Plenković: Nakon konstituirajuće sjednice Sabora, u najkraćem mogućem roku predstavit ćemo novu Vladu

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/16 svibnja/03_05_2024_sjednica_vlade (24).jpg

Danas se održava konstituirajuća sjednica novog, 11. saziva Hrvatskog sabora, a na toj će se sjednici poslijepodne održati i rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, što je pretpostavka za formiranje nove Vlade. Premijer Plenković u tom je kontekstu najavio da će, ukoliko ta rasprava prođe kako se očekuje, u najkraćem mogućem roku predstaviti novu Vladu. Zahvalio je svim dosadašnjim ministricama i ministrima na ukupnom doprinosu i radu u mandatu trenutne Vlade na ostvarenjima njenog programa i postignuća.

Otvarajući današnju, 306. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.
 
Na početku je još jednom snažno osudio jučerašnji atentat na slovačkog premijera Roberta Fica izrazivši uime hrvatske Vlade užasnutost tim činom.
 
Dodao je da je Vlada putem komunikacije s uredom slovačkom premijera i s hrvatskim veleposlanikom u Slovačkoj poslala poruke podrške, potpore i ohrabrenja.
 
"Nadamo se da će se on oporaviti nakon ovoga napada. Suosjećamo s njegovom obitelji i s prijateljskim slovačkim narodom", poručio je premijer Plenković. 
 
Danas se održava konstituirajuća sjednica novog, 11. saziva Hrvatskog sabora, a na toj će se sjednici poslijepodne održati i rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, što je pretpostavka za formiranje nove Vlade.
 
Premijer Plenković u tom je kontekstu najavio da će, ukoliko ta rasprava prođe kako se očekuje, u najkraćem mogućem roku predstaviti novu Vladu.
 
Zahvalio je svim ministricama i ministrima, a prije svega dosadašnjoj potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi, ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac te ministru pravosuđa Ivanu Malenici na ukupnom doprinosu i radu u mandatu trenutne Vlade na ostvarenjima njenog programa i postignuća.
 
Komisija procjenjuje da će Hrvatska ove godine imati drugo najbrže rastuće gospodarstvo u EU  
 
Osvrnuo se i na proljetne prognoze Europske komisije u kojima je za Hrvatsku došlo do vidljivoga poboljšanja u odnosu na zimske prognoze kada je riječ o rastu BDP-a.
 
Tako je Komisija u proljetnim prognozama revidirala stopu rasta BDP-a Hrvatske za 2024. na 3,3 posto u odnosu na ranijih 2,6 posto.
 
"S takvom stopom rasta mi bismo, prema procjenama Komisije, trebali ove godine imati drugo najbrže rastuće gospodarstvo od svih članica Unije", kazao je premijer i dodao kako se samo za Maltu predviđa rast viši od toga.
 
Taj poticaj gospodarskom rastu, pojasnio je, dolazi i od rasta osobne potrošnje, koji je i posljedica kontinuiranog rasta plaća i zaposlenosti.
 
U tom je kontekstu naveo podatke o trenutnom broju osiguranika koji iznosi milijun i 707 tisuća, dok je samo 92 tisuće nezaposlenih.
 
"To je najveći broj zaposlenih ikada i najmanji broj nezaposlenih", naglasio je.
 
Te su prognoze revidirane, dodao je predsjednik Vlade, i na temelju ogromnog rasta ulaganja diljem Hrvatske od velikih infrastrukturnih projekata do postpotresne obnove.
 
I ova godine očekujemo ubrzano približavanje Hrvatske prosjeku razvijenosti EU, uz daljnje usporavanje inflacije  
 
Za ilustraciju, naveo je da će prosječni rast za Europsku uniju biti 1 posto, a prosječan rast u eurozoni 0,8 posto.
 
"I ova godina trebala bi biti godina ubrzanog približavanja i dizanja prosječne razvijenosti Hrvatske u odnosu na druge članice", rekao je predsjednik Vlade podsjetivši da je u protekla dva mandata njegove Vlade Hrvatska sa 62 posto prosjeka razvijenosti dosegla 76 posto.
 
Procjena rasta hrvatskog gospodarstva za 2025. je 2,9 posto, što je također revidirano na više s prethodnih 2,8 posto.
 
Što se tiče ostalih međunarodnih financijskih institucija, podsjetio je da je Svjetska banka nedavno projicirala rast hrvatskog gospodarstva od 3,0 posto, kao i Međunarodni monetarni fond, a OECD projicira rast Hrvatske od 3,3 posto.
 
Prognoza hrvatskog Ministarstva financija jest 3,5 posto, kazao je premijer Plenković.
 
Što se tiče inflacije, ona je 2022. iznosila 10,7 posto, 2023. 8,4 posto, a u ovoj godini očekuje se da bude oko 3,5 posto te u 2025. 2,2 posto.
 
Uz rast plaća, na te podatke utječu u velikoj mjeri i antiinflacijske mjere Vlade, istaknuo je premijer Plenković, podsjetivši da su i dalje na snazi subvencionirane cijene i struje i plina i naftnih derivata.
 
Važno je da kao zrelo društvo njegujemo kulturu sjećanja i odajemo dužni pijetet svim žrtvama totalitarnih režima
 
Od ostalih aktivnosti podsjetio je na susret u Vladi s karatistima i parakaratistima u povodu izvrsnih rezultata ostvarenih na Europskom prvenstvu održanom u Zadru, gdje su ukupno osvojili 7 medalja.
 
Održan je i sajam Vinistra, a premijer je i ovom prigodom izrazi snažnu potporu Vlade hrvatskom vinarskom sektoru.
 
Još je jednom izrazio sućut povodom smrti hrvatskog pjesnika Luke Paljetka, zahvalivši mu na njegovo veliko djelo i doprinos hrvatskoj kulturi.
 
Najavio je obilježavanje obljetnice velike hrvatske tragedije u Bleiburgu i Križnoga puta.
 
"Važno je da nastavimo s našom politikom osude zločina svih totalitarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma, i da u Hrvatskoj, kao zrelo društvo koje teži istini i pomirbi, njegujemo kulturu sjećanja i s poštovanjem odajemo dužni pijetet svim žrtvama, a mladim generacijama prenosimo ono što se dogodilo u traumatičnim razdobljima hrvatske povijesti", poručio je predsjednik Vlade.
 
Čestitke Baby Lasagni na fantastičnom uspjehu na Euroviziji
 
Na kraju se osvrnuo na nedavno održano natjecanje za pjesmu Eurovizije, još jednom čestitajući Marku Purišiću - Baby Lasagni na fantastičnom uspjehu i osvajanju najvećeg broja glasova publike te ukupno drugog mjesta.
 
"To je najbolji uspjeh bilo kojeg hrvatskog predstavnika na pjesmi Eurovizije od kad je Hrvatska samostalna i neovisna", naglasio je podsjetivši na uspjeg grupe Riva iz 1989.
 
Zahvalio je Baby Lasagni na fascinantnom rezultatu, Gradu Zagrebu na prekrasnom dočeku te svim građanima koji su ga došli pozdraviti, kao i Umagu.
 
"Bili su to prekrasni trenuci jednog zaista sjajnog mladog čovjeka i njegovoga tima i želimo mu puno uspjeha u daljnjoj karijeri", poručio je.



Pisane vijesti