Fuchs: Sve srednje škole od danas na online nastavi

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je da su od danas sve srednje škole u Hrvatskoj prešle na online nastavu kako bi se doprinijelo općim mjerama koje su donesene radi smanjivanja gužvi u prijevozu.

Stanje u školama ocijenio je vrlo stabilnim, što u konačnici, rekao je, pokazuju i današnje brojke pozitivnih.

Cijelo vrijeme držimo se otprilike na istim relacijama, rekao je dodavši da nemamo jako skokovita povećanja broja pozitivnih slučajeva, što smo imali prije otprilike mjesec dana.

Što se tiče prelaska na online nastavu viših razreda osnovnih škola, osim onih županija koje su to uvele u početku kao Varaždinska, rekao je kako je loše stanje i u Primorsko-goranskoj i u Međimurskoj županiji te da imaju najavu za prijelaz na C model izvođenja nastave u višim razredima osnovne škole i u Istarskoj županiji.

Naglasio je kako je u ostalim županijama model izvođenja nastave također vezan uz stanje u školama zbog pozitivnih nastavnika i tehničkoga osoblja.

„Iz ostalih županija za sada nema najava da bi prelazile  na C model za više razrede osnovnih škola“, napomenuo je.

Povratak u klupe ovisit će o epidemiološkoj situaciji

Na novinarski upit postoje li planovi za online nastavu u drugom polugodištu, Fuchs je izrazio nadu da to neće biti potrebno.

Podsjetio je kako se cijelo vrijeme nastavne jedinice rade dva tjedna unaprijed kako bi u slučaju bilo kakve potrebe svi mogli koristiti te materijale.

„Mi smo od početka imali vrlo fleksibilnu interaktivnu varijantu modela u kojima su pojedine škole ili pojedini razredi prelazili na C model zbog tog što su išli ili u izolaciju ili učenici nisu išli na nastavu“, rekao je ministar dodavši da su oni C model imali kod kuće. Jednako tako su, napomenuo je, neke škole ispadale na dva do tri tjedna zato što je tehničko ili nastavno osoblje bilo pozitivno na koronavirus.

Dodao je i kako, bez obzira na to koliko ih ima, snimaju materijale dva tjedna unaprijed pored svih ostalih tehničkih paralelnih alata koji stoje na raspolaganju ravnateljima, učiteljima i roditeljima.

Povratak u klupe ovisit će u prvom redu o epidemiološkoj situaciji. „Nadam se da će se ona do tada znatno popraviti i da će se učenici moći vratiti u razrede, jer nema alternative poučavanju licem u lice“, istaknuo je ministar.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti