Plenković olimpijcima i paraolimpijcima: Čestitam vam na sjajnim uspjesima, još jednom ste oduševili Hrvatsku

  • Slika /Vijesti/2021/rujan/8 rujna/VRH_3915.png

Premijer Plenković čestitao je danas hrvatskim sportašicama i sportašima koji su osvojili medalje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju. "Još jednom ste oduševili Hrvatsku i hrvatski narod i pokazali koliko je sport važan, koliko ste uspješni svojim radom i svojom kvalitetom i koliko ste učinili na promociji hrvatskoga sporta i Hrvatske uopće", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas hrvatske sportašice i sportaše koji su osvojili medalje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju.
 
Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. 
 
"Uime cijele Vlade želim vam čestitati na sjajnim uspjesima na Olimpijadi i Paraolimpijadi ove godine u Tokiju. Još jednom ste oduševili Hrvatsku i hrvatski narod i pokazali koliko je sport važan, koliko ste uspješni svojim radom i svojom kvalitetom i koliko ste učinili na promociji hrvatskoga sporta i Hrvatske uopće", poručio je.
 
Istaknuvši da su ovogodišnje igre bile specifične i zato što su odgođene lani i zato što su se odvijale u bitno drukčijim okolnostima, poručio je da su osam medalja na Olimpijadi i sedam na Paraolimpijadi zaista sjajni uspjesi za hrvatski sport.
 
Dodao je da se ova Vlada osjeća kao doista sportska i podržava sport u svakom pogledu, bilo da je riječ o kolektivnom ili individualnom, a vodi dijalog sa svim odborima i savezima.
 
Od 2016. ulaganja u sport viša za sto posto
 
"Nastojimo s ovom fuzijom Ministarstva turizma i Državnog ureda za sport povezati dva brenda, uz treći koji je naravno naša kultura, na način da sve ovo što vi svojim radom, trudom i zalaganjem ostvarujete kolektivno i individualno, zajedno s vašim trenerima i savezima, bude doprinos promidžbi Hrvatske u svijetu. Mislim da ste u tome sjajni", naglasio je.
 
Uz retoričku potporu, kazao je premijer Plenković, Vlada nastoji davati i konkretnu potporu sportu pa se tijekom prvog i trenutnog, drugog, mandata ove Vlade u sport ulaže sto posto više sredstava.
 
No, premijer smatra da to još nije dovoljno i ističe da, kao što se zna reći u sportu da Hrvatska svojim uspjesima igra iznad svoje kategorije, kada se sredstava tiče onda igra dvije kategorije iznad.
 
"Međutim, mi ćemo nastaviti s ulaganjima u sport i nalaziti načine i podrške i financiranja jer smo uvjereni da je to zdravo, dobro za mlade, dobro za cijelo društvo jer je to jedan od najljepših oblika društvenoga angažmana koji stvara i radne navike i solidarnost i fair play i čestitost i, u konačnosti, agilnost koja se onda kasnije primjenjuje u svim drugim sferama života", rekao je predsjednik Vlade.

Brnjac: Hrvatska ima velike sportaše velikoga srca
 
Čestitavši svima na uspjehu, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prisjetila se ispraćaja hrvatskih sportaša u Tokio i kazala kako je i tada vjerovala u izrazito dobre rezultate, što se i pokazalo.
 
"Pokazali ste da Hrvatska ima velike sportaše velikoga srca. Pogotovo u ovakvim izuzetno teškim uvjetima kakve ste imali u pripremama za ove Olimpijske i Paraolimpijske igre, pokazali ste da se može", poručila je i poželjela im da Igre u Parizu 2024. godine budu u pravom duhu Olimpijskih igara, s publikom na gledalištima.
 
Istaknuvši da će Ministarstvo i Vlada nastaviti i dalje pomagati Olimpijski i Paraolimpijski odbor, iznijela je podatak da je od 2016. do danas izdvojeno više od milijardu kuna potpora.
 
Čestitala je i na prinovama u obitelji nekih sportaša riječima: "Sve nas izuzetno raduje da nam dolaze mladi, novi sportaši u koje ćemo ulagati".
 
Mateša: Svega toga ne bi bilo da nismo imali osigurane sve uvjete
 
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša čestitao je na sjajnom uspjehu u Tokiju kolegama u Paraolimpijskom odboru, a Vladi je zahvalio na potpori.

"Svega toga ne bi bilo da nismo imali osigurane sve uvjete koji su nam trebali u jednoj izuzetno teškoj pandemijskoj", kazao je.
 
Posebno je zahvalio ministrici turizma i sporta, ali i ministru obrane Banožiću s obzirom da i MORH, kako je kazao, jako puno pomaže.
 
Kovačić: Sport je najvažniji alat u integraciji osoba s invaliditetom
 
Uime Paraolimpijskog odbora govorio je predsjednik Ratko Kovačić, koji je također čestitao svim sportašima na sjajnim rezultatima.
 
"Ovo je najbolji nastup ikad po broju medalja na jednim Paraolimpijskim igrama", istaknuo je rekavši da se natjecalo 22 sportaša u sedam sportova.
 
Od devet sportaša koji su prvi puta nastupali na Paraolimpijskim igrama, dvojica su osvojila medalje, dodao je.
 
Naveo je da je u Hrvatskoj oko 40 tisuća mladih osoba s invaliditetom, do 19 godina starosti, a Paraolimpijski odbor nastoji izvući što više sportaša iz toga broja.
 
"Sport je najvažniji alat u integraciji osoba s invaliditetom kako bi se s pasivne strane društva uključili u aktivnu stranu društva", poručio je.
 
Premijer Plenković istaknuo je da je Vladin trajni cilj uključivost osoba s invaliditetom, kazavši da se to odnosi na pola milijuna hrvatskih građana.
 
"Stoga smo sretni i ponosni na vas i vaše rezultate", poručio je.
 
Sinković: Projekt s MORH-om puno znači za sigurnost sportaša nakon završetka karijere
 
Martin Sinković, osvajač zlatne medalje u veslanju,  uime olimpijaca čestitao je kolegama paraolimpijcima na najboljim igrama do sada.
 
Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su se u mandatu ove Vlade povećala izdvajanja za sport, istaknuvši da sportašima puno znače projekti koje imaju s Ministarstvom obrane.
 
Dodao je da je odluka da se nakon završetka karijere sportaši mogu zaposliti u MORH-u puno znači jer predstavlja veliku sigurnost.
 
Trajne naknade za izvrsnost, istaknuo je, također za sportaše predstavljaju veliku stvar, a udvostručile su se i nagrade.
 
Istaknuvši da se "stvarno vidi veliki napredak" u izdvajanju za sport, smatra da se još malo treba raditi na uvjetima za vrhunske trenere, kao i na dodatnom povećanju nagrada.
 
Premijer Plenković složio se s tim prijedlogom kazavši da su, iako zna da sportaši igraju iz drugih motiva, i adekvatne nagrade bitne.
 
"Ovo što vi ostvarite mali sportaši pamte i ugledaju se na vas, a to je za budućnost najvažnije", poručio je.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković