Plenković otvorio Europski tjedan sporta na Jarunu: Nastavljamo ulagati u razvoj hrvatskog sporta

  • Slika /Vijesti/2020/09 Rujan/24 rujna/Jarun_11.jpg

Danas je na zagrebačkom jezeru Jarun, u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, svečano otvoren šesti Europski tjedan sporta, koji se održava od 23. do 30. rujna u svim zemljama Europske unije, a posvećen je motivaciji i aktivaciji građana na bavljenje tjelesnom aktivnošću pod sloganom #BeActive.

Europski tjedan sporta otvorio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a uvodno su se obratili i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ognian Zlatev.
 
''Bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću važno je jer pridonosi zdravlju svake osobe, a u ovom razdoblju borbe s virusom moramo pronaći način da se, uz poštivanje mjera, naši građani nastave baviti sportom'', kazao je premijer.
 
Kako bi podržala razvoj sporta, Vlada je u prošlom mandatu povećala proračun tadašnjeg Središnjeg državnog ureda za sport za više od 100%, a u vrijeme krize i borbe protiv COVID-19 osigurala plaće za sportske djelatnike.
 
''Nastavljamo ulagati u razvoj sporta koji pridonosi brendiranju Hrvatske, kao i zdravlju svake osobe'', istaknuo je Plenković.
 
Nacionalni program razvoja športa 2019.-2026.
 
"Bavljenje tjelesnom aktivnošću jedan je od najlakših i najljepših načina kako možemo brinuti o našem zdravlju i to je poruka koju šaljemo danas. Na žalost, pokazatelji o tome koliko se kao nacija bavimo tjelesnom aktivnošću nisu dobri i nisu nešto na što se možemo ponositi. Ova Vlada reagirala je na te negativne trendove i zato je podnaslov prve strategije u povijesti sporta, Nacionalni program športa 2019.-2026., koju smo donijeli prošle godine „Prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na sportske uspjehe“. Željeli smo naglasiti kako je ljepota sporta u svim uspjesima i medaljama koje nam donose naše vrhunske sportašice i sportaši, ali isto tako, i još važnije, da nam bavljenje sportom omogućava zdraviji i kvalitetniji život“, poručila je ministrica Brnjac.
 
Sportski klubovi, fitness centri i sportske udruge imali su priliku građanima danas predstaviti različite oblike tjelesne aktivnosti. Program je krenuo #BeActive zagrijavanjem koje je organiziralo Fitnes učilište, a zatim su građani prošetali krug oko Jaruna u akciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Hodanjem do zdravlja“.

Bogat sportsko-rekreativni program obuhvaćao je sportove poput odbojke, košarke, tenisa, hokeja na travi, taekwondoa, kung-fua, veslanja, streljaštva, kuglanja te različitih plesnih treninga.

Poseban kutak bio je namijenjen djeci, a Majda Arslanagić, voditeljica projekta „Moje pravo na rukomet“ i ambasadorica ETS-a prezentirala je sportski program prilagođen djeci i mladima s invaliditetom.

Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije koja se diljem Hrvatske održava od 23.-30. rujna u organizaciji Ministarstva turizma i sporta. 
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković