Plenković na KOMferenciji: Susjednim zemljama želimo dati realnu perspektivu ulaska u EU

  • Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/5 prosinca/KOMferencija-1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na KOMferenciji u organizaciji Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Na panelu "Hrvatska na čelu druge najjače svjetske ekonomije, što sad utjecaj ima s tim" govorio je međunarodnom položaju Hrvatske, izboru Dubravke Šuice na mjesto potpredsjednice Europske komisije zadužene za demokraciju i demografiju, i prioritetima predsjedanja Vijećem Europske unije.
 
Govoreći o portfelju demokracije i demografije, predsjednik Vlade kazao je da je negativan prirodni prirast problem u pola članica Europske unije.
 
"To je nacionalna nadležnost, ali ako je nešto horizontalni problem, pokušajmo onda tu temu dignuti na europsku razinu. Ovo je prvi puta da je ta tema u opisu posla i konkretnom portfelju jedne povjerenice uopće. Možemo slobodno reći – nismo jedini, ali smo bili s te strane apsolutni inicijatori i dobro smo učinili," rekao je premijer.
 
Govorio je i o problemu iseljavanja te kazao da sloboda kretanja i želja za životom u zemlji gdje je možda po standardima bolje, činjenica s kojom se moramo nositi i koja nas navodi na nužnost liberalizacije tržišta rada.
 
Utjecaj naše vanjske politike
 
Upitan što predsjedanje Vijećem EU znači za međunarodni položaj Hrvatske, predsjednik Vlade napomenuo je da Kongres EPP-a nije slučajno došao u Zagreb, kao što niti Marija Pejčinović Burić nije slučajno postala glavna tajnica Vijeća Europe. U tim slučajevima, kao i u imenovanju Dubravke Šuice potpredsjednicom EK vidi se asertivnost i utjecaj naše vanjske politike.
 
"Nama je ovo predsjedanje došlo, što se tiče Vlade, u punoj zrelosti: četvrta godina mandata, sedma godina članstva. Govorimo o fazi u kojoj imate tri kapitalna projekta – jedan je kraj sage o brexitu, drugo je donošenje višegodišnjeg financijskog okvira koji je puno pametnije usvojiti sad da bi se mogao pripremiti operativni program te – treće, jedna isključivo naša inicijativa – sastanak na vrhu u svibnju između zemalja EU i zemalja jugoistoka Europe," nabrojio je Plenković.

Dodao je da mi želimo nama susjednim zemljama dati jednu realnu perspektivu ulaska u EU.
 
Granica sa Slovenijom i Schengen dva su odvojena pitanja
 
Na kraju panela bilo je riječi o dvije integracije koje nas čekaju: ulazak u schengensko i u europodručje

"To su dva velika procesa. O provom smo dobili zeleno svjetlo Junckerove komisije i nastavljamo dalje. Kada prođe naše predsjedanje, ići će prema vijeću," rekao je premijer.

Što se tiče europodručja, predsjednik Vlade istaknuo je ranije donesen akcijski plan, napomenuvši da će na današnjoj Vladinoj sjednici biti interno izvješće o ispunjavanju plana i napredovanju.

"Cilj je isto u drugoj polovici srpnja dobiti pozitivnu odluku i nastaviti sa svim ovim što se sada radi – financijska stabilnost, smanjivanje javnog duga, zdravi rast  - svo ono što nas vodi ka činjenici da imamo investicijski rejting," kazao je.

Upitan o mogućem slovenskom utjecaju na naš pristup Schengenu, predsjednik Vlade istaknuo je da će inzistirati na tome da su Slovenija i Schengen dva odvojena pitanja.

Pisane vijesti | Andrej Plenković