Plenković: Nove velike investicije u turizmu znače otvaranje novih radnih mjesta

  • Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/17 ožujka/DSC_2668.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, u Banskim dvorima, s predstavnicima poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske. 

Uz predsjednika Vlade, na sastanku je sudjelovala i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar turizma Gari Cappelli te predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva državne imovine.
 
Razgovarali su o razvojnim potencijalima i konkurentnosti hrvatskog turizma, unaprjeđenju kvalitete turističke ponude i proizvoda te o planiranim ulaganjima u turizam u 2017. koji bi trebali iznositi do 800 milijuna eura. Dotaknuli su se i ključnih pitanja glede primjene Zakona o turističkom zemljištu te poreza na nekretnine.
 
Predsjednik Vlade Plenković izrazio je punu potporu turističkom sektoru, pojasnivši da cijeni doprinos turizma sveukupnom hrvatskom gospodarstvu, s udjelom od 18% u BDP-u. Dodao je da turizam ima multiplicirajući učinak na ostale gospodarske djelatnosti, od građevinarstva do poljoprivrede te je jedan od generatora rasta i razvoja.
 
,,Vlada u hotelijerima vidi partnere s kojima će zajednički raditi na daljnjem brendiranju i jačanju Hrvatske kao destinacije s pet zvjezdica. Nove velike investicije koje ostvarujemo u turizmu znače, između ostalog, i otvaranje novih radnih mjesta'', poručio je predsjednik Vlade Plenković. 
 
Predstavnici hotelijera izrazili su zadovoljstvo održanim sastankom na kojem su imali priliku, u ime najvećih poslodavaca u turizmu u Hrvatskoj, predstaviti predsjedniku Vlade probleme s kojima se susreću u svom poslovanju. Sastanak su ocijenili prvim korakom prema novom, partnerskom pristupu razvoju turizma, ali i gospodarstva općenito, u sprezi Vlade i poslodavaca u turizmu.
 
U 2017. godini visina investicija privatnog i javnog sektora u turizmu iznosi 800 milijuna eura. Vrijednost investicija u hotelijerstvo u 2017. je 511 milijuna eura. U ovoj godini potrebe za radnom snagom u hotelijerstvu iznosi gotovo 59.000 ljudi, od čega 25 tisuća sezonskih radnika te oko 34 tisuće stalno zaposlenih.

Pisane vijesti | Andrej Plenković