Plenković: Nakon našeg predsjedanja Vijećem EU, Hrvatska će biti snažnija i uvaženija

Slika /Vijesti/2020/01 siječanj/15 siječnja/20200115_0299_1.JPG

"Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije višestruko je korisno i dobra prilika za afirmaciju Hrvatske," kazao je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u završnom obraćanju u Hrvatskom saboru nakon rasprave o izvješću o zaključcima Europskog vijeća i predstavljanja programa hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Najavio je kako će administracija doći na jednu višu razinu te će biti učinkovitija u zauzimanju stajališta i međusobnoj koordinaciji te u praćenju europskih i globalnih kretanja.
 
"U konačnici, bit će učinkovitija u idućoj financijskoj perspektivi apsorpcije europskih fondova," rekao je dodavši da će do 2023. godine biti iskorištena sva ugovorena sredstva.
 
Odbacio je tvrdnje kako ne radi u hrvatskom interesu, a na izjavu predsjednika SDP-a Bernardića o "šepurenju" u Europi, premijer je rekao kako to može izjaviti 'netko tko ne razumije o čemu se radi'. Smatra da neki žele umanjiti značaj hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.
 
Sve što smo učinili bilo je dugo pripremano
 
"U izlaganju brojnih kolega stvaraju se prevelika očekivanja, a s druge strane, minimalizira se ono što smo napravili. Takav pristup pokazuje neznanje i nekorektnost," nastavio je Plenković.
 
Predložio je predsjednicima saborskih odbora da pozovu nadležne ministre da predstave svoj segment predsjedanja i vide konkretno i detaljno što se radi  u zakonskom i u pogledu operativnih programa, inicijativa, ključnih tema u pojedinim područjima i sektorskim politikama
 
"Sve što smo učinili bilo je dugo pripremano i sadržajno kvalitetno uz uključivanje svih koji su unutar resora u hrvatskoj vladi trebali dati doprinos," rekao je predsjednik Vlade, podsjetivši da smo naš strateški cilj – biti dio europskih integracija, zacrtali 30. svibnja 1990. godine u govoru predsjednika Tuđmana u Hrvatskom saboru.
 
"Tu smo definirali cilj političkog institucionalnoga, vanjskopolitičkog, državničkog djelovanja," istaknuo je Plenković.
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se na razne spinove, dezinformacije, floskule i laži koje se šire javnim prostorom s ciljem omalovažavanja i obezvređivanja procesa koji su vodili ozbiljni politički akteri, ključne političke stranke i institucije.
 
"Želim da Hrvatski sabor i svi njegovi zastupnici razumiju da taj proces nama donosi korist," naglasio je Plenković.
 
Najavio je da će uzeti u obzir sve korisne rasprave mnogih zastupnika i o njima voditi računa u vrijeme našega predsjedanja sljedećih 6 mjeseci.
 
"Nastojat ćemo da to predsjedanje za Hrvatsku u međunarodnom pozicioniranju bude prigoda da budemo snažniji nego što smo bili do sada. Da budemo uvaženiji nego što smo bili do sada. Dosta smo ostvarili na vanjskopolitičkom planu, ali stupanj profiliranosti koji ćemo imati ovih 6 mjeseci neće se moći mjeriti niti s jednom aktivnošću u ovih proteklih 30 godina," kazao je zaključno predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.



Pisane vijesti | Andrej Plenković