Plenković pozdravio dogovor na Europskom vijeću : Hrvatska ima 24,2 milijarde eura na raspolaganju

Slika /Vijesti/2020/12 prosinac/10 prosinca/{C25AEF8D-E3CD-CD4E-B6FF-49154608313F}.jpg

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je, nakon postizanja dogovora europskih čelnika o proračunu EU-a u Bruxellesu, čestitao svima koji su tome pridonijeli i ponovio kako Hrvatska sada ima 24,2 milijarde eura za gospodarski oporavak.

Hrvatski premijer je na Twitteru objavio kako je razgovarao sa slovenskim kolegom Janezom Janšom, koji je na Europskom vijeću zastupao Hrvatsku zbog Plenkovićeve zaraze koronavirusom, te je čestitao svima nakon što je postignut konačni dogovor o novom europskom proračunu te instrumentu za oporavak od koronakrize „EU sljedeće generacije“.

Hrvatska ima zajamčene financijske poluge od 24,2 milijarde eura za gospodarski oporavak u sljedećih 10 godina

„Hrvatska sad ima zajamčene financijske poluge od 24,2 milijarde eura za gospodarski oporavak u sljedećih 10 godina. Čestitam svima na uspjehu!“, napisao je hrvatski premijer.

U ta sredstva nisu uračunata ona koja će Hrvatska moći povlačiti još tri godine iz prošlog financijskog okvira zbog roka N+3, objavila je vlada sredinom prošlog mjeseca.

Čelnici zemalja EU-a postigli su dogovor nakon što su prihvatili kompromisni prijedlog za otklanjanje mađarsko-poljske blokade velikog financijskog paketa prema kojem se odluka o povezivanju dodjele europskih sredstava s vladavinom prava ne bi mogla primijeniti dok to ne odobri Sud EU-a.

Mađarska i Poljska blokirale su cijeli paket jer nisu pristajale da se dodjela europskih sredstava uvjetuje vladavinom prava.

Na kraju je uredba o mehanizmu vladavine prava ostala nepromijenjena, a Mađarska i Poljska su kroz interpretativnu izjavu dobile jamstvo da će se mehanizam koristiti objektivno i nepristrano.

Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine, težak je 1074 milijarde eura, a izvanredni instrument za oporavak nazvan EU sljedeće generacije iznosi 750 milijardi, od kojih bi se 390 milijardi državama članica dodijelilo kao bespovratna pomoć, a 360 milijardi kroz povoljne zajmove.

Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti