Plenković: Podupiremo europski put BiH i snažno se zalažemo za ostvarenje jednakopravnosti hrvatskog naroda

Slika /Ilustracija za izjavu/WB11.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u razgovoru s novinarima u Mostaru kazao kako će Hrvatska nastaviti snažno podupirati europski put Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva i ostvarenje jednakopravnosti hrvatskog naroda.

"Važno je da se pronađe političko rješenje koje će omogućiti funkcionalnu vlast. To je ono što želi Hrvatska i mnogi naši partneri", kazao je.

Novinare je zanimalo kada će Hrvatska imenovati svog veleposlanika u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Vlade kazao je da je on već određen, da je stigao i agreman te da će se o tome više znati kada budućem veleposlaniku predsjednica Republike uruči vjerodajnice.

Ocjena agencije Moody's znak je ohrabrenja ekonomskoj politici Vlade

Predsjednik Vlade Plenković komentirao je i ocjenu hrvatskog kreditnoga rejtinga koju je objavila agencija Moody's.

Kazao je da je ta agencija, koja je na neki način od tri svjetske agencije nešto suzdržanija i konzervativnija,   zadržala istu razinu kreditnoga rejtinga, ali su podigli izglede sa "stabilnih" u "pozitivne".

"Njihova se analiza poklapa s onim što je rekao Standard & Poor's, to je dobar korak", ocijenio je Plenković dodajući da te tri svjetske agencije svakih šest mjeseci revidiraju i rejting i izglede.

"Prema tome, ovo je još jedna potvrda da sve što radimo, i u pogledu fiskalne konsolidacije i u pogledu preduvjeta političke stabilnosti,  rješavanja krupnih zaostalih posttranzicijskih gospodarskih problema, ide u dobrom smjeru i mislim da je to još jedan znak ohrabrenja ekonomskoj politici Vlade", poručio je Plenković.

U vrijeme SDP-ove Vlade, sindikati su bili zadovoljni sa 67 kao  dobnom granicom za odlazak u mirovinu

Na novinarski upit o početku prikupljanja potpisa za referendum u organizaciji sindikata koji se protive produljenju dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina, predsjednik Vlade je podsjetio da ta ista dobna granica postoji još iz vremena zakonskih izmjena SDP-ove Vlade.

"Tada ovi isti sindikalni čelnici nisu pokrenuli referendum, niti su pokrenuli prikupljanje potpisa i očito su time bili zadovoljni", kazao je.

"Mi smo našom mirovinskom reformom koja je dobila sjajne ocjene, i Europske komisije kao cjelovita strukturna reforma, kao i spomenutih agencija Moody's i Standard & Poor's, poslali kvalitetnu poruku. U dvije i pol godine mandata ove Vlade povećali smo mirovine za 7,54 posto", istaknuo je Plenković. 

Cjelovita strukturna mirovinska reforma je pravi put

"Od 1. srpnja za dodatnih 3, 18 posto rastu mirovine koje su najmanje, na tome sam osobno inzistirao. Nema diskriminacije umirovljenika, a postojećim umirovljenicima omogućujemo da se vraćaju na tržište rada i već ih 10.000 radi od 1. siječnja ove godine. Prema tome, mislim da je ovaj pokušaj dosta ispolitiziran, da se javnost nekako prepadne, misleći da će svi raditi do 67. godine. Ponajprije, to nije točno - ako je netko krenuo na tržište rada sa 19 godina ide u mirovinu sa 60, a ako je krenuo sa 20 ide sa 61, dok sa 21 ide sa 62 godine", napomenuo je Plenković.

Predsjednik Vlade poručio je da moramo biti svjesni da se okolnosti mijenjaju, da ljudi žive dulje, da je zdravstveni sustav bolji i da nije neobično što moramo ići u smjeru prosjeka rada na razini Europske unije. "U Hrvatskoj se prosječno radi 30 godina, a u jednoj Njemačkoj 37 i pol godina. Ako želimo ići naprijed, imati održivi sustav, smanjiti troškove za proračun, ova je mirovinska reforma pravi put", poručio je predsjednik Vlade.


Pisane vijesti | Andrej Plenković