Plenković: Nema mjere koju Stožer može donijeti, a da je snažnija od osobne odgovornosti

Slika /Vijesti/2021/travanj/08 travnja/VRH_8233.png

Premijer Andrej Plenković poručio je danas da je osobna odgovornost svih građana najsnažnije oružje u borbi protiv pandemije koronavirusa te je ponovno apelirao na pridržavanje osnovnih uputa epidemiologa o održavanju fizičke distance, nošenju maski i provjetravanju prostorija. Istaknuvši da se Hrvatska vodi politikom pažljivo kalibriranih restriktivnih mjera, poručio je da nema mjere koju Stožer može donijeti, a da je snažnija od osobne odgovornosti.

Otvarajući današnju, 52. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.
 
Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, predsjednik Vlade ponovno je pozvao na oprez i apelirao na osobnu odgovornost svih građana, koja je najsnažnije oružje u borbi protiv epidemije.
 
Premijer Plenković kazao je da danas bilježimo oko 800 slučajeva više nego što je bilo prije tjedan dana, što je vjerojatno posljedica niza druženja tijekom uskršnjih blagdana.
 
"Hrvatska se vodi politikom primjerenih i pažljivo kalibriranih restriktivnih mjera koje su nam omogućile ipak, u odnosu na mnoge druge zemlje, što normalniji način života, obrazovanja, rada, poslovanja, gospodarstva i kretanja. Ali, da bismo mogli nastaviti s ovakvim okolnostima važno je da ljudi još jednom razumiju da će, nažalost, na 45 zaraženih osoba u Hrvatskoj prema statistici jedna preminuti, i ta je činjenica vrlo važna", istaknuo je.
 
Stoga je još jednom podsjetio na onaj minimum koji svatko može poduzeti da bi se zaraza širila što manje.
 
Naime, fizički kontakt, kapljični prijenos i aerosol je način na koji se zaraza širi, a osnovne su mjere sprječavanja širenja zaraze fizička distanca, nošenje maski i provjetravanje prostorija.
 
"Nema te mjere koju Stožer može donijeti, a da je snažnija od osobne odgovornosti", poručio je i još jednom zamolio sve građane da se pridržavaju uputa epidemiologa.
 
Koristi od cijepljenja AstraZenecom veće su nego rizici povezani s nuspojavama
 
Što se tiče cijepljenja cjepivom AstraZenece, podsjetio je da je Europska agencija za lijekove ponovno jučer vrlo jasno poručila da su koristi od cijepljenja veće nego rizici koji su povezani s nuspojavama.
 
Podsjetio je i da su se prije dva tjedna on, ministar zdravstva i predsjednik Sabora cijepili tim cjepivom te da nemaju nikakvih poteškoća.
 
"I ovo cjepivo je pouzdano te se i s njim treba nastaviti cijepiti", poručio je.
 
Naveo je da je Vlada osigurala i dodatnih 747 tisuća doza Pfizerovog cjepiva, koje će doći tijekom travnja, svibnja i lipnja.
 
Ukupno ćemo, dodao je, imati minimalno 2,5 milijuna doza cjepiva do 30. lipnja, što je nažalost manje od planiranog zbog sporosti isporuke cjepiva AstraZenece, no još uvijek s tim cjepivima možemo cijepiti više od 50 posto odrasle populacije kao pripremu za ljetne mjesece.
 
Nadzor će utvrditi odgovornost konkretnih osoba u slučaju preminule djevojčice iz Nove Gradiške
 
Osvrnuo se potom i na dva aktualna događaja iz područja socijalne skrbi.  
 
"Imali smo, nažalost, ovaj težak slučaj vezan uz preminulu djevojčicu iz Nove Gradiške koji je zgrozio hrvatsku javnost. Još jednom izražavamo žaljenje i osuđujemo ovakav slijed događaja", poručio je.
 
Podsjetio je da je ravnatelj Centra za socijalnu skrb smijenjen te da su u tijeku nadzori koji su ključni da se utvrdi je li u tom konkretnom slučaju došlo do profesionalnih pogrešaka te da se identificira odgovornost konkretnih osoba.
 
Osvrnuo se i na incident koji se dogodio jutros u Ivanić-Gradu.
 
Tu je, upravo zahvaljujući činjenici da je Vlada u prošlom mandatu ustrojila tehničko-fizičku zaštitu u centrima za socijalnu skrb, spriječen napad na socijalne radnike. Policija je, dodao je, promptno reagirala i privela napadača.
 
Predsjednik Vlade čestitao je Svjetski dan Roma, koji je obilježen svečanošću u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici jutros.
 
Istaknuo je da je romska nacionalna manjina sada po brojnosti druga najveća u Hrvatskoj, nakon srpske nacionalne manjine, a ima i svoga zastupnika u Hrvatskom saboru.
 
"Provedbom našega programa i provedbom operativnog programa za nacionalne manjine, posebno za romsku manjinu, nastavit ćemo unaprjeđivati položaj Roma u Hrvatskoj i njihovu integraciju u društvo, a osobito u obrazovni, zdravstveni i socijalni sustav te, u konačnici, i na tržište rada", poručio je premijer Plenković.
 
Milijardu kuna investicija u nove vrtiće konkretna demografska mjera
 
Osvrnuo se i na jučerašnju raspravu u Hrvatskome saboru tijekom aktualnog popodneva kojim je započela nova saborska sjednica.
 
Premijer Plenković ocijenio je da su članovi Vlade vrlo argumentirano predstavili aktivnosti Vlade u nizu tema.
 
Za one koji su pratili raspravu, dodao je, to je korisno kako bi se vidjelo tko zastupa koje pozicije, ali isto tako i kulturu komunikacije, koja je također bitna za ukupno političko ozračje u društvu.
 
Na kraju je naveo da je jučer u Mariji Bistrici otvoren novi dječji vrtić, financiran kroz Program ruralnoga razvoja i podsjetio da se kroz tu mjeru izgradilo ili se trenutno gradi 200 dječjih vrtića diljem Hrvatske.
 
"Ukupna investicija vrijedna više od milijardu kuna jedna je konkretna demografska mjera koja kreira sasvim nove okolnosti u mjestima i općinama poput Marije Bistrice", istaknuo je.




Pisane vijesti | Andrej Plenković