Plenković otvorio šahovski turnir Croatia Grand Chess Tour: Šah šalje poruku izvrsnosti, uspjeha i originalnih poteza

  • Slika /Vijesti/2019/06 Lipanj/25 lipnja/Svi-sah.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je šahovski turnir Croatia Grand Chess Tour. Na početku prigodnog obraćanja zahvalio je svima koji su pridonijeli održavanju ovakvog vrhunskog turnira u Hrvatskoj.

Pozdravio je velemajstore - aktualnog i bivšeg svjetskog šahovskog prvaka Magnusa Carlsena i Viswanathana Ananda, Zlatka Klarića i Radoslava Dumančića - direktora i organizacijskog tajnika turnira Croatia Grand Chess Tour te bivšeg svjetskog prvaka Garija Kasparova kojemu je posebno zahvalio na doprinosu da svjetska šahovska elita bude danas u Zagrebu.
 
"Zagreb sljedećih desetak dana postaje šahovska svjetska prijestolnica", rekao je Plenković u svom obraćanju, zahvalivši i mnogim hrvatskim tvrtkama koje su svojim donacijama podržale organizaciju turnira.
 
Hrvatska se diči izrazitom tradicijom šaha
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da se Hrvatska može podičiti izrazitom tradicijom šaha. Prvi šahovski turnir u Hrvatskoj održan je 1886., Hrvatski šahovski savez osnovan je prije 107 godina, a u Dubrovniku je još 1950. godine održana 9. šahovska olimpijada. Spomenuo je i Bojana Kurajicu te Ognjena Cvitana, poznate hrvatske šahiste koji su bili osvajači svjetskih juniorskih titula 1965. i 1981. godine, te individualne šahovske europske prvake iz novije hrvatske povijesti: Zdenka Kožulja i Ivana Šarića.
 
S obzirom na činjenicu da se turnir održava na Dan hrvatske državnosti, Plenković je podsjetio na vezu Hrvatske i šaha koja seže u daleku 1527. godinu. Te je godine Cetingradskom poveljom Ferdinand Habsburški potvrđen za hrvatskog kralja, a hrvatski grb koji se nalazi na povelji ima 64 polja, baš kao i šahovska ploča.
 
Veza Hrvatske i šaha stara gotovo 500 godina
 
"Cetingradska povelja dokument je od izuzetne važnosti za hrvatsku državnost jer je pokazao pravo Hrvatske da samostalno bira svoga vladara. Zgodno je da upravo danas na Dan državnost, dan kojim obilježavamo 25. lipnja 1991. godine, možemo evocirati vezu Hrvatske  i šaha staru skoro 500 godina," rekao je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da danas hrvatski grb ima 5 puta 5 crveno-bijelih polja, a hrvatska zastava je jedina državna zastava na svijetu koja u povijesnom grbu sadrži motiv šahovske ploče.
 
Predsjednik Vlade izrazio je nadu da će šahovski turnir privući brojne mlade u Hrvatskoj, od predškolske do studentske dobi. "Da posvećuju svoje vrijeme šahu, ovoj predivnoj igri koja, ne samo da trenira kreativnost i sve intelektualne sposobnosti igrača, nego doista šalje i jednu vrhunsku poruku izvrsnosti, strategije te originalnih poteza i uspjeha koji su primjenjivi na mnoge aspekte našega života," kazao je Plenković.


Pisane vijesti | Andrej Plenković