kazati za dobrobit hrvatskoga društva i našeg ekonomskog, socijalnog ili međunarodnog konteksta, i onda samo laže i difamira", naglasio je dodavši kako tim lažima treba stati na kraj.
 
Iako je u načelu najbolje ruskog čovjeka na Pantovčaku ignorirati, kazao je premijer Plenković, danas mora reagirati jer su te laži postale učestale.
 
Na međunarodnom planu, dodao je, Milanović radi uslugu Moskvi time što sugerira da Hrvatska blokira finsko i švedsko članstvo u NATO-u. 
 
"Jedna takva glupa inicijativu, koja je loša, nepametna i kontraproduktivna, naštetit će Hrvatima u BiH i naštetit će međunarodnom ugledu Hrvatske koji mukotrpno gradimo desetljećima", poručio je premijer Plenković istaknuvši kako su Vlada, HDZ, parlamentarna većina, ali i oporba protiv toga.
 
Milanović, koji za Hrvate u BiH nije napravo apsolutno ništa, ustvrdio je predsjednik Vlade, tako će im samo naštetiti.
 
Pozvao ga je neka kaže s kim je u dvije godine otkako je predsjednik Republike razgovarao, koju je inicijativu pokrenuo, kome je uputio pismo, kome je objasnio težak položaj Hrvata i loš izborni zakon.
 
"Mi smo ljući i frustriraniji od njega zbog lošeg izbornog zakona, ali nismo glupi pa da na temi koja nema veze Hrvatsku dovedemo u kut", poručio je istaknuvši da Milanović radi ogromnu štetu Hrvatima u Bosni i Hercegovini.
 
"Na tako neinteligentan način nećemo riješiti pitanje neravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini još sto godina", dodao je.
 
Napad na Markov trg nije do kraja rasvijetljen
 
Upitan je li isto kad predsjednik Milanović očekuje da DORH istraži ministra Banožića ili kad on kaže da istraga o napadu na Markov trg nije dobro napravljena, premijer je rekao da to nije isto.
 
"Kako bi bilo isto? Što smo imali na Markovom trgu? Kako je došao nahuškani i s pritiskom godinama građenim Bezuk 12.10. da puca? Tko je njega nagovorio da misli da su ovdje neki zločinci koje treba ubiti? Kako se to dogodilo? Što ćemo reći - to bio lone wolf, sam od sebe, ničim izazvan?", upitao je Plenković, kazavši da se nije sve rasvijetlilo kad je riječ o tom slučaju.
 
"Imamo jako puno sigurnosno sličnih procesa koji se zbivaju u zemlji trenutno o kojima previše ne govorimo i koje doživljavamo vrlo ozbiljno", dodao je.
 
Osvrnuo se i na predsjednikovu izjavu u kojoj je pozvao na referendum za ukidanje Ustavnog suda.
 
"To je isto sigurno neka ruska inicijativa. Briljantna. Tako je briljantna da su svi oduševljeni. Vidim danas da nema pravnika koji je nije pohvalio", ustvrdio je Plenković.
 
Vlada je intervenirala kad god je trebalo
 
Predsjednik Vlade upitan je i o inflaciji te je li "na stolu opcija zamrzavanja cijena". 
 
"Što se tiče situacije sa inflacijom, mi stalno izvješćujemo o mjerama koje smo poduzeli. Zato i idemo, između ostalog, u rebalans proračuna", odgovorio je, dodavši da podaci za travanj nisu dobri i da je riječ o visokoj inflaciji.
 
"Ima zemalja unutar Europske unije gdje je ona ista pa čak i duplo viša. Vidjet ćemo što će biti u svibnju. Mi ćemo posegnuti za svim alatima koji su nam na raspolaganju. Pokazali smo se kao izrazito intervencionistička Vlada. Kad god je bilo ključno, onda smo i intervenirali. Ako situacija bude takva da taj trend raste, intervenirat ćemo ponovno", poručio je premijer.
 
Dodao je da je zamrzavanje cijena moguće, ali da je to zadnja opcija. Podsjetio je i da je Vlada donijela paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata vrijedan gotovo 5 milijardi kuna.
 
Temu pobačaja nitko nije riješio u zadnjih 27 godina
 
Premijer se osvrnuo i na slučaj Mirele Čavajde.
 
Naglasio je da svi suosjećaju s njom i da nitko ne može razumjeti u kakvoj se ona poziciji nalazi. Kazao je da je to vrlo težak zdravstveni slučaj s nizom implikacija i posljedica koje su "nezamislive bilo kome od nas".
 
"Ono što smo vidjeli da je taj slučaj u širem globalnom kontekstu bio toliko munjevito instrumentaliziran na političko-aktivističkoj razini da je to nevjerojatno. Mi smo u trenutku imali vraćanje teme koja u supstanci nije vezana za ovaj slučaj. Ovaj slučaj nema nikakve veze sa zakonom. Zašto je to tako, morate pitati one koji su to stavili", ustvrdio je Plenković.
 
Kazao je da nema nikoga u vladajućoj koaliciji tko je spreman reći da je za apsolutnu zabranu pobačaja.
 
"Ustavni sud je rekao što je rekao nakon 27 godina. Malo pedagogije, ali u biti u supstanci se ništa neće promijeniti. Promijenit će se u informacijama, savjetovanjima, u nastojanjima da se kroz niz mehanizama senzibiliziranja, koji već postoje, broj pobačaja, ako je moguće, smanji. Ali se u svojoj supstanci ništa ne mijenja", rekao je Plenković.
 
Koaliciji koja je, kazao je, sastavljena i od HDZ-a koji je demokršćanska, narodnjačka, državotvorna i domoljubna stranka na desnom centru, s političkim zastupnicima nacionalnih manjina i nizom liberalnih stranaka, nije lako postići konsenzus.
 
Podsjetio je da nitko u parlamentarnoj većini nije utjecao kako će netko drugi glasovati o zakonu o prekidu trudnoće prošli petak u Saboru. To glasanje je, dodao je, ogledalo različitosti ove koalicije.
 
"Što se tiče koalicije, mi o tome nismo govorili u izbornom programu. Sad nam se ta tema o kojoj nismo razgovarali, nametne od nekog drugog, iskorištena od oporbe u kontekstu jednog teškog zdravstvenog slučaja. Mislim da bi o toj temi bilo vrlo teško postići konsenzus unutar parlamentarne većine i ispuniti ono što je Ustavni sud kazao. Kad bi do toga mogli doći jednostavno, to je nešto drugo. Ali već je ovo glasanje pokazalo da tu nismo blizu. Ono što možemo je pokušati nekim drugim mjerama, osobito ministra zdravstva, ispuniti ono što je u svojoj biti kazao Ustavni sud", rekao je Plenković, zaključivši da niti jedna vlada u zadnjih 27 godina ne dira ovu temu.
 
Vidjet ćemo što se može napraviti za vozače saniteta
 

Upitan o štrajku vozača saniteta, premijer je kazao da će tražiti od ministra zdravstva da vidi što se može napraviti vezano uz izjednačavanje koeficijenata vozačima na području cijele Hrvatske. 
 
"Mi smo se trudili uvijek ići in favorem svih zaposlenika državnih i javnih službi što ste u konačnici vidjelo i prije tri tjedna kad smo postigli dogovor i o povećanju materijalnih prava i o povećanju osnovice za 4 posto", zaključio je premijer. 



Pisane vijesti