Plenković: Ova kriza ponovno je pokazala važnost hrvatskog članstva u OECD-u, što ostaje jedan od prioriteta Vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na obilježavanju 60. obljetnice Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) te se obratio videoporukom.

Obraćanje predsjednika Vlade Plenkovića donosimo u cijelosti:

„Veliko mi je zadovoljstvo sudjelovati u obilježavanju 60. obljetnice potpisivanja Konvencije OECD-a.

Vizionarsko određenje potpisnika Konvencije da izgrade organizaciju koja promovira visoke standarde života, održivi rast i zaposlenost, uz održavanje financijske stabilnosti, značajno je doprinijela razvoju svjetskog gospodarstva.

Danas, kada se svijet suočava s najvećom zdravstvenom krizom u zadnjih 100 godina i najozbiljnijom ekonomskom krizom od Drugoga svjetskog rata, OECD-ova predanost u kreiranju boljih politika za bolji život potrebnija je više nego ikada.

Zbog pandemije, oporavak je na vrhu svih naših agendi. Također, daje nam priliku da zajednički transformiramo naša društva povećavajući otpornost gospodarstva kroz digitalizaciju i prijelaz na nove i zelene tehnologije.

Ova nam je kriza ponovno pokazala važnost hrvatskog članstva u OECD-u, što ostaje jedan od prioriteta Vlade.

Spremni smo započeti pregovore za primanje u članstvo. Naši stručnjaci sudjeluju u radu mnogih radnih tijela OECD-a, usvajajući najbolje OECD-ove prakse.

OECD-ove ekspertize visoko su cijenjene u strukturnim reformama financiranim iz EU fondova u Hrvatskoj.

Privrženi smo politikama investicijskih  i regulatornih odbora  i nastavljamo s projektima reformi drugih javnih politika.

Kao snažni podupiratelj multilateralizma i nova članica EU-a, Hrvatska ostaje predana doprinijeti budućem radu ove organizacije.

Zaključno, čestitam glavnom tajniku OECD-a, mom dragom prijatelju Angelu Gurriji, državama članicama i Tajništvu OECD-a na ovoj važnoj obljetnici te što su OECD učinili jedinstvenom, raznovrsnom i visoko relevantnom organizacijom.

Hvala.“



Pisane vijesti